Fashion

Nederlanders verrassend braaf in de tuin

Danny Bijl1410 views

95% van de Nederlanders heeft een eigen buitenruimte. Maar hoe ziet deze tuin er eigenlijk uit? En hoe zit het met glurende buren en ergernissen in de tuin? Houthandel van der Heijden ging in samenwerking met Novio Research op onderzoek uit. Onderstaand een overzicht met de opvallendste resultaten.

tuin

De doorsnee Nederlandse tuin

In Nederland heeft slechts 5% van de mensen geen eigen buitenruimte.  Dat betekent dus dat 95% van ons wel beschikt over een eigen tuin of balkon. Uit het onderzoek blijkt dat er een aantal zaken zijn die je in bijna elke tuin tegenkomt en bijna als standaard gezien kunnen worden. Zo vinden we hier niet alleen bloemen en planten, maar ook tegels, plantenbakken en gras. Weinig verrassends, buiten dat we massaal voor echt gras kiezen en kunstgras allesbehalve populair is.

Ook populair in de tuin zijn loungesets, overkappingen en de traditionele tuinhuisjes. Opvallend feitje rondom deze tuinhuisjes is dat de oorspronkelijke functie als opslagruimte plaats heeft gemaakt voor de functie van loungeruimte. Zou het tuinhuis de man cave van de toekomst zijn? Het zou zomaar kunnen.

Gluren naar de (blote) buren

Volgens het onderzoek zijn we behoorlijk gehecht aan onze privacy en heeft 6 op de 10 Nederlanders een schutting staan. Interessant is dat vrouwen vaker dan mannen voor een schutting kiezen. Zou er een verband zijn met de uitkomst dat buurmannen nog weleens bij de buren willen gluren? 1 op de 5 mannen geeft toe dit te doen. Overigens is er niet vaak wat te zien want slechts 1 op de 10 Nederlanders zit op zijn tijd poedelnaakt in de tuin.

Grootste ergernissen in de tuin

Ook de momenten dat we in de tuin zitten ervaren we als ontspannen. Zo ergert de helft van de Nederlanders zich bij de tuin van de buren nergens aan. Zaken waar die andere helft zich aan stoort zijn luidruchtige buren (met stip op 1), kinderen, stankoverlast en afval. En die takken en beplanting van de buren die in onze tuin hangt? Die zijn geen reden voor een burenruzie en snoeien de meeste Nederlanders gewoon zelf even weg.

Het onderzoek

Alle resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden op het blog van houthandel Van der Heijden. Het onderzoek in de vorm van een online enquête is gehouden onder 1019 respondenten in verschillende leeftijdscategorieën.

Leave a Response