LifestyleFeaturedWonen

Mannen zijn de grootste energieverspillers

Redactie MannenNieuws1418 views
Mannen energie verspillen

De lichten uitdoen als je een kamer verlaat, stekkers uit het stopcontact halen en apparaten helemaal uitzetten in plaats van op stand-by… Allemaal hele simpele energiebesparende handelingen, die veel mensen weleens vergeten. Maar mannen zijn overduidelijk de grootste energieverspillers, blijkt uit onderzoek van klimaatorganisatie HIER.

Man laat vaker apparaten aanstaan

Nederlanders verspillen vrij veel stroom aan het onnodig aan laten staan van apparaten. HIER vroeg aan in totaal 3000 mannen en vrouwen hoe vaak dit ze gebeurt. Wat blijkt? Bij de vrouwen vergeet 60% weleens apparaten uit te zetten, maar bij de mannen ligt dit percentage met 74% nog wel een stuk hoger. Misschien tijd om wat energiebewuster te worden dus, mannen.

Oplader grootste boosdoener

Waar wordt de meeste energie aan verspild? Ook dat wordt duidelijk uit het onderzoek van HIER: de oplader is de grootste boosdoener. Maar liefst 20% van de ondervraagden vergeet deze weleens uit het stopcontact te halen. Op de tweede plek staat de computer, die blijft bij 14% van de respondenten vaak onnodig aanstaan. De derde plaats gaat naar verlichting: 10% laat het licht regelmatig branden in een kamer waar niemand is. Zonde, want huishoudens betalen via de energierekening jaarlijks gemiddeld 100 euro aan verlichting. En hier kun je dus gemakkelijk op besparen. Ja, waarom betalen voor iets wat je niet nodig hebt?

Gemakkelijk energie besparen

Vergeet jij altijd het licht uit te zetten? Dan is een bewegingssensor misschien een goede oplossing. Het licht gaat dan automatisch uit als er geen beweging in de kamer is. Handig hè? Ook scheelt het al enorm in het stroomverbruik als je alle lampen vervangt door ledlampen. En mannen, geef toe: zo moeilijk is het niet om de stekkers uit het stopcontact te halen en apparaten uit te zetten. Deze kleine aanpassingen kunnen al een verschil maken voor het milieu én de energierekening. Met die besparing kun je weer wat extra biertjes, games of tools scoren.

Energiebesparende maatregelen

Ben jij een échte klusser en wil je nog een stapje verder gaan? Dan zijn er ook wat maatregelen die je kunt nemen om je woning energiezuiniger te maken. Plaats bijvoorbeeld tochtstrips bij de ramen om warmteverlies tegen te gaan en isoleer je woning goed. Heb je de smaak te pakken? Dan kun je ook je eigen energie opwekken met zonnepanelen en/of een warmtepomp.

Energie vergelijken is een mannending

Wel pakken mannen het eigenlijk grootser aan wat betreft energiebesparing. Mannen maken namelijk wél vaker gebruik van een energievergelijker dan vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Daar kunnen de vrouwen nog wel wat van leren, want het zou heel goed kunnen dat de mannen hierdoor – ondanks de energieverspilling – minder betalen voor energie dan vrouwen.

Leave a Response