Klussen

Maak je woning kou bestendig

Redactie MannenNieuws1021 views
Woning kou bestendig maken

Een woning zonder dakisolatie verliest tot wel 30% van zijn warmte via het dak. Zo gaat bijna 1/3 van jouw stookkosten onnodig verloren. Onnodig stoken is niet alleen schadelijk voor je portemonnee, maar ook bijzonder slecht voor het milieu. Wapen daarom jouw woning tegen de kou door deze te voorzien van goede isolatie. Lees verder over hoe je op een slimme manier jouw woning isoleert.

Controleer jouw dakisolatie

Het bouwjaar van jouw woning zegt vaak een hoop over de isolatie van jouw woning. Ga daarom na in welk jaar jouw woning is gebouwd. Bekijk onderstaande gegevens van het cbs eens:

Bouwjaar 1986 1990 1995 2000 2006 2012
% woningen met dakisolatie 39% 47% 51% 63% 76% 79%

Naast het bouwjaar kun je ook een zogenaamde warmtebeelden scan uitvoeren. De meeste gemeenten bieden deze scan gratis aan.

Daarnaast kun je een uitgebreide warmtebeeld-rapportage laten opmaken die een duidelijk beeld van de zwakke plekken van je woning geeft met advies om het probleem op te lossen.

Laat een isolatie project uitvoeren

Nu je een idee hebt hoe de warmte ontsnapt, is het tijd om in actie te komen en je dak bestand te maken tegen de kou. Door een isolatieproject uit te besteden aan een professional weet je zeker dat je isolatie perfect zijn werk gaat doen. Kies hierbij tussen dakisolatie en/of gevelisolatie.

  • Keuze 1: Dakisolatie

Door dakisolatie geef je je jouw woning een heerlijke muts waarmee je binnendringende kou geen kans geeft. Je kunt je dak laten isoleren aan de binnen- en buitenkant. Isoleren aan de binnenkant van je woning is het voordeligste. Dakisolatie aan de buitenkant van je woning komt vooral voor wanneer de dakbedekking vervangen dient te worden. Door je dak te isoleren blijft er tot 30% meer warmte in huis en dat ga je zeker merken aan een lagere energierekening. Dakisolatie kun je laten verzorgen door een isolatiespecialist maar ook door dakdekkers.

  • Keuze 2: Gevelisolatie

Naast dakisolatie is ook gevelisolatie bijzonder doeltreffend. Gevelisolatie geeft jouw woning een warme jas die effectieve bescherming biedt tegen weersinvloeden van buitenaf. Ook gevelisolatie kan aan zowel de binnen- als buitenkant van de woning. Spouwmuurisolatie is de bekendste vorm omdat dit de voordeligste, maar zeer doeltreffende variant is. Met gevelisolatie gaat de energierekening met gemiddeld 25% omlaag.

Met isolatie profiteer je van het verlaagde btw-tarief

Wanneer jij energiebezuinigende maatregelen laat uitvoeren, dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief op deze werkzaamheden. Het btw-tarief op deze werkzaamheden bedraagt namelijk 6% in plaats van 21%. Dit is een stimulans vanuit de overheid.

Ventileer je woning en geniet van een optimaal woonklimaat

Isolatie is noodzakelijk om kou buiten te houden, maar te weinig frisse lucht is ongezond. Toch wordt ventilatie vaak vergeten. Vroeger ging ventilatie vanzelf, matig geïsoleerde huizen bevatten kieren en spleten en zorgden op deze manier voor natuurlijke ventilatie. Nu moet je er zelf om denken door ventilatieroosters open te laten staan en iedere dag het raam even open te zetten.

 

Leave a Response