Automotive

Meer voor minder: occasion lease

Danny Bijl1284 views
occasion lease

Leasen is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Niet alleen door de komst van private lease, waardoor de doelgroep vergroot is, maar ook door de komst van occasion lease. Occasion lease is de ideale leasevorm voor diegene die niet de hoofdprijs wil betalen voor een nieuwe auto, maar wel in een jonge goed onderhouden occasion wil rijden voor een vast bedrag per maand.

Wat is occasion lease?

Bij de meeste leasemaatschappijen lease je een jonge occasion op basis van een financial leaseconstructie. Dit houdt in dat je tijdens de leaseperiode al economisch eigenaar bent van de auto. Na afloop van de periode beschik je ook over het eigendomsrecht van de auto, je hebt de auto helemaal afbetaald en hij is nu van jou. Meestal wordt er met leasen ‘operational lease’ bedoeld, dat houdt in dat de leasemaatschappij economisch eigenaar is van de auto en ook na afloop van het leasecontract de maatschappij de eigenaar blijft. Je betaalt dan een vast bedrag per maand inclusief wegenbelasting, onderhoud en autoverzekering. Bij financial lease is dat niet het geval, je betaalt alleen voor de auto aan de leasemaatschappij en voor de andere kosten moet je zelf zorg dragen.

Het voordeel van financial lease is dat je na afloop van het contract nog steeds over de auto beschikt. Ook is de looptijd flexibel, je kunt zelf het maandbedrag bepalen, bijvoorbeeld je betaalt hem liever in 12 maanden af dan in 60 maanden.

Occasion lease steeds populairder

Occasion lease wordt steeds populairder, omdat veel leasemaatschappijen blijven zitten met jonge leaseauto’s. Stel dat iemand een leasecontract afsluit voor een nieuwe auto voor een periode van 36 maanden. Na 36 maanden zit een leasemaatschappij met een jonge occasion, die goed van onderhoud is voorzien en in de meeste gevallen ook weinig kilometers op de teller heeft staan. Voor een leasemaatschappij is het dan aantrekkelijk om die auto ook weer te leasen aan een nieuwe gebruiker. En voor de gebruiker is het aantrekkelijk, omdat de kosten veel lager liggen dan het leasen van een splinternieuwe auto. Tevens is een occasion vaak op voorraad en moet je bij een nieuwe auto altijd minimaal een aantal weken, soms zelfs maanden, wachten totdat hij beschikbaar is.

De voordelen van occasion lease

Een aantal voordelen zijn hierboven al benoemd, maar om het nog iets overzichtelijker maken, staan de voordelen hieronder op een rijtje:

  • Je rijdt in een jonge auto
  • De auto heeft vaak weinig kilometers op de teller
  • Soms zit er zelfs nog fabrieksgarantie op de auto
  • Je betaalt niet de hoge afschrijvingskosten van een nieuwe auto
  • De auto is goed onderhouden
  • Snel leverbaar
  • Flexibele looptijd van het contract
  • Na afloop heb je het eigendomsrecht over de auto

Al met al is een occasion lease een aantrekkelijke constructie dat zeker het overwegen waard is om over na te denken. Bij de meeste leasemaatschappijen is het leasen zowel privé als zakelijk mogelijk. Soms wordt er als nadeel genoemd dat je zelf niet je auto kan samenstellen naar wens. Echter staat daartegenover dat de auto wel snel beschikbaar is en tegenwoordig is er zoveel keus, dat er altijd wel een mooie occasion tussen zit die aan jouw wensen voldoet.

Wil je meer informatie over occasion lease? Lees verder op de website van Neerlandlease.

Leave a Response