Wonen

Maak je smart home compleet met een smart lock

Redactie MannenNieuws2185 views
smart lock

Het zou mooi zijn als je de hele dag de deur open kunt laten staan. Je hoeft niets steeds naar de deur te lopen als de buurvrouw een praatje komt maken, wanneer familie en vrienden op de stoep staan, of wanneer er een pakketje wordt bezorgd die nét niet door de brievenbus past. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die almaar groeiende sleutelbos, was die kleine sleutel niet van de vorige woning? Met domotica ofwel huisautomatisering kun je lampen dimmen, gordijnen sluiten en de verwarming regelen. Maak jouw smart home compleet met een smart lock!

Wat is een smart lock?

Voordat een apparaat in huis komt, zal deze eerst naar school moeten gaan. We willen alleen nog maar slimme lampen, slimme thermostaten, slimme telefoons, slimme horloges en een slimme koelkast. Het begint al bij de voordeur met een slim slot. Dit is een slot dat je niet meer met een sleutel bedient, maar met draadloze technologie. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden zoals:

  • Een volledig nieuw slot: Er zijn smart locks die het oude slot compleet vervangen. Dit is doorgaans niet zo ingewikkeld; schroef het oude slot met cilinder los en plaats een nieuwe smart lock. Dit karweitje kun je vaak zelf in 15-30 minuten uitvoeren, je kunt er ook een specialist voor inschakelen.
  • Een uitbreiding van een bestaand slot: Er zijn ook handige opzet modules voor standaard sloten. Deze kastjes worden op het bestaande slot bevestigd en draaien de sleutel via een gemotoriseerd systeem zelf om. Vergelijk het met slimme stopcontacten waarmee je een oude radio of koffiezetapparaat “slimmer” maakt.
  • Een numeriek keypad: Wanneer een zender-ontvanger systeem niet praktisch of mogelijk is, kun je kiezen voor een smart lock waar tevens een numeriek display op zit. Zo kun je handsfree of met een toetsencombinatie het slot ontgrendelen. De configuratie van dit soort sloten gaat wel via een app.

Een slim slot voor domotica

Met domotica kun je een enorm assortiment aan slimme apparaten met elkaar laten communiceren. Dat geldt ook voor sloten in en rond de woning. Omdat je een smart lock kunt opnemen in het huisautomatisering systeem hoef je niet weer een nieuwe afstandsbediening te gebruiken, of een nieuw programma te leren. Je koppelt het slimme slot met het reeds aanwezige systeem en je kunt aan de slag! Let wel op de ondersteunde protocollen, niet alle slimme apparaten kunnen met elkaar overweg. Een smart lock als individueel product gebruiken kan uiteraard ook. In dit geval hoef je niet altijd gebruik te maken van het wifi netwerk, er zijn ook sloten die werken op basis van een Bluetooth verbinding.

6 Mogelijkheden met smart locks

Om de veelzijdigheid van smart locks te illustreren zullen we een aantal voorbeelden geven:

1. Deuren openen en sluiten met de smartphone

De smartphone is haast een onmisbaar deel van ons leven geworden. We kunnen er foto’s mee maken, op internet zoeken, winkelen en bankzaken regelen. Je schijnt er zelfs mee te kunnen telefoneren! En ja, ook een slot ontgrendelen is eenvoudig met de smartphone. Door manuele activatie achter een wachtwoord of vingerafdruk herkenning hoef je niet bang te zijn dat iemand anders met jouw smartphone de deur kan openen.

2. Slot openen met spraakbesturing

Siri, Alexa of de spraakassistent van Google, ze luisteren naar al jouw wensen. Open de voordeur? Geen probleem, het slot ontgrendelt terwijl je met een grote doos voor de deur staat. Met spraakcommando’s kun je enorm veel apparaten bedienen, met een smart lock wordt de deur openen eenvoudiger dan ooit!

3. Slot automatisch sluiten op afstand

Met “geofencing” is het mogelijk om het slot te activeren zodra een verbonden smartphone buiten het bereik is van het netwerk. Wanneer je bijvoorbeeld vertrekt van huis naar kantoor. Zo hoef je nooit meer te twijfelen of de deur op slot zit.

4. Registratie van personen

Veel smart locks laten je precies terugkijken wie er het slot heeft geopend en wanneer. Dat kan voor een gezin handig zijn, zo weet je of jouw kinderen veilig zijn thuisgekomen van school. Ook voor professioneel gebruik is dit ideaal.

5. Deurbel met IP camera

Een oogje in de deur is veilig, met een IP camera op de deurbel wordt het helemaal eenvoudig om te zien wie er aan de deur staat. Je kunt namelijk via de app precies zien wie er aan de deur staat, zelfs wanneer je op vakantie bent in het buitenland. Je kunt zelfs praten met deze persoon alsof je in de gang staat. Je kan ook kiezen voor een separate ip camera voor buiten van Somfy, waarmee je vanuit iedere locatie kan zien wat er thuis gebeurt, om je sloten te bedienen heb je hier wel een aparte applicatie voor nodig.

6. Ontgrendelen in noodsituaties

Een deur sluiten beschermt je tegen inbrekers, maar bij brand in huis kan een slot juist levensgevaarlijk zijn. Je kunt bij het afgaan van een alarm zoals een rookmelder de sloten (of één slot) laten openen om een veilige vluchtroute te bieden aan de bewoners.

Door koppelingen te maken met andere slimme apparaten haal je het meeste uit de mogelijkheden die domotica biedt. Niet alleen binnen de woning, maar al bij de voordeur!

Leave a Response