Reizen

Lissabon zonder toeristen: hier moet je heengaan

David1303 views

Eén van de meest populaire bestemmingen voor een citytrip binnen Europa is Lissabon. De hoofdstad van Portugal heeft alles: een prettig klimaat, een mooi oud centrum, uitzicht op zee, stranden en bovendien een goed uitgaansleven.

Dat heeft er allemaal wel toe geleid dat de stad ontzettend toeristisch is. Het grootste plein van de stad doet niet onder voor de drukte van de Dam in Amsterdam en de centrale straat heeft wat weg van de Ramblas in Barcelona.

Hoewel dat met een goede reden is, heeft Lissabon natuurlijk meer te bieden dan enkel de standaard trekpleisters. Daarom komt Mannennieuws.nl met tripjes binnen Lissabon waar je minder of zelfs geen enkele toerist zult tegenkomen.

1. LX Factory

Net buiten het centrum, praktisch onder de grote brug van Lissabon, vind je het voormalige fabrieksterrein dat nu LX Factory heet. Op het complex vind je een groot gebouw dat vroeger een textielfabriek was en hieromheen verschillende kleinere gebouwen waar onder meer de lokale krant werd gedrukt.

Anno 2017 is LX Factory één van de hipste plekken van Lissabon. Hoewel het duurder is dan de rest van de stad, kun je er heerlijk eten, drinken en zijn er een allerlei boeiende winkels van lokale bewoners. Hou je van designspullen, dan zit je hier goed, maar ook sportkleding van obscure sportteams over de hele wereld en een winkel die horloges, zonnebrillen en nog meer van hout maakt zijn gevestigd in LX Factory.

Hoewel je in LX Factory zeker toeristen gaat tegenkomen, is het bij lange na niet zo toeristisch als het centrum van de stad.

2. Costa da Caparica

Net over de brug op ongeveer twintig minuten rijden van Lissabon ligt het dorpje Costa de Caparica. Dit badplaatsje heeft een groot boulevard met cafétjes, een klein maar gezellig centrum en is bovendien een geliefde stek onder surfers.

Hoewel er toerisme is in Costa de Caparica, zijn dat met name Portugezen uit de regio. Het dorpje is vooral goed om te relaxen. Verwacht hier geen actieve tijd en spendeer er niet langer dan één of misschien twee dagen.

Voor wat avontuur is het wel mogelijk om het verlaten waterpark bovenop de heuvel te bezoeken. In de jaren negentig kwamen hier twee kinderen om door een ongeluk met de waterzuivering, waarna het al snel werd gesloten. Tegenwoordig kun je hier mooie foto’s maken, omdat alles er nog steeds, maar grotendeels is overwoekerd met planten.

Loop je vanuit het waterpark nog iets verder de heuvel op, dan vind je oude bunkercomplexen uit de Tweede Wereldoorlog. Behalve een enkele Portugees die de hond uitlaat, kom je hier niemand tegen en kun je de complexen op je gemak verkennen. Je ziet hier onder meer enorme ruimtes, graffiti en zelfs oude artillerie.

Oude artillerie uit de Tweede Wereldoorlog nabij Costa de Caparica.

3. Miradoura de Santa Catarina

Een avondje sluit je perfect af op de Miradouro de Santa Catarina. Wil je op stap gaan, dan is het juiste de perfecte start van de avond. Miradouro de Santa Catarina is een uitzichtpunt op een kleine heuvel waar veel Portugese jongeren samen biertjes aan het drinken zijn. Vaak is er livemuziek van een kleine lokale artiest en de sfeer is er erg gemoedelijk.

De meeste mensen nemen hun eigen alcohol mee, maar je kunt ook bij een klein stalletje bier en enkele andere dranken halen in plastic glazen. Net als in de rest van Lissabon is het niet ongebruikelijk om een keer drugs aangeboden te krijgen. Hoewel vrijwel alle drugs legaal is in Portugal, is de kans dat je nepdrugs krijgt erg hoog en kun je dus beter niets van de mannen kopen.

4. Pantheon

Het Pantheon van Lissabon is niet zo oud als het meer dan 2000 jaar oud Pantheon van Rome. In tegendeel, het werd pas in de jaren vijftig definitief afgerond. Toch is het een ontzettend imposant en mooi gebouw. Het ligt dicht bij het centrum van de stad, maar is gek genoeg vrij rustig meestal.

In het Pantheon vind je, naast mooie architectuur, onder meer praalgraven van grote Portugezen, waaronder voetballegende Eusébio, de Cruijff van Portugal. Via een trappenhuis kom je bovenin het Pantheon vanuit waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

De koepel van het Pantheon steekt bijna overal bovenuit in Lissabon.

5. Panoramarestaurant in Monsanto

Eén van de grootste natuurgebieden bij Lissabon is Monsanto, een groot stadspark in het westen van de stad. In de bossen van Monsanto kun je heerlijk wandelen met zo nu en dan uitzicht over stad, maar voor avontuur ga je naar het panoramarestaurant in het park.

Een restaurant klinkt misschien niet als avontuur, maar dit specifieke restaurant is al vele jaren gesloten. In de jaren vijftig was het een chique restaurant voor de dictator en zijn politieke partij. In het restaurant heb je volgens velen het beste uitzicht over de stad.

Het restaurant is populair onder urban explorers en daardoor ook op de radar van de politie. Niet zelden staat er een politieauto op wacht voor de deur. Je kunt hierbij twee dingen doen: wachten tot de politie weer vertrekt, of stiekem via een pad aan de achterkant het terrein op en het gebouw in.

Die laatste optie is het spannends en natuurlijk ook het meest riskant. Word je gepakt, dan riskeer je een boete. Hoewel afzetlinten waarschuwen voor gevangenisstraffen tot zes maanden, word je overigens normaal gesproken simpelweg weggestuurd met een waarschuwing.

Een combinatie van spanning en uitzicht: het panoramarestaurant in Monsanto.

Leave a Response