AutomotiveLifestyle

Maak deze winter geen uitglijder

Redactie MannenNieuws1600 views
Autoglijden

De eerste nachtvorst is een feit. Maar hoe doorgewinterd is jouw autokennis eigenlijk? Weet jij bijvoorbeeld wat je autoverzekering vergoedt als jouw auto deze winter een flinke uitglijder maakt? Of als je een ijs geworden sneeuwbal op je dak krijgt? En draai je zelf voor de kosten op als je geen winterbanden hebt? Independer zocht het voor je uit.

Schade door hagel of storm

Heb je autoschade door een flinke storm of hagelbui? Als je een beperkt casco of allrisk autoverzekering hebt, wordt dit vergoed door je verzekeraar. Hagel- of stormschade heeft geen gevolgen voor je schadevrije jaren of de premie van je autoverzekering. Het kan wel zo zijn dat je een eigen risico betaalt voor het herstel van de schade. Check op je polis of je een deel van de schade zelf moet betalen en hoe hoog dit eigen risico is.

Heb je alleen een WA-verzekering? Dan draai je zelf op voor schade aan je auto. Alleen de schade die je met je auto aan een ander veroorzaakt wordt vergoed, zoals na een uitglijder op een spiegelgladde weg.

sneeuw auto

Andere winterse schade

Een bestaand sterretje dat doorscheurt door het winterse weer? Ruitschade is gedekt op een beperkt casco of allrisk autoverzekering en wordt vergoedt door je verzekeraar.

Andere autoschade door winters weer is alleen gedekt met een allrisk autoverzekering. Denk aan botsen en slippen of als je na een glijpartij in de sloot terechtkomt. Dit geldt ook schade aan je auto door een sneeuwbui of pekel. Door het claimen van een dergelijke schade val je wel terug in schadevrije jaren. Daarom is het in zo’n situatie soms voordeliger om de schade zelf te betalen als je dat kunt.

Gooit er iemand met opzet een sneeuwbal tegen je auto aan en heb je schade? Dan kun je de schade het best bij de veroorzaker verhalen.

Hoe zit het met mijn verzekering bij code rood?

Bij echt slecht weer geeft het KNMI een waarschuwingscode af: code geel, oranje of rood. Wordt code rood afgegeven in jouw provincie en wordt er afgeraden om de weg op te gaan? Als je in zo’n situatie niet per se met de auto op pad moet, raden wij aan om dit advies op te volgen.

Als je bij een waarschuwingscode wel de weg op gaat, moet je natuurlijk goede voorzorgmaatregelen nemen. Zoals het krabben van je ruit zodat je zicht niet belemmerd wordt. Ook is het slim om extra alert te zijn en je rijstijl te aanpassen, zoals het voeren van je lichten bij mist met minder dan 50 meter zicht.

mist

Heb je er alles aan gedaan om het te voorkomen maar rijdt je in zo’n situatie toch schade? En is er volgens je verzekeraar geen sprake van roekeloos gedrag (zoals met 120 km/u over een spiegelgladde snelweg rijden)? Dan ben je gewoon verzekerd. Bij een beperkt of allrisk verzekering vergoedt je verzekeraar de schade aan je eigen auto en andermans auto. Als je een WA-verzekering hebt, vergoed je verzekeraar alleen de schade die je met je auto aan een ander veroorzaakt.

Waar zijn winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, dat betekent dat je autoverzekering ook geldig is als je bij winters weer zonder deze banden rijdt. De Rijksoverheid stimuleert het gebruik van winterbanden wel, omdat het een stuk veiliger is in winterse omstandigheden. Ga je op wintersport naar bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk of Italië? Dan is het slim om de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen per land te checken. Rijd je schade in een land waar winterbanden verplicht zijn? Dan kan het zijn dat je (deels) aansprakelijk wordt gesteld, en je schade niet (helemaal) vergoed krijgt.

 

Leave a Response