Uncategorized

De koudste winter in Nederland

Tom van Pinxteren571 views
Koudste winter Nederland

De koudste winter in Nederland was niet in 2021. Het was sinds een lange tijd weer eens goed koud in ons land, maar het haalt het niet bij een aantal andere winters in het verleden. In dit artikel lees je over een aantal ijzige periodes in het verleden. Welke winter was gemiddeld het koudst.

De winter van 1929

In de winter van 1929 kwam de temperatuur gemiddelde niet hoger dan anderhalve graad onder nul. Het was niet zo dat het continu koud was. Toch werden de warmen en frisse dagen met elkaar afgewisseld. Tussen 11 en 16 februari was het gemiddeld rond de -10. Het was niet de koudste winter in Nederland, maar een jas was niet overbodig.

Koude Nederlandse winter in 1942

In 1942 was het in de winter gemiddeld 1,5 graad onder 0. Er lag een halve meter sneeuw en in de nacht koelde het af tot wel -20. De vrieskou zorgde voor een te kort aan brandstof en veel slachtoffers van longontsteking. Het behoort tot de meeste koude winters in Nederland. 

Bibberen in de winter van 1940

Een gemiddelde temperatuur van -1,9 graden. Koude winters waren in Nederland zelden zo koud als in 1940. Er kon zelfs op de wegen geschaatst worden en het IJsselmeer was volledig dicht. Waar we dit jaar een paar dagen konden schaatsen, was het in 1940 twee maanden lang mogelijk. Ook lag er een dik pak sneeuw overal. Niet de koudste winter in Nederland ooit, maar we komen wel al in de buurt.

De winter van 1947

In 1947 was het zo koud dat de hele kolenvoorziening in Europa vastliep. Schepen liepen massaal vast in het ijs. De gemiddelde temperatuur was -3,4 graden onder nul. Het werd een van de koudste winters die Nederland zou meemaken. Gek genoeg was het op 16 januari 1947 17,2 graden. Er werd een warmte record gevestigd. Heel bijzonder in een van de koudste winters. Nadat de vorst voorbij was, had ons land last van overstromingen. Door het vele smeltwater traden rivieren buiten hun oevers.

De hel van 1963

Het is misschien wel de bekendste winter van ons land. Over de Elfstedentocht in dit jaar werd een film gemaakt. De hel van 63 was de koudste winter van Nederland ooit. Tenminste als je vanaf de 20ste eeuw gaat kijken. Gemiddeld was het -3,4 graden tijdens deze winter. Op 12 dagen was het onder de min 10, 19 dagen kon er geschaatst worden en de gevoelstemperatuur was nog veel kouder dan het in werkelijkheid was. Een winter zoals die van 1963 zal niet snel nog eens gebeuren. Zulke extreem koude dagen zo lang achter elkaar lijkt niet meer bij de huidige tijd te horen.

Vorig jaar was de gemiddelde temperatuur in de winter 6,4 graden. In 1963 was het dus maar liefst 10 graden kouder gemiddeld. In 2021 was schaatsen op natuurijs eindelijk weer eens mogelijk. Laten we hopen dat dit in de toekomst vaker voorkomt. Wellicht wordt een van de bovengenoemde winters dan wel uit de lijst verstoten. Voor nu blijft de winter van 163 de koudste winter ooit in ons land. Nu het al bijna weer voorbij is voor dit jaar, kan je in het volgende artikel lezen over 4 stoere tuin ideeën. Dan bij je helemaal klaar voor het voorjaar!

Leave a Response