Klussen

Klussen in huis: zorg voor een goede voorbereiding

Joris2621 views
Zelf klussen in huis

Om de zoveel tijd zijn er weer eens een aantal klusjes in het huis die je eenvoudig zelf kan opknappen. Je hoeft daarvoor geen dure professional in te huren, want met je gezond verstand en de juiste uitrusting kan je dit helemaal zelf doen. Daarbij hoort een echte man een klusje te kunnen doen, net zoals het gras maaien en voetbal kijken. Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom is het belangrijk om de volgende tips in acht te houden wanneer je in huis wilt klussen.

1. Juiste gereedschap

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om het juiste gereedschap te hebben. Het hoeft daarom niet meteen het duurste te zijn, maar koop zeker niet het goedkoopste. Kwaliteit gaat nu eenmaal langer mee en het is beter één duurder item te kopen dan verschillende goedkopere. Want aan het eind van de rit ben je even veel geld kwijt. Bij goedkoper gereedschap komt daarbovenop nog eens een hele hoop frustratie bij.

Mocht je het zonde vinden om gereedschap aan te schaffen, gebruik dan een app zoals Peerby. Met deze app kun je spullen lenen van mensen bij jou in de buurt.

2. Goede werkkleding

Minstens even belangrijk is goede werkkleding. Ook hierbij geldt het motto: kwaliteit boven kwantiteit. Het loont om te investeren in werkkleding, zoals bijvoorbeeld die van Engelbert Strauss. Je bent hiermee helemaal uitgerust voor het werk, waardoor dit ook gemakkelijk wordt. In een goede werkbroek zijn er genoeg zakken waarin je je gereedschap kwijt kunt. Hierdoor verlies je nooit tijd om bijvoorbeeld de juiste hamer of schroevendraaier te zoeken, waardoor de klusjes in een mum van tijd geklaard zijn. Goede werkkleding zorgt bovendien ook nog eens voor de nodige extra bescherming en veiligheid.

Engelbert Strauss werkkleding
Bron afbeelding

3. Een man zonder plan is verloren voor hij begonnen is

De Vlaamse schrijver Guido Gezelle zei ooit “Denkt aleer gij doende zijt en doende denkt dan nog” en je kan hem moeilijk ongelijk geven. Zorg ervoor dat je een duidelijk plan hebt alvorens te beginnen en even essentieel is om dat plan bij te stellen indien dat nodig is. Beslis met welk klusje je gaat beginnen en het is zelfs aangeraden de volgorde van de andere klusjes op voorhand te bepalen. Begin ook met een van de gemakkelijkste klusjes zodat je gelijk met een goed gevoel kan beginnen. Hierdoor stijgt het vertrouwen in je eigen kunnen, wat ideaal is voor onervaren klusjesmannen.
Bedenk ook een paar dagen van tevoren welk gereedschap en welke werkkleding je nodig hebt, zodat je op de dag zelf meteen kan beginnen met het werk en geen onnodige tijd verliest.

4. Ken je beperkingen, maar ook talenten!

Een stopcontact aansluiten en kapotte verlichting of een afzuigkap repareren kan je héél eenvoudig zelf doen. Sommige reparaties vereisen echter nu eenmaal het werk van een ervaren professional. Ken jezelf en besef je beperkingen. Er is helemaal niets mis mee om een vakman in te huren. Daarbij gaat het niet alleen om je eigen veiligheid, maar ook om de kwaliteit. Onderschat jezelf zeker ook niet, want je kan ook meer dan je denkt!

Alles begint dus met een goede voorbereiding en zolang je deze tips in je achterhoofd houdt, zullen je huishoudelijke reparaties ongetwijfeld een succes zijn!

 

Joris
Geboren met een pen in de hand, wereldreiziger, foodie, sporter, filmfanaat en taalliefhebber.

Leave a Response