LifestyleSportUiterlijk

Lenzen en sporten: do’s en don’ts!

Redactie MannenNieuws832 views
Lenzen en sporten

Het is vakantieperiode en dat houd in dat veel mensen extra gaan sporten. Ben jij van plan zelf ook extra te gaan sporten en zo je lichaam goed aan het werk te zetten? Dan wil je natuurlijk graag dat je lenzen comfortabel zijn zodat je zicht optimaal is. In dit artikel zullen we enkele do’s en don’ts benoemen voor het sporten met lenzen.

Do nummer één

Als je de lenzen uitkiest kies dan voor daglenzen. Door te kiezen voor deze lenzen heb je altijd schone en frisse lenzen gezien je elke dag nieuwe lenzen draagt. Op momenten dat je veel sport zal je naar alle waarschijnlijkheid ook meer transpireren. Transpiratievocht en andere sport gerelateerd vuil (bijvoorbeeld zand) kan zo in de ogen komen en de lens beschadigen en vervuilen. Door het gebruik van daglenzen loop je niet het risico zonder lens te zitten als er een kapot gaat, je gebruikt de volgende dag namelijk alweer een nieuwe lens.

Don’t nummer één

Gooi geen water over je gezicht. Als je een sport zoals hardlopen beoefend of een andere sport waarbij je veel transpireert kan het fijn zijn om wat water in je gezicht te gieten om op die manier snel af te koelen. Als je lenzen draagt kan dit echter tot gevolg hebben dat de lenzen loskomen. Door het loskomen zal je niet alleen te maken krijgen met een wazig zicht, het zal ook zeer oncomfortabel zijn voor de ogen. De lens zou ook kunnen vervormen, hierdoor krijgen de ogen minder zuurstof tot geen zuurstof meer. Heb je verkoeling nodig en wil je dit met water teweeg brengen giet het water dan enkel over je achterhoofd en haar of andere lichaamsdelen. Houd je gezicht in ieder geval zo veel mogelijk droog om lensschade te voorkomen.

Do nummer twee

Contactlenzen sporten

Gebruik een lens met een uv-filter. Sport je veel buiten zoals bij hardlopen, wielrennen en roeien? Draag dan lenzen met een uv-filter. Deze lenzen houden de schadelijke uv-straling tegen. Een ander voordeel is dat in tegenstelling tot de zonnebril deze lenzen geen verduisterende werking hebben waardoor je concentratie niet verslechtert. Tegenwoordig hebben vrijwel alle lenzen een uv-filter maar ga dit voor de zekerheid nog even na door te kijken op de doos of het te vragen aan de opticien.

Don’t nummer twee

Sporten zonder lenzen. Misschien ben je van plan je lenzen uit te laten tijdens het sporten. Dit is iets wat we je toch echt sterk afraden. Tijdens het sporten is goed zicht belangrijk, voor het zien van de bal, inschatten van diepte en al helemaal als je tijdens je sport deelneemt aan het verkeer. Het is beter om op zoek te gaan naar een lens welke fijn is voor jou. Er zijn veel verschillende soorten lenzen en het is zeker de moeite waard er enkelen van uit te proberen in het geval dat je huidige lenzen niet aangenaam zijn tijdens het sporten. Bespreek eventuele problemen die je ervaart met je opticien, jij bent vast niet de enige met het probleem en misschien kan de opticien je helpen met het vinden van een juiste lens.

Leave a Response