Gadgets

Je kunt nu Pictionary spelen met Google!

David1520 views

Het is één van de populairste partygames voor jong en oud: pictionary. Bij pictionary moet één deelnemer een woord dat op een kaartje staat tekenen. Binnen een bepaalde tijd (meestal 30 seconden) moeten zijn teamgenoten raden wat hij probeert te tekenen.

Voor ieder goed geraden object krijgt het team een punt. Simpel zat en met een belabberde tekenvaardigheid van de gemiddelde deelnemer vaak ook erg vermakelijk.

Je kunt sinds kort ook pictionary (een soort van) spelen met Google. Met Google Autodraw raadt de website wat je probeert te tekenen. Zelf presenteren ze het als een soort autocorrect voor afbeeldingen, maar in die uitleg zien wij minder.

Technologie die herkent wat je tekent

Google is continu bezig met ontwikkelingen in tal van branches. Volgens velen gaan afbeeldingen, of beter gezegd emoji, een belangrijke rol spelen in communicatie. Nu al gebruikt bijna iedereen wel eens een emoji om een bepaald gevoel over te brengen naar een ander. Er wordt echter gedacht dat het ook bij communicatie vanuit bedrijven een grotere rol zal gaan spelen.

Zeker nu de aandachtsboog van de meeste mensen steeds korter wordt, misschien geen hele gekke gedachte. De oude Egyptenaren deden immers niets anders!

Google speelt hier dus op in door met het Autodraw-project te komen. De website presenteert je een wit velletje waarop je naar hartenlust kunt tekenen. De software probeert er vervolgens achter te komen wat je probeert te tekenen.

Maar werkt het ook echt?

Het moet gezegd worden: een willekeurig persoon zal veel sneller doorhebben wat je aan het tekenen bent dan Autodraw, maar het is toch ook niet verkeerd. Voor een matige tekenaar als ikzelf vind ik dat Google verbazingwekkend snel doorheeft wat ik probeer te tekenen.

Achter de software zit bovendien artificial intelligence, wat inhoudt dat de software automatisch zal bijleren en hierdoor steeds beter wordt. Het is overigens de vraag hoeveel aandacht er daadwerkelijk in het project wordt gestoken, want het lijkt voor nu vooral een leuke gimic te zijn.

Amerikaanse politieke correctheid

Google zou Google niet zijn als Autodraw niet doordrenkt was met Amerikaanse politieke correctheid. Zoals in de zoekmachines alle automatische suggesties al uitgezet worden zodra je ook maar iets wilt opzoeken dat in de buurt van geweld of seksualiteit kan komen, gebeurt er iets soortgelijks bij Autodraw.

 

Veel mensen hebben kritiek geuit op het feit dat het programma veel specifieke objecten expres niet herkent. Teken je een kat die er eerder uitziet als een misvormde ezel? Autodraw ziet toch dat je een kat aan het tekenen bent. Teken je een hyperrealistisch wapen? Autodraw denkt dat je een boormachine aan het tekenen bent.

Hetzelfde geldt voor lichaamsdelen. Ieder lichaamsdeel herkent Autodraw direct, behalve… juist!

Erg is dat allemaal natuurlijk niet, maar veel mensen op het internet hadden gehoopt op iets meer ontspanning vanuit Google op dit soort onderwerpen, gezien Autodraw zelf al zo onschuldig is.

Zelf tekeningen laten raden door Google? Check het hier.

Leave a Response