Uiterlijk

Last van overmatige lichaamsbeharing? Zo kom je ervan af!

Jaro1697 views
overbeharing

Er zijn genoeg mannen die last hebben van overmatige lichaamsbeharing. Dat is natuurlijk vervelend, maar vaak kun je er niets aan doen, omdat het over het algemeen erfelijk is. Als je last hebt van overmatige haargroei, zou je dus kunnen zeggen dat je simpelweg pech hebt. Wel is haargroei ook deels afhankelijk van waar je geboren bent. Over het algemeen hebben mannen die rond de Middellandse Zee geboren zijn namelijk meer haargroei dan mannen uit het noorden Europa.

Overbeharing

Grofweg kun je twee soorten overbeharing onderscheiding, namelijk hisurchisme en hypertrichose. De eerste komt alleen bij vrouwen voor. Hierbij hebben vrouwen haargroei op plekken waar normaal gesproken alleen mannen dat hebben. Hypertrichose kan zowel bij vrouwen als mannen voorkomen. Bij hypertrichose heb je last van overmatige haargroei op plekken waar normaal ook haar zou groeien. Natuurlijk is het vervelend als je hier last van hebt, maar je moet bedenken dat heel veel mannen dit hebben. Het is daarom niet per se abnormaal als je deze vorm van overmatige haargroei hebt. Wel zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je van deze lichaamsbeharing afkomt.

Scheren

Logischerwijs is de meest voor de hand liggende manier, om van de overmatige lichaamsbeharing af te komen, scheren. De meeste mannen scheren tegenwoordig dagelijks hun baard, tenzij je die laat staan natuurlijk. Dit is erg eenvoudig met een elektrisch scheerapparaat of een scheermesje. Wel is het vervelend dat je het iedere dag moet doen. Als je last hebt van overmatige haargroei op meerdere plekken, is het helemaal tijdrovend als je dat moet bijhouden door regelmatig te scheren. Zeker als je bijvoorbeeld een getraind bovenlichaam hebt, vinden mannen het tegenwoordig mooi om deze haarvrij te hebben. Ook als je andere plekken op je lichaam dagelijks of om de paar dagen moet scheren, ben je veel tijd kwijt. Als je dus last hebt van veel lichaamsbeharing, is scheren misschien niet de beste oplossing, tenzij je heel toegewijd bent.

Harsen of ontharingscrème

Het voordeel van het verwijderen van lichaamshaar op deze manieren, is het feit dat je makkelijk zelf thuis kunt doen. Zowel hars als de ontharingscrème kun je bij de apotheek halen. Veel vrouwen doen het ook op een van deze manieren. Voordeel van ontharingscrème is dat het pijnloos is, maar je kunt er wel een allergische reactie van krijgen. Test het dus eerst uit op een klein stukje huid. Harsen is zeker niet pijnloos, maar wel effectief. Het haar wordt dan met wortel en al verwijderd. Als je deze manieren van ontharing gebruikt, heb je er langer profijt van.

overbeharing 2

Lees ook: Mannen zijn het meest onzeker over deze 5 dingen!

Laseren

Ook kun je gaan voor lasertherapie, waarvan je nog langduriger profijt hebt. Het nadeel ervan is dat het wel enigszins pijnlijk kan zijn en dat een dergelijke behandeling behoorlijk lang duurt. Daarnaast is het niet heel goedkoop. Als je echter last hebt van overmatige lichaamsbeharing, kun je wel een deel vergoed krijgen.

ELOS-techniek

Verder kun je je laten behandelen met de ELOS-techniek, wat lijkt op een normale laserbehandeling. Nadelen hiervan zijn wel dat het vrij duur is, dat je meerdere behandelingen moet ondergaan (vaak 4 tot 6) en dat het vaak beter werkt bij vrouwen dan bij mannen. Dit laatste komt met name door de diepte van de ligging van de haarwortels. Met de ELOS-techniek worden de haarzakjes verwarmd, waardoor de cellen gaan samenkleven en er geen nieuwe haren meer kunnen uitgroeien.

Heb jij last van overbeharing of ken je iemand die daar last van heeft? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response