Lifestyle

Middagdip overleven: zo pak je dit aan!

Jaro739 views
middagdip-2

Wanneer je een baan hebt waarbij je van 9 tot 5 werkt dan herken je het vast wel: de middagdip. ’s Ochtends, na een ontbijtje en een paar bakken koffie denk je helemaal wakker te zijn. Na de lunch kak je echter helemaal in. Een dipje hebben op zijn tijd is natuurlijk helemaal niet erg, maar wanneer het geregeld voorkomt en altijd na de lunch, dan spreek je van een middagdip. Dit kan heel vervelend zijn, want je wordt minder productief en het is moeilijk om er weer uit te komen. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Hieronder 4 tips tegen een middagdip en ook nog een aantal tips om deze after lunch dip te voorkomen in de toekomst!

Middag dip

Heel vervelend is het wanneer je ’s middags alle energie uit je lichaam voelt verdwijnen. Je eerste reactie is waarschijnlijk het drinken van een flinke bak koffie of een koud glas cola. Dit is echter iets wat je beter niet kunt doen… Wat kun je het beste wel doen? Hoe kom je uit een dip? Wij hebben 4 tips op een rijtje gezet!

1 Neem zuurstof in

Je lichaam draait op zuurstof. Op kantoor zit er logischerwijs minder zuurstof in de lucht, dan buiten. Wanneer je ’s middags een futloos gevoel hebt, dan kan het zijn dat je lichaam behoefte heeft aan iets meer zuurstof. Je kunt eenvoudige ademhalingsoefeningen doen (paar keer diep in- en uitademen), of gewoon een rondje lopen in de frisse lucht.

2 Beweeg

Tijdens een middagdip heb je allesbehalve behoefte aan beweging. Toch kan dit een oplossing zijn voor het futloze gevoel. Wanneer je beweegt, zal je bloed sneller gaan stromen en word je direct een stuk actiever. Je hoeft geen uur te sporten, maar een paar keer opdrukken, honderd meter hardlopen of wat yogaoefeningen zijn voldoende.

3 Daglicht

Veel mensen zijn gevoeliger voor een middagdip wanneer het bewolkt is. Dit is ook niet zo raar. Daglicht is namelijk onderdeel van onze natuurlijke klok. Wanneer ons lichaam niet blootgesteld wordt aan daglicht, denkt het dat het bedtijd is. Wanneer je op kantoor werkt en geen bureau aan het raam hebt, dan kan het goed zijn dat je te weinig daglicht krijgt. Zorg dus dat je voldoende buiten bent. Al is het maar vijf minuten. Dit is vaak lang genoeg om je natuurlijk klok te resetten.

4 Natuurlijke suikers

Een paar bakken koffie of een blikje cola drinken is dus niet verstandig. Deze suikers zullen zorgen voor een korte energieboost, waarna je weer in een dipje belandt. Een stuk fruit is een verstandigere keuze. De meeste fruitstukken bevatten namelijk glucose, wat zorgt voor meer energie. Denk bijvoorbeeld aan appels of druiven.

Middagdip voorkomen

Bovenstaande tips gelden vooral wanneer je al een middagdip hebt en je hier zo snel mogelijk vanaf wilt. Zoals bij zoveel dingen geldt echter: voorkomen is beter dan genezen.  Hieronder 4 tips om de beruchte after lunch dip te voorkomen!

middagdip-overleven-2

Lees ook: Transformeer in een ochtendmens: 7 tips!

1 Eet een stevig ontbijt

Het ontbijt is – zoals je waarschijnlijk al weet – de belangrijkste maaltijd van de dag. Een slecht ontbijt is dus vaak de oorzaak van een middagdip. Sla je geregeld je ontbijt over? Dan kun je ervanuit gaan dat je een dip krijgt gedurende de dag. Het is dus belangrijk om goed te ontbijten én regelmatig te eten gedurende de dag. Wacht niet tot het moment dat je echt honger hebt, want dan is het vaak al te laat.

2 Drink voldoende water

Dagelijks 1,5 liter water drinken. Dat wordt geadviseerd. Er zijn echter weinig mannen die ook daadwerkelijk zoveel vocht binnenkrijgen. Al helemaal in de winter. Toch is het belangrijk om dit toch te doen. Zo blijft je energie op hetzelfde niveau en zul je minder snel een dip ervaren. Koop een mooie herbruikbare fles en zet deze ’s ochtends op je bureau. Zo zul je vanzelf meer gaan drinken. Koffie en cola kun je beter zoveel mogelijk vermijden. Cafeïne zorgt voor een korte energieboost, maar zorgt ook voor dehydratatie.

3 Ochtendbeweging

De meeste mensen bewegen niet genoeg. Het is ook lastig om voldoende te bewegen als je een fulltimebaan hebt waar je met de auto naartoe gaat. Toch raden we je aan om minstens een half uurtje per dag te bewegen. Maar bijvoorbeeld regelmatig een wandelingetje. Of doe een paar oefeningen voordat je de deur uit gaat.

4 Muziek

Als laatste tip om een middagdip te voorkomen: muziek! Jazeker! Muziek heeft ook invloed op hoe je je voelt. In zowel negatieve als positieve zin. Luister je de hele dag naar rustige slaapverwekkende muziek, dan zul je geheid een middagdip krijgen. Luister af en toe naar wat drukkere muziek om te voorkomen dat je ‘s middags inkakt. Geniet ervan en zing lekker mee, zo zorg je ook weer dat je bloed sneller gaat stromen!

Heb jij weleens last van een middagdip? Zo ja, hoe los jij dit op? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response