Niet elke man is gezegend met een vlotte babbel… Het kan lastig zijn als je niet zo’n sociale man bent. Want met name bij het in contact komen met vrouwen kan dit voor problemen zorgen. Maar hoe word je socialer? Wij hebben 6 tips om socialer te worden op een rijtje gezet!
Sociale angst
In de meeste gevallen komt de sociale angst voort uit onzekerheid. Er zijn mannen die gewoon sociaal een beetje onhandig zijn, maar er zijn ook mannen met een echte sociale fobie zoals sociale faalangst. Zij vinden het spannend om een gesprek te voeren en zijn bang om af te gaan. Dit klinkt misschien niet als een groot probleem, maar deze mannen lijden daar behoorlijk onder. In het dagelijks leven is de kans namelijk groot dat je in meerdere sociale situaties belandt. Herken jij je in deze beschrijving? In dit artikel vind je meerdere tips om sociaal sterker te worden en je angsten te overwinnen!
Sociale vaardigheden
Om deze sociale angst te overwinnen, moet je werken aan je sociale vaardigheden. Wanneer je handiger wordt in sociale situaties, zal je zelfvertrouwen stijgen en ben je minder snel angstig of paniekerig in deze situatie. Maar wat zijn sociale vaardigheden nu precies? Wanneer je sociale vaardigheden hebt, dan kun jij je als het ware uit elke sociale situatie redden. Denk bijvoorbeeld aan een gesprek met een mooie dame, het helpen van de buurman of iets vragen in de supermarkt. Hoe zorg je er nu voor dat je deze sociale vaardigheden bezit? Wij hebben 6 handige tips op een rijtje gezet!
1 Zorg voor een goede lichaamshouding
Het begint allemaal met een goede lichaamshouding. Wist je dat je lichaamstaal van iemand verantwoordelijk is voor 50% van de communicatie die deze persoon overbrengt naar iemand anders? Zorgt dus dat je een rechte houding hebt, beweeg je handen, lach en kijk mensen in de ogen. Probeer ook mee te gaan met je gesprekspartner. Als diegene heel emotieloos communiceert, dan is het natuurlijk niet handig om enthousiast met je armen te gaan zwaaien.
2 Luisteren
Een ander onderdeel van sociale vaardigheden is luisteren. Jawel! Je denkt waarschijnlijk als eerste aan het communiceren vanuit jezelf, maar luisteren is minstens zo belangrijk. Zorg dat je goed luistert en geïnteresseerd overkomt. Zelfs al interesseert het je helemaal niets, probeer toch interesse te tonen. Wanneer je gesprekspartner het gevoel heeft dat je geen interesse hebt, dan is de conversatie snel afgelopen.
3 Laat je smartphone in je zak zitten!
Anno 2019 heeft vrijwel iedereen een smartphone. Heel handig natuurlijk deze apparaten, maar de maatschappij wordt er niet socialer op. Tijdens een gesprek op je smartphone kijken is dan ook not done. Dit heeft indirect ook te maken met tip 3 uit dit lijstje. Wannneer jij met iemand praat en je haalt je smartphone uit je broekzak, dan kom je nogal ongeïnteresseerd over. Niet doen dus!
Lees ook: Deze rare dingen doen vrouwen om te laten zien dat ze je leuk vinden!
4 Wees positief!
Een andere belangrijke tip: wees positief! Niemand vindt het fijn om een negatief gesprek te hebben. Soms kan het niet anders, maar wanneer je een random praatje met iemand maakt dan is het belangrijk om zo positief mogelijk te blijven. Probeer niet te klagen, anderen af te kraken of andere negatieve dingen te zeggen. Zorg dat je geregeld (glim)lacht, maak complimenten en wees behulpzaam. Zo houd je de conversatie fijn en in een fijne conversatie is het makkelijk om zelfverzekerd over te komen.
5 Blijven oefenen
Sociale vaardigheden leer je niet in een paar dagen. Zoals bij veel anderen dingen geldt ook hier: oefening baart kunst. Doe het stapje voor stapje, zonder jezelf teveel druk op te leggen en je zult zien dat je langzaam maar zeker beter wordt in sociale situaties. Gaat het nog stroef? Gewoon blijven oefenen, je zult vanzelf vooruitgang boeken!
6 Sociale angst behandeling
Als je er zelf niet uitkomt, dan kan de sociale fobie steeds erger worden tot je de deur bijna niet meer uit durft. Als laatste tip: neem contact op met een professional en laat je helpen. Er zijn verschillende instanties die gespecialiseerd zijn in de behandeling van sociale fobie. Je kunt je hier – geheel discreet – laten helpen bij het overwinnen van je angsten. Je zult sociale vaardigheidstraining krijgen en samen met de professional opzoek gaan naar de oorzaak van jou sociale fobie.
En? Ben jij erg sociaal of juist niet? Laat het ons weten in de reacties hieronder!