Films & Series

Klassiekers en nieuwe toppers: onze ultieme actiefilm top 10

David1366 views
Actiefilms top 10

Wie houdt er op zijn tijd nou niet van een goede actiefilm? Door de jaren heen zijn er talloze toppers gemaakt waarvan er een aantal een plekje in de film Hall of Fame heeft verdiend. We zien regelmatig lijstjes voorbij komen van de beste actiefilms uit de jaren negentig, de laatste tien jaar of van een bepaalde acteur of actrice.

Dat vinden we zonde bij Mannennieuws.nl, want zo mis je eigenlijk altijd wel een paar toppers. Daarom hebben wij onze ultieme actiefilm top 10 samengesteld. Hoeveel van deze films heb jij al gezien?

Je kunt alle films uit deze lijst bekijken bij Videoland.

  1. We Were Soldiers

Misschien wel één van de minder bekende oorlogsfilms, maar wel één die je eigenlijk gewoon gezien moet hebben. De film beschrijft de slag om Ia Drang tijdens de controversiële Vietnamoorlog. Deze beruchte slag kostte aan beide zijden het leven aan honderden militairen en eindigde uiteindelijk onbeslist, hoewel zowel de Amerikanen als Noord-Vietnamezen de overwinning claimden.

De hoofdrol in de film wordt gespeeld door  Mel Gibson, die de rol vertolkt van Luitenant-Kolonel Hal Moore. Moore is de bevelvoerder van een compagnie die onder zware belegering van de Vietcong staat en dreigt overrompelt te worden. De film zit bomvol actie, spanning en angst, maar laat bovenal goed zien hoe de oorlog eigenlijk geen winnaars kende.

  1. Transformers

Het is inmiddels alweer tien jaar geleden dat de allereerste Transformers-film verscheen op het witte doek. Die eerste film was volgens velen ook direct de beste uit de serie, hoewel alle Transformers-films erg vermakelijk zijn.

De reeks is gebaseerd op het gelijknamige speelgoed dat velen van ons vroeger waarschijnlijk zelf in huis hebben gehad. In de eerste film wordt Sam gevolgd, een Amerikaanse tiener die, zonder het zelf te weten, in het bezit is van een buitenaards apparaat dat leven brengt in zijn auto. Dat is pas het begin, want Sam komt middenin een buitenaardse oorlog tussen twee robotachtige facties terecht.

Met Michael Bay als regisseur en onder meer Shia LaBeouf en Megan Fox in de hoofdrollen werd Transformers vooraf al gezien als potentiële topper, dit werd  bevestigd werd door goede recensies nadat de film uitkwam.

Transfomers
Houd je naast actie ook van auto’s:  dan zit je dubbel goed bij Transformers.
  1. The Expendables

Weinig films ademen zoveel actie als The Expendables. Wil je een avondje puur knokken, explosies en schieten zien? Dan kun je simpelweg niet om The Expendables heen. De film uit 2010, waar ook twee vervolgen van zijn gemaakt, is geregisseerd en geproduceerd door actie-icoon Sylvester Stallone.

Als veteraan in de wereld van actiefilms heeft Stallone natuurlijk een flink netwerk, wat ertoe heeft geleid dat vrijwel iedere bekende acteur uit actieklassiekers is komen opdraven voor de film. Onder meer Stallone zelf, Jason Statham, Jet Li, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Mickey Rourke en nog meer sterren storten zich in het gewelde van The Expendables. De enige grote afwezige is Jean-Claude Van Damme, maar de Belg is wel te zien in de tweede film.

Verwacht van The Expendables geen diepe dialogen, maar wel keiharde actie, zoals het hoort.

Actiefilms top 10
Meer actie dan in The Expendables ga je waarschijnlijk niet vinden.
  1. Limitless

Limitless is een film die in het eerste deel vooral gezien kan worden als een thriller, maar gaandeweg steeds meer een geweldige actiefilm wordt. In de film wordt de schrijver Eddie Morra gevolgd, die kampt met motivatie- en inspiratieproblemen, totdat hij via een oude kennis een mysterieuze pil krijgt. Met behulp van de pil leert hij binnen een dag een taal, werkt hij urenlang zonder pauze en produceert hij geniale werken.

Met een drug die zo krachtig is, is het natuurlijk wel wachten tot de georganiseerde misdaad grip probeert te krijgen op de handel. Eddie raakt langzaam maar zeker steeds dieper in de problemen. Hoewel hij onder invloed van de pil kan vechten als Bruce Lee en denken als Einstein, blijft daar weinig van over zonder de pil.

Limitless is een topfilm wanneer je de actie wilt afwisselen met spanning en enige diepgang. De film vormde tevens de doorbraak van Bradley Cooper (Eddie).

Limitless mannenfilms
Bradley Cooper en Robert De Niro zijn de sterren van de actiethriller Limitless.
  1. John Wick

Na een film als Limitless, die ook door kan voor een thriller, nu weer een echte actiefilm: John Wick. John Wick is een pure actiefilm over een voormalig huurmoordenaar die besluit terug te keren in de onderwereld nadat criminelen alles van hem afgepakt hebben dat hem dierbaar was. Systematisch neemt hij wraak op al zijn belagers.

