KlussenWonen

Manieren om de warmte in je huis te houden

Dion890 views
Het isoleren van je spouwmuren en je dak levert veel winst op bij het beperken van warmteverlies.

De komende tijd wordt het verwarmen van je huis alleen maar duurder. De gasprijzen schieten omhoog, wat stoken op gas dus een kostbare zaak gaat maken. Dan wil je niet zoals men zegt ‘stoken voor de vogeltjes’, want dat is weggegooid geld. Is je huis onvoldoende geïsoleerd, dan is dat wel wat er gebeurt met een aanzienlijk deel van de warmte die je opwekt om het binnen warm genoeg te krijgen. Heb je zonnepanelen, dan gaan je gedachten misschien uit naar gasloos verwarmen van je woning door middel van een warmtepomp. Maar naast de hoge aanschafprijs van zo’n pomp, werkt deze ook alleen naar wens als je huis daarvoor voldoende geïsoleerd is. Een alternatief is een hybride warmtepomp, die deels gebruik maakt van gas, maar ook deze kent een hoge aanschafprijs. Daarom is het goed om eens te kijken naar wat je kunt doen om je huis beter te isoleren, en zo de warmte binnen te houden.

Spouwmuren laten isoleren

Is jouw huis tussen 1920 en 1976 gebouwd, dan heb je naar alle waarschijnlijkheid wel een spouwmuur, maar is deze niet geïsoleerd. Er valt dan veel voordeel te halen qua warmteverlies door spouwmuurisolatie. Je woning houdt daarna aanzienlijk makkelijker warmte vast, waardoor je niet extra hard hoeft te stoken om gedurende de koudere dagen van het jaar er binnen warmpjes bij te zitten. Daardoor levert het je ook een keiharde besparing op van tussen de 300 en 600 per jaar, waardoor je de investering er binnen 4 jaar weer uit hebt. Plus je huis wordt er meer door waard. Er is ook minder kans op schimmelvorming in huis, omdat spouwmuurisolatie zorgt voor een lagere luchtvochtigheid in huis en schimmel goed gedijt op koude plekken bij een hoge luchtvochtigheid. En ja, het is ook beter voor je milieu, omdat je minder aardgas nodig hebt om je huis warm te houden.

Aluminium kozijnen geven warmte door, en dat wil je juist niet.

Je dak isoleren met Tempex platen

Zoals bij een mens de meeste warmte uit de schedel ontsnapt, is het ook bij een huis zo dat warmte omhoog gaat en veel daarvan via het dak ontsnapt. Om dit tegen te gaan, kun je je dak isoleren. Een optie voor isolatiemateriaal waar je uitstekend je dak mee kunt isoleren, is Tempex platen. Deze zijn in verschillende afmetingen te krijgen en niet zo duur. Ondanks hun lichte gewicht is het een hoogwaardig isolatiemateriaal dat druk- en vormvast is. Dat lage gewicht maakt het ook handelbaar om zelf te plaatsen, mocht je dat willen doen. Tempex is niet gevoelig voor vocht, en dat is een grote pré voor dakisolatie. Ook zijn ze bewerkt om brandvertragend te zijn, dus niet alleen isoleer je je huis ermee, je verkleint ook de kans op lekkages en maakt je woning er brandveiliger mee.

Enkel glas en aluminium kozijnen vervangen

Heb je nog enkel glas in je woning, dan kun je er donder op zeggen dat je langs die weg veel warmte verliest. Maar ook aluminium kozijnen geven warmte door naar buiten. Heb je deze nog ergens je woning, dan is het verstandig om ze te vervangen door nieuwe kozijnen. Je kunt hierbij kiezen tussen kunststof kozijnen of houten kozijnen, waarbij de eerste de meest duurzame optie is. Het kan zo zijn dat als jouw enkel glas ruiten al in kunststof of houten kozijnen zijn geplaatst, deze kozijnen toch vervangen moeten worden omdat ze geen mogelijk bieden tot de installatie van dubbel glas. Dubbel glas kan je echter wel een flink voordeel op het verbruik van energie opleveren, dus het is het overwegen van de investering zeker waard.

Leave a Response