Muziek

Band van de week #3 James Blake

Joris1275 views
Mannennieuws Band van de week James Blake

Na de vrolijke deuntjes van Jack Johnson, gaan we deze week een ietwat donkerdere weg in. Geen paniek, want James Blake speelt allesbehalve emo-muziek. Zijn stijl valt moeilijk onder één noemer onder te brengen. Je kan het misschien het beste omschrijven als “heerlijke relax muziek om ‘s avonds in je stoel naar te luisteren.” Ga dus maar lekker in je luie zetel zitten en ontdek waarom James Blake de Mannennieuws’ Band van de week is.

Werk vanuit zijn jeugd

James Blakes vader is een muzikant waardoor het niet verwonderlijk is dat muziek er met de paplepel werd ingegeven. Op jonge leeftijd leerde hij reeds piano spelen en later zou hij een diploma “Populaire Muziek” aan de Universiteit van Londen behalen. In 2009, op 20-jarige leeftijd, ging zijn muzikale carrière van grond met de release van Air & Lack Thereof, een enorm experimentele funky elektronische EP. Dit viel ontzettend in de smaak bij DJ Gilles Peterson, die het regelmatig begon te draaien op BBC Radio 1. Voor een opdracht in zijn tweede jaar aan de universiteit, bracht hij Klavierwerke uit. Dit was opnieuw een zeer experimentele en ietwat vreemde EP, waarvoor hij bijzonder hoge punten behaalde.

Definitieve doorbraak James Blake

Een jaar later zou hij pas echt bij het grote publiek doorbreken, dankzij zijn cover van Feists Limit to your love, wat véél toegankelijker was dan zijn vroegere werk. Dit nummer werd zo’n succes dat de wereldbekende DJ Zane Lowe het uitriep tot “Hottest Record in the World”. Het nummer is reeds ontzettend kenmerkend voor zijn latere stijl. In 2011 werd hij genomineerd voor BBC’s Sound of 2011, waarin de meest succesvolle artiest voor het volgende jaar wordt voorspeld. James Blake werd knap tweede en hield zo onder meer The Vaccines en Jamie Woon voor zich.
In 2013 bracht hij zijn tweede album Overgrown uit, waarvan het eerste nummer Retrogade zijn meest succesvolle nummer tot nu toe werd. Zo werd het al liefst bijna 70 miljoen keer beluisterd op Spotify!

In mei van dit jaar bracht hij zijn derde album The Colour in Anything uit, waarvan de hoes werd ontworpen door Quentin Blake. Deze wereldbekende illustrator voorzag onder meer de boeken van de bekende kinderschrijver Roald Dahl van tekeningen.

Muzikale stijl James Blake

James Blake is een bijzonder interessante artiest omdat hij als het ware een muzikale duizendpoot is. Doorheen zijn albums en EP’s evolueert hij ook en gebruikt hij steeds meer elementen van verschillende muziekstijlen. Een aantal van de genres die je terugvindt in zijn muziek zijn elektronische muziek, post-dubstep, R&B, Soul en uiteraard experimentele muziek. Zo zit er zonder enige twijfel voor ieder wat wils tussen!

Top Drie Nummers James Blake

  • Retrogade

Beginnen doen we met zijn bekendste nummer, dat ongetwijfeld deel zal uitmaken van je playlist met favoriete nummers!

  • Limit To Your Love

Zijn ander topnummer kon ook absoluut niet ontbreken. Het gebeurt zelden dat een cover de meerdere is van het origineel, maar hier is het zeker en vast het geval.

  • Radio Silence

Afsluiten doen we met een nummer van zijn nieuwe cd dat ook uiterst kenmerkend is voor James Blakes eigen, originele sound.

Voorlopig staan er helaas geen optredens van James Blake in Nederland gepland, maar daar komt in de nabije toekomst hopelijk verandering in. Hou alvast zijn website en sociale media in de gaten, want James Blake moet je absoluut live hebben gezien!

Joris
Geboren met een pen in de hand, wereldreiziger, foodie, sporter, filmfanaat en taalliefhebber.

Leave a Response