Sport

De marathon is voor beginners: de wereld van ultra runners

David2303 views

Op de bucketlist van veel mensen staat het uitlopen van de marathon. Een hele opgave, want die 42,195 kilometer loop je niet zo maar. Voor de gemiddelde hardloper gaat er wel een jaar aan training vooraf. En zelfs dan is het nog niet een gegeven dat je de marathon gaat uitlopen, laat staan in een degelijke tijd.

Eén groep vormt een uitzondering hierop: de ultralopers. Voor hen begint een stukje hardlopen pas rond de marathonafstand. Er zijn allerlei vormen van ultralopen. Het begint bij een ‘loopje’ van 50 kilometer, maar er zijn ook kampioenschappen waar men 24 uur lang aan het hardlopen is. We duiken in de ongelooflijke wereld van het ultralopen.

Wat is ultralopen?

Ultralopen is eigenlijk iedere hardloopafstand die langer is dan de marathon (dus ruim 42 kilometer). Het is een klein, maar toch omvangrijk wereldje van doorgewinterde hardlopers, jong en oud. Voor hen is de marathon op zichzelf niet meer een uitdaging. Zij lopen liever een stuk verder.

Er zijn allerlei vormen van ultralopen, waar 50 kilometer de absolute beginnersafstand is. Populair zijn met name de tijdwedstrijden, waarbij men bijvoorbeeld 6 uur, 12 uur, 24 uur of zelfs 48 uur aan het lopen is. Het verschilt hierbij of men buiten loopt, off-road of gewoon binnen op de baan.

De ongelooflijke records van het ultralopen

Pas wanneer je ziet wat voor afstanden de mannen en vrouwen in het ultralopen afleggen, begin je te begrijpen hoe bizar het wereldje is. Zo bestaat er een 48-uursloop, waarbij men zover mogelijk moet komen. Het wereldrecord is in handen van de Griek Yiannis Kouros, die in 48 uur maar liefst 473,495 kilometer wist af te leggen. Dit komt dus neer op bijna 10 kilometer per uur. Dat is voor veel hardlopers ook een uur lang uitdagend genoeg, laat staan 48 uur lang.

Nog zo’n ontzagwekkend record is op de 100 kilometer, die de Brit Donald Ritchie wist af te leggen in 6 uur en ruim 10 minuten. Ter vergelijking: dat is geen ongebruikelijk tijd voor recreanten die de marathon lopen. In de tijd dat deze recreanten de marathon lopen, loopt Ritchie ongeveer 2,5 keer zo ver, wat neerkomt op een snelheid van ongeveer 16 kilometer per uur. Zelfs op de fiets is dat op zijn minst pittig voor de gemiddelde sportieve persoon.

Waarom kunnen ultralopers zo ver lopen?

Je kunt bij het ultralopen eigenlijk twee waarom-vragen stellen: waarom zou je het willen, maar ook waarom kunnen deze mensen dit? De eerste vraag: tja, een uit de hand gelopen verveling?

Op de tweede vraag kunnen we beter antwoord geven. Een deel van het antwoord is simpelweg: heel hard trainen. Een marathon is voor de gemiddelde persoon al een enorme opgave, maar wel haalbaar binnen een jaar training. Train je langer dan een marathon, dan kun je dus ook afstanden afleggen die verder gaan dan de traditionele marathon.

Het tweede deel heeft te maken met de levensstijl. Vanzelfsprekend moeten ultralopers vrij licht zijn. Hoe meer gewicht je meezeult, hoe meer energie je iedere stap verbruikt. Gezien je tijdens het ultralopen een redelijk aantal stappen zet, is het belangrijk om zo min mogelijk ballast mee te nemen.

Het derde deel heeft te maken met hoe je jezelf verzorgt tijdens de loop. Tijdens de ultraloop verbrand je gigantische hoeveelheden energie. Al deze energie moet ook weer binnenkomen. Ultralopers zijn dan ook bijna constant bezig met eten en drinken. Zodra ze niet voldoende energie of vocht hebben komen ze man met de hamer al snel tegen.

Is ultralopen wel goed voor je?

Bewegen is gezond, maar ultralopen rekt het begrip van ‘gezonde beweging’ wel een beetje op. Het korte antwoord op de vraag is dan ook: nee, ultralopen is niet per se heel gezond. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat het hart van mensen die regelmatig een marathon lopen vergroot is, wat uiteindelijk kan leiden tot een vergrote kans op hartproblemen en zelfs hartinfarcten. Gezien het als ultraloper pas begint wanneer je de marathon comfortabel kunt uitlopen, mag er wel aangenomen worden dat ultralopers allemaal al jaren zeer intensief hardlopen.

Het is dan ook niet ondenkbaar dat het hart van deze loper meer kwaad dan goed wordt gedaan. Tegelijkertijd zijn de sporters wel goed bezig met voeding en hebben ze in elk geval niet te maken met klachten die kunnen optreden bij niet-sporters, zoals een hoge bloedsuiker of overgewicht. Of de nadelen tegen de voordelen opwegen? Het is lastig te zeggen, maar wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je het beter houden bij je wekelijkse rondje door het park.

Leave a Response