Eten & Drinken

Leuke weetjes over wodka

Dion2676 views
Ook buiten Polen en Rusland wordt wodka geproduceerd.

Wodka kent verschillende gebruiken: afzakkertje, opwarmertje, in een mixdrankje, ontbijt, lunch… Vooral in Oost-Europa, en in het bijzonder in Rusland en Polen, is het  populair. Hier kennen we het als een snelle weg naar dronkenschap zonder dat daar al te veel van te ruiken is aan je adem. Maar wat weten we eigenlijk van deze heldere alcoholische drank?

Waar komt de naam vandaan?

De naam wodka klinkt al heerlijk Slavisch, en dat is het dan ook. Het is afkomstig van het woord voda, dat water betekent. De samentrekking met het achtervoegsel –ka geeft de verkleinvorm aan. Het betekent dus letterlijk watertje. En dan snap je opeens waarom sommigen het ook als zodanig consumeren.

Waar wordt het van gemaakt?

Wodka smaakt bovenal naar alcohol, maar de fijnproever kan er meer in ontdekken. Naast het hoofdbestandsdeel water kan er in het productieproces van wodka rogge, suikerbiet, aardappel of mais gebruikt worden om er een alcoholische drank van te maken. Verder wordt er niets dat smaak geeft aan toegevoegd; het wordt bijvoorbeeld niet te rijpen gelegd op houten vaten. Maar als je je best doet, kun je herkennen of er rogge of aardappel gebruikt is. In het eerste geval zal de wodka lichtzoet zijn, in het tweede geval wat romiger in de afdronk. Het feit dat er naast ethanol en water nauwelijks iets in wodka zit, maakt het redelijk neutraal qua geur. Daarom kun je wodka niet zo goed ruiken in iemands adem.

Als je wodka niet lekker vindt kun je het nog gebruiken om je bril mee schoon te maken.

Waarom is het extra nuttig voor brildragers?

Wanneer je het etiket van de fles niet zo goed kunt lezen omdat je brilglazen vettig zijn, kan de inhoud goed van pas komen. Omdat wodka in feit niet meer is dan water en ethanol is het zeer geschikt om vet mee te verwijderen. De volgende keer dat je je brillenpoetsdoekjes kwijt bent moet je dus toch meer even een greep in de drankenkast doen.

Kun je erbij snacken?

Het is inmiddels welbekend dat bij bepaalde wijnen goed bij bepaalde gerechten passen. Ook bij single malt whisky’s kunnen hapjes de smaak van de drank goed aanvullen. In de Slavische cultuur, in het bijzonder die van Rusland en Polen, wordt er bij wodka zeker ook gegeten. Eten dat goed bij wodka schijnt te passen zijn blini’s (kleine pannenkoekjes), vis (gezouten of gerookt), kaviaar (kost in Rusland een stuk minder dan hier), vet vlees en ham.

Hoe moet je het volgens de traditie drinken?

De traditionele manier om wodka te drinken is anders in Rusland dan in Polen. De Russen drinken het (sowieso) puur nadat het in de vriezer gelegen heeft. Ze schenken het dan in glaasje zo groot als een vingerhoedje. Er wordt geproost, en dan gooit iedereen het vingerhoedje in één keer achterover. Dan worden de borrelhapjes aangevallen om de innerlijke brand te blussen. In Polen wordt er ook gegeten bij het wodka drinken. Daar serveert men de wodka in een glaasje met een small hals met een bolletje onderaan het glas. Deze kunnen in het ijs neergezet worden, om zo door middel van een koud glas de wodka ijskoud te houden.

Waar wordt het nog meer geproduceerd?

Goede producten worden op den duur natuurlijk geïmiteerd of verfijnd door nieuwe aanbieders, het is maar hoe je het wilt bekijken. Welbekende niet Russisch of Poolse producenten van wodka is natuurlijk Absolut uit Zweden en Eristoff uit Georgië, maar ook elders in Europa wordt het goedje geproduceerd. In Duitsland destilleert Puschkin haar eigen wodka, in Denemarken wordt het merk Danzka geproduceerd, en er is zelfs Franse wodka te krijgen. Bijvoorbeeld de wodka van Grey Goose bij Drankdozijn.nl.

Leave a Response