Automotive

Kun je krassen op je auto zelf repareren?

Redactie MannenNieuws1567 views
Kun je krassen op je auto zelf repareren

Wanneer je je auto nieuw koopt, is de lak volledig glad en zonder krassen. Zo wil je je auto natuurlijk graag zien. Maar het blijft een gebruiksvoorwerp dat vaak in de open lucht geparkeerd staat en kwetsbaar is, zeker de laklaag. Het is vrijwel onvermijdelijk dat er krasjes in de lak komen. Nagels, kledingstukken en zelfs zand kunnen voor krassen in de lak zorgen. Kun je die krassen zelf repareren?

Kraspen

Laten we voorop stellen dat een kras die zo diep is dat je nagel erop vastloopt wanneer je er daarmee overheen gaat niet zelf te herstellen is. Ondiepe krassen waarbij enkel de laklaag en niet de onderliggende verflaag geraakt is, kun je mogelijk wel zelf repareren. Bijvoorbeeld met behulp van een zogenaamde kraspen. Hiermee breng je een vloeistof aan op de kras die de kras opvult en zich hecht zich aan de omliggende lak, waardoor de kras kan verdwijnen. Dit is een relatief goedkope methode. Er zitten wel nadelen aan: de droogtijd is lang, de vloeistof kan lelijke strepen achterlaten op je auto en na een aantal wasbeurten wordt de kras vaak weer zichtbaar.

Scratchremover

Je kunt ook zelf de kras proberen te verwijderen met behulp van een scratchremover, een schuurmiddel waarmee je je auto kunt polijsten. Hier zitten fijne korreltjes in die de lak licht afschuren. Door je auto op deze manier te polijsten, verplaats je kleine stukjes lak naar de plek van de kras, waardoor hij minder goed zichtbaar wordt. Met de hand kan dit relatief veel tijd kosten, als je een polijstmachine hebt gaat het sneller. Dit moet wel met voorzichtigheid gebeuren, anders beschadig je je auto alleen maar verder. Het nadeel is verder dat de kras vooral minder goed zichtbaar wordt in plaats van verdwijnt en binnen enkele wasbeurten kan hij opnieuw beter zichtbaar worden.

Wax

Sommigen denken dat je krassen kunt laten verdwijnen door je auto te waxen. Dat is helaas niet het geval. Wax is een beschermlaag die je na het polijsten kunt aanbrengen om de lak van je auto te beschermen tegen nieuwe krasjes. Dit effect is tijdelijk en het zorgt er dus niet voor dat reeds aanwezige krasjes onzichtbaar worden. Eerst de krasjes verwijderen dus en daarna pas wax aanbrengen op je auto.

Krassen op je auto zelf repareren

Laten doen is de beste optie

Het is dus in principe mogelijk om zelf kleine krasjes op je auto te laten verdwijnen met behulp van een kraspen of een scratchremover. In beide gevallen loop je het risico op extra schade en in beide gevallen worden de krasjes na verloop van tijd weer zichtbaar. Om je krasjes daadwerkelijk te laten verdwijnen, laat je beter je auto polieren door professionals. Zij hebben de juiste producten, kennis en vaardigheden om krasjes permanent te verwijderen zonder schade aan te brengen aan je auto. Moderne herstelmethodes zorgen ervoor dat dit helemaal niet duur hoeft te zijn. Maar let op: in het geval van diepe krassen is het helaas wel noodzakelijk om opnieuw te verven en lakken, en dan ben je wel aanzienlijk meer geld kwijt voor de reparatie.

Vind je het niet erg om het laten verdwijnen van de krasjes regelmatig opnieuw te moeten doen, dan kun je deze reparatie zelf uitvoeren. Voor een duurzaam resultaat zonder risico op verdere beschadigingen laat je het repareren van krassen op je auto beter over aan de professionals.

Leave a Response