AutomotiveReizen

Met de motor op vakantie: 6 handige tips!

Jaro962 views
motor-vakantie-3

De motor is een populair voertuig onder de mannen. De meeste motors zijn stoer, gaan erg snel en zien er mooi en stijlvol uit. Een motor is alleen niet zo praktisch om dagelijks te gebruiken, daarom hebben veel mannen naast de motor ook nog een auto. De motor wordt op weekenden van stal gehaald en natuurlijk wanneer de vakantie aangebroken is. Wat betreft een motorvakantie zijn de mogelijkheden eindeloos. Om je een eindje op weg te helpen: 6 tips voor een vakantie met de motor!

1 Kies een comfortabele motor

De voorbereiding voor je motorvakantie begint natuurlijk thuis. Is jouw motor wel geschikt om lange afstanden mee te rijden? In principe is elke motor natuurlijk geschikt, maar sommige motoren lenen zich niet goed voor het rijden van lange afstanden. Deze zitten niet comfortabel of rijden niet lekker voor langere tijd achter elkaar. Welke motoren zijn nu wel geschikt? Dit zijn zogeheten ‘toermotors’. Deze motoren zijn zo geschikt voor het rijden van lange afstanden omdat ze ten eerste erg zwaar zijn. Zo valt het gewicht van de rijder en de bagage als het ware in het niet. Zo merk je nauwelijks dat je zwaar bepakt rijdt. Bovendien hebben deze motoren een comfortabel zadel.

2 Via de snelweg of binnendoor?

Wanneer je de juiste motor hebt, dan is het tijd om je route te bepalen. Je hebt waarschijnlijk al een bestemming uitgezocht, nu is het dus de vraag hoe je daar komt. Neem je nu het beste de snelweg of ga je liever binnendoor. Dit verschilt uiteraard per persoon. Zo zijn er mensen die liever op de snelweg rijden. Hier kun je heerlijk doorrijden en misschien kun je je vakantiebestemming zelfs binnen een dag rijden bereiken. Op vakantie met de motor gaat het vaak echter niet om de snelste route. De reis is vaak het hoogtepunt van de vakantie. Daarom kiezen veel motorrijders er ook voor om af en toe binnendoor te gaan, zodat ze lekker van de omgeving kunnen genieten. Bedenk voor jezelf dus goed wat je wilt en bepaal aan de hand daarvan de route.

3 Neem voldoende pauzes

Veel mannen zijn geneigd om weinig tot geen pauzes te nemen. Je zit echter comfortabel op de motor en het is verleidelijk om door te blijven rijden. Toch is het belangrijk om af en toe pauze te nemen. Voor je comfort én voor je veiligheid natuurlijk. Zo kun je ook veel langer doorrijden op een dag. Neem dus geregeld pauze en ontspan je lichaam. Strek je benen, eet wat, drink wat water. Ook is het belangrijk om suikers binnen te krijgen tijdens deze pauzes. Zo zorg je ervoor dat je scherper bent op de motor! Wat betreft maaltijden zijn er verschillende opties. Veel motorrijders kiezen voor een snelle hap, maar je kunt er ook voor kiezen om in een lokaal restaurantje wat te eten. Het kost wat meer tijd, maar is natuurlijk wel veel lekkerder. Een andere optie is het meenemen van een kookstelletje. Op veel plekken in Europa mag je dit gewoon langs de weg doen. Zo kun je precies eten waar je op dat moment zin in hebt.

motor-vakantie-2

Lees ook: De mooiste motorroutes voor een onvergetelijke vakantie!

4 Gehoorbescherming

Wanneer je voor langere tijd op de motor rijdt, dan krijgen je oren wat te verduren. Het geluid van de motor zelf is in de meeste gevallen niet de oorzaak, maar het geluid van de wind langs je helm wel. Een helm beschermt je oren natuurlijk wel een beetje tegen dit harde geluid, maar het beste kun je ook nog gehoorbeschermers dragen. Het geluid van de wind langs je helm bestaat vooral uit hoge tonen. Deze tonen kunnen makkelijk je gehoor beschadigen, neem dit dus vooral erg serieus. Je kunt kiezen voor oordoppen die je bij de drogist kunt halen, maar deze filteren al het geluid weg, wat natuurlijk ook niet altijd even fijn is. Het beste kun je kiezen voor speciale oordoppen voor op de motor. Deze zijn bij de meeste motorspeciaalzaken te krijgen.

5 De route lezen onderweg

In elke auto zit tegenwoordig een GPS-systeem. Op de motor is dit echter een ander verhaal. Bovendien lijdt een GPS-systeem – omdat deze de kortste route berekent – je af en toe over kleine weggetjes waar je niet lekker rijdt. Een andere optie is het gebruiken van een papieren kaart. Deze kun je voor op je motor bevestigen. Zorg in ieder geval voor een duidelijke kaart. Op de motor heb je natuurlijk niet zulk goed zicht als in bijvoorbeeld een auto. Ook is het belangrijk dat hoogteverschillen duidelijk worden weergeven.

6 Let op de verkeersregels!

Als laatste tip: let op de verkeersregels! Je bent – als het goed is – bekend met de Nederlandse verkeersregels. In veel andere landen gelden echter andere regels. Zo is het in veel Scandinavische landen echt not doneom de maximumsnelheid te overschrijden. In Frankrijk daarentegen rijdt de meerderheid van de bestuurders harder dan de maximaal toegestane snelheid. Laat jezelf dus van te voren informeren over de verkeersregels in het land dat je doorrijdt.

motor-vakantie

Ben jij weleens met de motor op vakantie geweest? Zo ja, hoe beviel dat? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response