KlussenWonen

Maak je tuin klaar voor het voorjaar: 3 tips

Jaro1190 views
tuin klaar voor het voorjaar2

Het zonnetje schijnt en we zitten pas in het begin van het jaar. De lente komt eraan en dat betekent dat we snel weer lekker in de tuin kunnen zitten. Met een bak koffie voordat je naar je werk moet, voor een heerlijke zondagslunch of voor een barbecue. De tuin wordt in de lente en zomer volop gebruikt. Je tuin ziet er alleen nu waarschijnlijk niet uit. Menig Nederlandse tuin lijdt in de winter onder de sombere weersomstandigheden. Weinig zon en de vrieskou zorgen voor een sombere tuin. Die tuin kan dus wel wat onderhoud gebruiken zo voor de lente. Hoe maak je je tuin klaar voor het voorjaar? Wij hebben 3 tips op een rijtje gezet!

Verwijderen van dode planten en onkruid

Veel planten vinden de winter maar niets. Strenge vorst en het gebrek aan zonlicht kunnen ervoor zorgen dat sommige planten in de winter doodgaan. Hier is niets mis mee, maar dit betekent wel dat je je tuin in het begin van de lente van nieuwe impulsen moet voorzien. Als je een begroeide tuin wilt in de zomer tenminste… Ook is het belangrijk om onkruid weg te halen, zodat je de planten die je wel wilt zien de kans geeft om zonder beperkingen te groeien. Als je het onkruid nu niet weghaalt, zal dit in de vruchtbare lente als een speer gaan groeien wat betekent dat je dus veel meer werk moet verzetten.

tuin klaar voor het voorjaar

Lees ook: De winter is bijna voorbij: 4 stoere tuinideeën!

Controleren van tuinmeubels

Net als planten, lijdt ook het tuinmeubilair onder de barre weersomstandigheden in de winter. Grote kans dat er stoelen, banken of tafels zijn die hun beste tijd gehad hebben. Inventariseer je tuinmeubilair en kijk welke dingen weg kunnen. Moet je nieuwe banken, stoelen of tuintafels kopen? Dan kun je dit het beste nu doen. Aangezien de prijzen, wanneer het weer beter wordt, zullen toenemen. Nu kun je nog gebruik maken van de vroege lente-aanbiedingen!

Onderhoud

De lente is ook het ideale seizoen om je tuin van het nodige onderhoud te voorzien. Hoe ziet de buitenkant van je huis eruit? Kunnen de muren en kozijnen een nieuw likje verf gebruiken? Staat je schutting nog stevig in de grond? Kan deze wellicht een nieuwe beits gebruiken? Heb je tegels in de tuin liggen? Dan raden we je aan om deze eens goed schoon te spuiten. Zo kun je in de lente heerlijk in de tuin van het zonnetje genieten!

Genieten van het weer!

Kortom, het klaarmaken van je tuin voor het voorjaar vergt wat tijd, maar je krijgt er veel voor terug. Voor je het weet is het 20+ graden en doe je het liefst niets anders dan heerlijk in het zonnetje zitten.

Hoe ziet jouw tuin er op het moment uit? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response