Wonen

Jouw eigen paradijs creëer je zelf!

Redactie MannenNieuws833 views
droomtuin

Heeft de winter je tuin geen goed gedaan of heb je om andere redenen nooit je plannen gerealiseerd om jouw droomhof te realiseren? Het is nooit te laat om ermee te beginnen! Wat je plannen ook zijn, als je goed gestructureerd te werk gaat, maak je het paradijs dat je altijd wilde werkelijkheid. Het onderstaande stappenplan is een voorbeeld van hoe je zo’n project aan kunt pakken.

Stapsgewijs je droomtuin aanleggen

Hoe je tuin eruit komt te zien, is afhankelijk van een aantal factoren. Om hier een goed beeld van te krijgen, is het belangrijk om de volgende zaken in kaart te brengen;

 • De stijl
  Wat voor tuin heb je of wil je uiteindelijk realiseren? Voorbeelden van de verschillende typen zijn gezinstuinen, monumentale tuinen, landgoederen, een dakterras of een balkontuin.  Denk bij de soort tuin die je wilt ook goed na over je beschikbare ruimte.
 • De ligging
  Deze kun je niet veranderen, maar je kunt er wel op inspelen. Zo vangt een tuin op het noorden weinig zonlicht op maar is wel overwegend bevolkt door schaduw. Bij een tuin op het zuiden is dat juist precies andersom.
 • De grondsoort
  Welke soort grond je in je tuin hebt, is van grote invloed op de bruikbaarheid ervan. In kleigrond kun je bijvoorbeeld niet planten, tenzij je deze eerst bewerkt. In veengrond kunnen diverse planten goed groeien, ondanks de lage PH-waarde. Deze waarde kan worden verhoogd door er kalk overheen te strooien. Leemgrond is een zeer vruchtbare grondsoort.
 • De verlichting
  Met zeer aanwezige of juist erg subtiele verlichting kun je uiteenlopende effecten bereiken. Wandlampen en staande exemplaren geven een heel andere uitstraling dan de wat meer verborgen grondspots. Het hangt er ook maar van af wat je precies wilt verlichten.
 • De beplanting
  De planten en bloemen die in jouw tuin het beste tot hun recht komen zijn mede afhankelijk van de ligging ervan en de grondsoort. Stem je plannen af op deze aspecten.
 • De aankleding
  Als je groots wilt uitpakken, moet je hiervoor wel de ruimte hebben. Denk bijvoorbeeld aan een vijver of een speeltuin voor je kinderen. Als je groenten en fruit wilt verbouwen, moet je bovendien over de juiste ligging en grondsoort beschikken.
 • Het afval
  Hiermee bedoelen we het afval dat vrijkomt tijdens het realiseren van je tuin. Van graszoden en bladeren tot takken en hele boomstammen, je moet er rekening mee houden dat je bij grote renovaties grote hoeveelheden hiervan dient weg te gooien.

De samenstelling van het budget

Een tuinrenovatie is allesbehalve kosteloos. Zorg er daarom voor dat je voldoende geld opzij hebt gezet voor dit project. Je hebt wellicht nieuwe gereedschappen, bouwmaterialen en -pakketten nodig en misschien moet je wel vaklui inhuren om zwaar werk op te (laten) knappen. Als je dit allemaal in kaart hebt gebracht, weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor nare verrassingen te staan.

De uitvoering

Allereerst zul je waarschijnlijk een hoop kap- en zaagwerk voor de boeg hebben. Bovendien heb je kans op een boel onkruid dat gewied dient te worden. In dat geval is een geschikte container huren nooit een verkeerd idee. Bakken voor groen afval zijn in verschillende afmetingen te verkrijgbaar, zodat je er altijd eentje vindt die past bij de grootte van jouw tuin en project. Bekijk goed welke afvalstromen je wilt verwerken en welke er in de beoogde container zijn toegestaan.

En bedenk je dat je deze klus niet alleen hoeft op te knappen! Je kunt voor gedetailleerd werk altijd een hovenier inschakelen en misschien heb je wel vrienden en/of familieleden met groene vingers die je willen helpen.

Heel veel succes met je project!

Leave a Response