Sport

Iniësta verlaat na 22 jaar Fc Barcelona: dit waren zijn hoogtepunten!

Jaro1103 views
iniesta

Don Andres Iniësta neemt na 22 jaar afscheid van Fc Barcelona. De technische middenvelder hangt zijn schoenen nog in de wilgen, maar gaat Europa wel verlaten. Afgelopen maand tekende hij bij het Japanse Vissel Kobe. De inmiddels 34-jarige Catalaan wordt gezien als een van de beste voetballers van de afgelopen decennia. Wij blikken terug op zijn glansrijke carrière met vele hoogtepunten!

La Masia

Andres werd geboren in Fuentealbilla, een klein dorpje in het Oosten van Spanje. Hij speelde in de jeugd van de voetbalclub Albacete, tot hij op 12-jarige leeftijd gescout werd door Fc Barcelona. Hij kwam in 1996 terecht in de wereldberoemde jeugdopleiding ‘La Masia’. 4 jaar later maakte hij zijn debuut voor Barça B en hij groeide binnen no time uit tot een van de smaakmakers. In een internationaal jeugdtoernooi in het Camp Nou (zie video) maakte Iniësta als aanvoerder indruk op onder andere Louis van Gaal en Pep Guardiola, die hem de beker uitreikt in de video. Het talent spatte er vanaf bij de kleine verlegen middenvelder en zijn debuut voor de hoofdmacht kon niet lang meer uitblijven…

Louis van Gaal

In 2002 was het dan zo ver… Op 29 oktober liet van Gaal de kleine Iniësta debuteren in de Champions League wedstrijd tegen Club Brugge. Hij stond in de basis en het duel werd gewonnen met 0-1. Onlangs gaf Iniesta aan dat dit hét mooiste moment van zijn carrière was!

Iniesta

Tiki Taka

Samen met Xavi Hernandez vormde Iniësta jarenlang het perfecte team op het middenveld van zowel Fc Barcelona als de Spaanse ploeg. Het flitsende combinatievoetbal onder leiding van de twee ingenieuze middenvelders verblijdde menig voetbalfan. Het zogeheten tiki taka voetbal waarbij de voetballers de bal vaak maar 1x raken werd door deze twee heren tot in de puntjes geperfectioneerd. Uiteraard speelde ook Messi het spelletje geweldig goed mee. Xavi verliet Fc Barcelona in 2015 en nu verlaat dus ook Iniësta het ‘nest’. Daarmee lijkt het tiki taka voetbal van Fc Barcelona ook langzaam te verdwijnen…

La Croqueta

Zinédine Zidane had zijn eigen ‘move’ genaamd de ‘zidane’, Ronaldinho had de ‘elastico’, maar ook Iniësta heeft een passeerbeweging waarmee hij menig tegenstander het bos in heeft gestuurd. De Croqueta is een simpele, maar uiterst efficiënte sleepbeweging die voor altijd met deze grandioze voetballer verbonden zal zijn!

Chelsea

Iniësta won in totaal 4 keer de Champions League met Fc Barcelona en was in deze toernooien vaak belangrijk. Zijn belangrijkste goal was die tegen Chelsea in de halve finale van het toernooi in 2009. Chelsea stond met 1-0 achter, maar aangezien de eerste wedstrijd gewonnen werd, was dit genoeg om door te gaan. In de blessuretijd van het tweede duel schoot Iniësta op fantastische wijze de gelijkmaker tegen de touwen. Hierdoor ging Fc Barcelona door naar de finale waar het uiteindelijk Manchester United versloeg.

Don Andres

Na 16 jaar op het hoogste niveau gespeeld te hebben, komt er nu dus langzamerhand een einde aan de carrière van Iniësta. Hij speelt deze zomer waarschijnlijk zijn laatste WK en het zal niet lang meer duren tot hij zijn voetbalschoenen definitief aan de wilgen hangt. Hieronder nog een overzicht van alle prijzen die deze geweldenaar heeft gewonnen:

Spaans elftal

1X Wereldkampioen
2X Europees kampioen
1X Speler van het EK

Fc Barcelona

1X Europees voetballer van het Jaar
4X Champions League
8X Spaans landskampioen
5X Spaans bekerwinnaar
6X Spaanse Supercup
3X Wereldbeker voor clubs
1X Europees kampioen U19
1X Europees kampioen U17
3X UEFA Supercup
1X Voetballer van het Jaar in Spanje.

Gouden bal

Zoals je in bovenstaande lijst kunt zien is de enige prijs die ontbreekt de gouden bal. Er zijn in het verleden meerdere petities georganiseerd door mensen die ervan overtuigd zijn dat Iniësta ook een gouden bal verdiend. Helaas is het nooit zover gekomen, wat natuurlijk ook niet zo raar is in een tijdperk waarin twee van de beste voetballers ooit voetballen (Messi en Ronald0). Gouden bal of niet, Iniësta zal altijd een legende zijn!

camp-nou-iniesta

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response