Ken je hem nog? Google Glass onverwacht succes
Rond 2010 ging er een grote buzz rond in de techwereld: Google zou komen met een smartbril. Met deze bril zag je op je scherm allerlei informatie geprojecteerd: van Facebook tot het weer of een routebeschrijving. De hype was groot en de verwachtingen waren nog groter.
In 2013 kwam dan eindelijk het eerste serieuze prototype op de markt. Helaas voor Google: het werd een enorme flop. De bril was niet bepaald strak ontworpen, enigszins onhandig en belangrijker nog: er waren veel te veel vragen of de privacy en wenselijkheid van het dragen van de bril. Zou je bijvoorbeeld live iemands Facebook-profiel kunnen stalken terwijl deze persoon tegenover je zit? Of zou de bril mensen kunnen filmen zonder dat zij het doorhebben?
De bril werd vrijwel niet verkocht en werd hij dit wel, dan leidde dit regelmatig tot conflicten. Zo werd een vrouw in een bar aangevallen toen ze de bril droeg door een man die zich aangetast voelde in zijn privacy. Al snel werd er gestopt met het project. Althans, met het consumentenproject. Tegenwoordig is de bril namelijk een groot succes in de zakelijke wereld.
Google Glass als assistent op de werkvloer
Jaarlijks worden er duizenden brillen verkocht aan de zakelijke wereld. Zo is de Google Glass een populair apparaat onder artsen, die de bril gebruiken als assistent op het werk. Zo kan de bril informatie bieden over wat de dokter ziet en helpen bij het uitvoeren van ingewikkelde procedures.
Ook in fabriek wordt de Google Glass nog veel gebruikt en volop doorontwikkeld. Zo zijn Google en gelieerde bedrijven druk bezig met AI in de Google Glass, waardoor de rekenkracht en eigen leerkracht van de bril sterk toeneemt.
In zekere zin is het eigenlijk logisch dat de bril voor dit soort toepassingen uitermate geschikt is, maar niet voor de consumentenmarkt. Op de werkvloer zijn er veel praktische toepassingen en maakt het niet zoveel uit hoe de bril eruitziet. Dat is op straat natuurlijk anders, waar je er niet als een stalkerige cyborg uit wil zien die iedereen direct checkt en film met zijn bril.
Bekijk hieronder ook het filmpje waarin chirurgen elkaar helpen bij een operatie met behulp van Google Glass. De meeste artsen gebruiken de bril overigens nog niet tijdens operaties, omdat de bril voor dit doeleinde nog in de ontwikkelingsfase is.
Hoofdfoto: Peppinuzzo / Shutterstock.com