Films & Series

Deze Nederlanders hebben het helemaal gemaakt in Hollywood

David1882 views

Voor bijna iedereen die werkt in de filmbusiness is Hollywood het beloofde land. Hoewel Hollywood groot is, lukt het maar een handjevol mensen om de top van de filmwereld daadwerkelijk te bereiken. Toch is het een aantal Nederlanders gelukt om naam te maken in Los Angeles. Sommigen bekend bij het grote publiek, anderen een stuk minder bekend.

Mannennieuws.nl kijkt naar de Nederlanders die het helemaal gemaakt hebben in Hollywood. Kende jij ze al allemaal?

Carice van Houten

Nederlands’ meest beroemde actrice is ongetwijfeld Carice van Houten. Toen zij op een gegeven moment in iedere goede Nederlandse film speelde werd het hoog tijd voor de 40-jarige actrice om haar geluk te beproeven in de Verenigde Staten. Na een langzame start is ze inmiddels ook bij het internationale publiek een bekende verschijning. Zo had ze in 2008 al een klein rolletje als de vrouw van Tom Cruise’s personage in Valkyrie en mocht ze in 2010 opdraven voor Repo Men.

Maar Van Houten is natuurlijk maar vanwege één rol écht wereldberoemd geworden: Melisandre in de hitserie Game of Thrones. Inmiddels verscheen ze al in 27 afleveringen en het ziet er naar uit dat haar karakter ook nog wel een belangrijke rol blijft spelen in de climax van de epische serie.

Michiel Huisman

Van Carice van Houten is het een kleine stap naar Michiel Huisman, Nederlands’ andere trots in Game of Thrones. In de serie speelt Huisman Daario Naharis, de lover en lijfwacht van Daenerys, één van de belangrijkste personages van de serie. Opvallend genoeg was dit in eerste instantie niet zijn rol. Huisman verving de Brit Ed Skrein na drie afleveringen voor de rol. Mazzelaar, want wie wil er nou niet de lover van de beeldschone Emilia Clarke spelen?

Naast Game of Thrones, speelde de 36-jarige acteur ook nog een klein rolletje in World War Z en zat hij bij de vaste cast van de tv-serie Treme. Met een handvol films in productie, lijkt de toekomst van Huisman als Hollywood-acteur voorlopig wel veilig te zijn.

Carice van Houten (vijfde van links) met de vaste cast van Game of Thrones en de Emmy’s die de serie won.

Justin van der Lek en Jacqueline Makkee

Game of Thrones is leuk natuurlijk, maar wat te denken van films als The Hobbit, Avengers, 300: Rise of an Empire, Transformers, Pirates of the Carribean, Iron Man en Planet of the Apes? Dit duizelingwekkende lijstje topfilms behoort toe aan het koppel Justin van der Lek en Jacqueline Makkee. Van der Lek maakt visual effects voor films, Makkee is een expert op het gebied van kostuums en make-up.

Samen en apart werken zij al jarenlang mee aan de grootste films van Hollywood, wat ze geen windeieren heeft gelegd. Hoewel ze niet zo in de spotlight staan als Nederlandse actrices en acteurs in Hollywood, behoren de twee tot de top van het wereldje. Eerder werden zij al eens gevolgd voor het BNN-programma Valerio International, dat je hier kunt terugkijken.

Michael Dudok de Wit

Nog een relatief onbekende naam is Michael Dudok de Wit. Maar het is niet zo maar iemand: Dudok de Wit won in 2001 een Oscar voor zijn animatiefilm Father and Daughter en werd in 1995 en 2017 genomineerd voor een Oscar. De topanimator en -schrijver is dan ook een bekende naam in het wereldje, maar werkt niet aan mainstreamfilms en is om deze reden bij het grotere publiek een stuk minder bekend.

De Nederlander die in Londen woont werkt met een klein team en budget aan zijn films, maar staat erom bekend altijd meesterwerken af te leveren.

Rutger Hauer

Eén van de eerste Nederlanders die succesvol naar Hollywood vertrok was Rutger Hauer. De inmiddels 73-jarige acteur weet nog altijd van geen ophouden, want op het moment van schrijven heeft hij maar liefst acht films in de pijpleiding zitten. Hauer heeft door de jaren heen in tal van films gespeeld, zowel bekend als onbekend. Voor zijn rol in Escape from Sobibor (1987) won hij een Golden Globe, terwijl hij voor zijn rol in Fatherland (1994) een nominatie voor dezelfde prijs ontving.

Hauer is verder met name bekend voor zijn rol als Earle in Batman Begins en Cardinal Roark in Sin City.

Famke Janssen begon haar acteercarrière direct in Hollywood en is nooit meer vertrokken.

Famke Janssen

Ook Famke Janssen is inmiddels al jaren te bewonderen in films uit het grote Hollywood. Opvallend genoeg heeft Janssen, in tegenstelling tot de anderen uit dit lijstje, vrijwel nooit meegewerkt aan Nederlandse producties. Bij het grote publiek werd ze bekend dankzij haar van Xenia Onnatop in de James Bond-film GoldenEye. Hiernaast is ze in meerdere X-men-films verschenen als Jean Grey, speelde ze in Taken 2 en en speelde ze een vaste rol in de serie Hemlock Grove.

Dit jaar belooft een belangrijk jaar te worden voor Janssen: ze verschijnt in Once Upon a Time in Venice (met Bruce Willis) en A Little Something for Your Birthday (met Sharon Stone).

Bertram van Munster

De meest succesvolle Nederlander in Hollywood is zonder twijfel Bertram van Munster. Wie? Juist, iemand die bijna niemand kent in Nederland. Bertram van Munster is de producent van The Amazing Race, een mateloos populaire spelshow in de Verenigde Staten waarin deelnemers over de hele wereld reizen. Voor de serie won Bertram van Munster maar liefst tien Emmy’s, een ongekend aantal.

Inmiddels ontwikkelt Van Munster het programma ook in China, waar hij een bereik heeft van wel 1 miljard kijkers zo nu en dan. Van Munster is naast The Amazing Race ook verantwoordelijk voor de hitserie Cops, een reality/documentaire over de Amerikaanse politie, die al verschillende televisieklassiekers heeft opgeleverd.

 

Foto Famke Janssen: Denis Makarenko / Shutterstock.com
Foto cast GoT: Helga Esteb / Shutterstock.com

Leave a Response