Lifestyle

Moeite met in slaap vallen? 5 tips om als een blok in slaap te vallen

Jaro1076 views
in-slaap-vallen-tips

De meeste jongeren en jongvolwassen mannen zijn echte nachtdieren. Wanneer het donker is komen ze tot leven en ’s ochtends zijn ze met moeite uit bed te krijgen. Dit is natuurlijk een vicieuze cirkel, want hoe later je gaat slapen, hoe langer je in bed wilt blijven liggen. De ‘key’ is dus vroeg naar bed, maar veel mannen komen moeilijk in slaap. Allerlei factoren zoals Social Media, Netflix en andere applicaties zorgen voor prikkels en voorkomen dat jij vroeg naar bed gaat. Herken jij je in bovenstaande en kun jij ook altijd moeilijk in slaap vallen? Dan is dit artikel voor jou: wij hebben een aantal tips tegen slapeloosheid op een rijtje gezet!

Moeilijk in slaap vallen

Je gaat naar bed en je wilt nog even een aflevering van je favoriete serie kijken. Dit worden er echter meer en voor je het weet is het twee uur ’s nachts en lig je klaarwakker in bed. Nog even chatten met je vrienden, of bijvoorbeeld iets eten. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Snel in slaap vallen is anno 2019 een behoorlijke opgave met al deze afleidingen. Toch is het mogelijk, wij hebben X tips om snel in slaap te vallen op een rijtje gezet!

1 Vermijd licht voordat je gaat slapen

Wanneer het donker is, zal je lichaam vanzelf moe worden. Het is dus essentieel dat je slaapkamer donker is. Zorg dat je goede donkere gordijnen hebt of draag anders een slaapmasker tijdens het slapen. Ook kun je het beste beeldschermen verbannen uit de slaapkamer. Schermen van smartphones, tablets, televisies en laptops geven allen blauw licht af, wat vergelijkbaar is met het licht van een daglichtlamp. Dit licht geeft als het ware een signaal af aan je lichaam dat het tijd is om op te staan. Je lichaam maakt dan minder melatonine aan, waardoor je minder snel slaap krijgt. Niet doen dus. Je kunt beter kiezen voor het lezen van een boek of het luisteren naar de radio.

2 Een goed matras en bed

Op wat voor bed slaap je? Is het een bed waar je al op slaapt sinds je jong bent? Je slechte nachtrust kan veroorzaakt worden door het slapen op een slecht bed. Overweeg eens je bed te vervangen. Kies voor een goed matras en een goede bedbodem. Je brengt een derde van je leven in bed door, een bed is het is dus altijd een goede investering. Laat je goed informeren en kies een bed dat bij jou lichaam past.

tips-slapen

Lees ook: Waarom slapen mannen met hun matras op de grond?

3 Ademhalingsoefeningen

Je ligt in bed, de kamer is donker, maar je kunt niet slapen. Hoe kun je snel in slaap vallen? Een manier is het focussen op je ademhaling. Adem diep in, het liefst door je neus en probeer met je gedachten de lucht te volgen. Adem steeds iets dieper in en je zult merken dat je langzaam slaperig wordt.

4 Drink geen cafeïne of alcohol 

Van koffie is natuurlijk algemeen bekend dat dit ervoor zorgt dat je wakker blijft. Ook cola, energydrink en thee kun je beter niet drinken. In de ochtend is dit natuurlijk geen probleem, aangezien je dan juist wakker wilt worden. Probeer cafeïne houdende dranken echter te vermijden na 15:00. Cafeïne kan namelijk meer dan 5 uur in je lichaam circuleren. Maar hoe zit het dan met alcohol? Na een avond zuipen val je waarschijnlijk als een blok in slaap. Toch is het niet verstandig om te drinken als je goed wilt slapen. Met een drankje op val je misschien snel in slaap, maar je slaapt veel minder diep. Deze slaap is dus veel minder waardevol.

5 Hoe in slaap vallen in 1 minuut?

Werken bovenstaande tips niet? Dan is er nog een trucje wat je kunt proberen. De zogeheten 4-7-8 slaap truc. Hoe werkt het? Als je onderstaande stappen volgt dan val je als het goed is binnen een minuut in slaap:

  • – Zorg dat je comfortabel ligt
  • – Leg het puntje van je tong tegen de achterkant van je boventanden aan
  • – Adem 4 seconden in door je neus
  • – Houd je adem in voor 7 seconden
  • – Adem uit door de mond en maak een ‘ssst’ geluid
  • – Herhaal dit 3 keer en je zult als een rood in slaap vallen!

Heb jij moeite met in slaap vallen? Zo ja, wat doe jij als je niet kunt slapen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response