Reizen

De meest idyllische reis plannen: let ook op je verzekering!

David1092 views
reis plannen verzekering

Je hebt er maanden voor moeten sparen, eindeloos informatie zitten opzoeken, moeite moeten doen om alles te boeken en bent dan eindelijk aangekomen in je droomland. Na al het gedoe is het eindelijk tijd om te genieten. Aan het strand, zwembad of toch actief in de natuur of stad.

Reizen is mooi in een hoop opzichten. Maar reizen kan ook heel vervelend zijn wanneer je niet optimaal bent voorbereid. Stel je voor dat je al op de tweede dag bij een ongeval betrokken raakt en naar het ziekenhuis moet, of dat na een dagje op stap al je spullen gestolen blijken te zijn. Helaas komt het dagelijks voor onder toeristen en helaas blijkt de situatie soms nog veel vervelender doordat er geen (juiste) reisverzekering is afgesloten.

Verblind door het avontuur

Eerder schreef ik al over het avontuur als digital nomad, waarbij je over de hele wereld reist terwijl je aan het werken bent. Met name Chiang Mai is een populaire bestemming onder deze reizigers, maar lang niet allemaal zijn deze reizigers even goed voorbereid.

Zo leerde ik iemand kennen in Chiang Mai die op een gegeven moment een zware voedselvergiftiging opliep. Na enkele dagen ziek op bed te hebben gelegen bleek het nodig te zijn om naar het ziekenhuis te gaan vanwege uitdrogingsverschijnselen.

De situatie was vervelend, maar het ziekenhuis zorgde goed voor deze persoon en langzaam kon de hij herstellen. De echte schok kwam echter pas later, toen bleek dat de reisverzekering niet geldig was. Hoewel er een doorlopende reisverzekering was afgesloten, was deze alleen geldig wanneer iemand maximaal zestig dagen aaneengesloten in het buitenland was. De persoon in kwestie was al ruim zeventig dagen weg en kon dus fluiten naar een vergoeding van de verzekeraar.

Het resultaat: een fikse ziekenhuisrekening die er bijna voor zorgde dat de reis een stuk eerder moest worden beëindigd.

Ziek buitenlands eten

Je zult niet de eerste zijn die ziek wordt van buitenlands eten. Voorkom torenhoge ziekenhuiskosten.

Kortlopend, doorlopend? Houd alles in orde

Het verhaal hierboven is niet uniek. In tegendeel. Veel reizigers zijn zo druk bezig met het avontuur dat ze aangaan, waardoor ze ‘saaie’ zaken als verzekeringen maar weinig aandacht geven. Dat zal vaak goed gaan, maar ben je de ongelukkige die bestolen of ziek wordt, dan kunnen de gevolgen enorm zijn.

Bij het afsluiten van een reisverzekering moet je jezelf verschillende vragen stellen:

  • Heb ik kostbare bagage die verzekerd moet worden?
  • Hoe lang ga ik maximaal weg?
  • Is het nodig om extra medische kosten te verzekeren?
  • Hoe vaak ga ik per jaar weg?

Door op deze vragen antwoord te geven krijg je een goed idee van het type reisverzekering dat bij jou past. Voor de meeste doorlopende reisverzekeringen geldt (zoals in het verhaal eerder) dat je maximaal zestig dagen achtereen op reis mag zijn, maar vaak is het ook mogelijk om deze duur te verlengen. Ga je meermaals per jaar op reis, dan is een doorlopende reisverzekering altijd goedkoper dan een kortlopende reisverzekering, waarbij je één vakantie van een specifieke duur verzekert. Bijvoorbeeld de reisverzekering van Centraal Beheer.

Ga je voor een langere tijd backpacken, bijvoorbeeld een half jaar, dan is een aparte reisverzekering (dus een kortlopende reisverzekering) eigenlijk altijd de beste optie en ook de meeste gekozen verzekeringsvorm onder deze groep. Je kunt zo namelijk voor een specifieke periode op maat een verzekering afsluiten en weet zeker dat alles gedekt is dat je nodig hebt.

Afwegingen om te maken bij het afsluiten

Bij het afsluiten moet je ook goed afwegen wat je wilt verzekeren. Een standaard reisverzekering dekt bijvoorbeeld de kosten wanneer je wegens ziekte een reis moet afbreken, maar niet de kosten voor verlies van bagage. Met name wanneer je bijvoorbeeld met een dure laptop of tablet reist is dit wel aan te raden.

Medische kosten
Een aanvulling om extra aandacht aan te schenken is de dekking van medische kosten. Je standaard ziektekostenverzekering dekt namelijk in principe alle medische kosten die je moet maken, ook in het buitenland.

Toch kan het handig zijn om extra medische kosten toe te voegen aan de dekking van je reisverzekering. De standaard ziektekostenverzekering dekt namelijk alleen medische kosten tot de kostprijs van de behandeling in Nederland. In bijna alle landen is dit voldoende, maar in landen als de Verenigde Staten vallen medische kosten vaak hoger uit dan in Nederland. Het is in deze landen erg belangrijk om te zorgen voor voldoende dekking met je reisverzekering.

Foto’s: Shutterstock.com
Foto straatbeeld: Nataliia Sokolovska / Shutterstock.com

Leave a Response