De film werd met name geroemd om de bijzondere sfeer die hij overbrengt. John Wick wordt vaak gezien als een neo-noir film, doordat de hoofdrolspeler onder meer in eenzaamheid, melancholie en teleurstelling leeft, terwijl de film zelf ook een typische, vrij donkere sfeer overbrengt.

De hoofdrol wordt gespeeld door Keanu Reeves, die uiteraard beroemd werd met de Matrix­-trilogie.  

John wick
Keanu Reeves is John Wick, de spijkerharde huurmoordenaar die wraak wil nemen.
  1. Bad Boys

Bad Boys is zonder twijfel een klassieker waar iedereen op zijn minst van gehoord heeft. De film draait om Marcus Burnett (Martin Lawrence) en Mike Lowrey (Will Smith), twee narcotica-agenten die onderzoek moeten doen naar een drugsdeal die om tientallen miljoenen draait.

De film, geregisseerd door Michael Bay, staat bol van de explosies,  actie  en humor die dankzij de chemie tussen Lawrence en Smith erg vermakelijk is. Hoewel de film het bij de recensenten erg gemixt deed, was hij bij het grote publiek een enorm succes. Mede  dankzij het beroemde liedje Bad Boys van Inner Circle dat wordt gebruikt, heeft de film zelfs een bepaalde cultstatus gekregen.

Bad Boys is wat ons betreft één van de allerbeste actiekomedies.

Bad Boys
Met name de chemie tussen Martin Lawrence en Will Smith maakt Bad Boys een geweldige film.
  1. Hunger Games

Een film die volgens de actiepuristen misschien niet in deze lijst thuishoort, maar toch vinden wij dat Hunger Games een plaats verdient. De film, gebaseerd op het gelijknamige boek, speelt zich af in een post-apocalyptisch Amerika, waar de bevolking is opgedeeld in districten en één hoofdstad. De hoofdstad is rijk, de districten zijn over het algemeen erg arm.

Om angst in te boezemen moet ieder district jaarlijks twee kinderen afvaardigen die in een arena tot de dood met elkaar vechten. Voor district 12, het armste district, moet de 16-jarige Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) het gevecht aangaan. Het unieke scenario, de sympathie die Lawrence oproept en de niets-verhullende actie maakt Hunger Games een enerverende film. Ook de vervolgfilms zijn sterk, maar het is lastig om de eerste film te verslaan.

  1. Mission: Impossible

Laat iemand zo snel mogelijk een actiefilm noemen en de kans is groot dat hij of zij uitkomt bij Mission: Impossible. Met inmiddels vijf films in de reeks (de eerste in 1996 en de voor nu laatste in 2015), is het één van de langstlopende en meest succesvolle filmreeksen van de afgelopen decennia. Het is moeilijk te zeggen wat er beroemder is aan de films: de extreem herkenbare soundtrack, Ethan Hunt (Tom Cruise) als een soort super actieheld, of gewoon de actie in de films zelf.

Heb je nog geen Mission: Impossible-films gezien? Dan raden we je zeker aan om met de eerste film te beginnen. Zoals wel vaker is dit volgens velen de beste film van de reeks, maar eigenlijk kun je met geen enkele film uit de reeks misgaan.

  1. Taken

Acht jaar geleden is het alweer dat Taken uitkwam, maar nu al heeft de film een prominente plek in de all time actie Hall of Fame. In Taken wordt de dochter van Bryan Mills (Liam Neeson) ontvoerdWel is Mills een voormalig CIA agent die altijd in het veld heeft gewerkt en besluit het heft in eigen handen te nemen.

Mills besluit het heft in eigen handen te nemen en zijn dochter terug te halen. Wat volgt is anderhalf uur aan pure actie en wraak, waarvan je op een gegeven moment juichend voor de televisie zit. Na de eerste film uit 2009 volgden ook nog Taken 2 en Taken 3, die zeker het kijken waard zijn.

Eén van de meeste beroemde filmquotes komt overigens ook uit Taken:

  1. Kill Bill: Vol 1

Er is bijna geen film die zo goed actie, diepgang en kwaliteit weet te combineren als Kill Bill: Vol 1. Niet alleen een klassieker onder de actiefilms, maar in de gehele filmwereld. De film gaat over “The Bride”, een vrouw die na vier jaar in coma te hebben gelegen wakker wordt zonder de baby waar ze zwanger van was.

De oorzaak van die coma is de moordaanslag die een team huurmoordenaars pleegden op haar. Dat is The Bride (Uma Thurman) niet vergeten: ze wil wraak nemen. Kill Bill: Vol 1 zit vol actie, maar heeft zo nu en dan ook iets absurdistisch en kunstzinnigs, zoals we dat gewend zijn van Quentin Tarantino, de schrijver, producent en regisseur van de film. Na Kill Bill: Vol 1, kwam ook een vervolg uit, die zo mogelijk nog een groter succes was dan de eerste film.

De Kill Bill-films zijn een absolute must voor iedere filmliefhebber.

Kill Bill
Uma Thurman is The Bride in Kill Bill: Vol 1 (en 2).
Leave a Response