Lifestyle

De nepheid van Instagram: deze populaire gebruikers gingen finaal de fout in

David1106 views

We kennen allemaal het beeld dat Instagram en andere sociale media lang niet altijd de waarheid laten zien. Alles wordt net wat mooier gepresenteerd een aangekleed. Of het nu is om aanzien te krijgen, jaloezie op te wekken, of simpelweg om het eigen leven er mooier uit te laten zien, bijna iedereen doet het ook in meer of mindere mate.

Sommige gebruikers maken het echter wel heel erg bont. Zo nu en dan loopt een populaire Instagram-gebruiker tegen de lamp vanwege een nepfoto, nepverhaal of soms zelfs een volledig nepaccount. Mannennieuws zet de meest opvallende gevallen op een rijtje.

1. Yolanthe: Ibiza?

Het is inmiddels alweer drie jaar geleden, maar het internet vergeet niks. In 2014 postte Yolanthe een foto van een prachtig strand met de tekst “Good morning pretty little island! Back on Ibiza for family-bussiness. Big kiss to you!!”. Het probleem hier? De foto was helemaal niet Ibiza. Sterker nog, het was niet eens Europa. Het prachtige strand op de foto bevindt zich namelijk in Thailand. Pijnlijk, want haar volgers hadden dit akelig snel door. Yolanthe reageerde luchtig en zei dat het om een foutje ging.

2. Amelia Liana

Eén van de meest bizarre gevallen van #fakeInstagram is wel de Londense Amelia Liana. Om de haverklap postte ze een prachtige foto van een tropisch oord waar ze aan het genieten was, maar op een gegeven moment werden mensen achterdochtig.

Het is geen geheim dat je met een flinke bak Instagram-volgers een hoop gratis dingen krijgt. Dat Liana met een half miljoen volgers continu op reis was, was dus ook niet geheel onrealistisch. Haar foto’s waren dat echter wel. Het begon volgers op te vallen dat sommige foto’s gephotoshopt waren. Soms goed, soms bijzonder slecht. Men begon erop te letten en zag steeds meer foto’s die nep waren.

Eén van haar grootste fouten? Een foto voor een raam in New York, maar met een skyline zonder de Freedom Tower, die er toch echt al jarenlang staat. Een andere opvallende foto was van Amerlia voor de Taj Mahal. In de weerspiegeling van het water is de tempel te zien op een manier die simpelweg niet mogelijk is.

De beruchte foto’s zijn inmiddels verwijderd, waarmee Amelia (zover nodig) met weinig woorden toegeeft dat ze de boel faket.

Foto van Instagram

 

3. Bow Wow

We schreven eerder al over rapper Bow Wow, die wel heel pijnlijk de fout inging. Op zijn Instagram een foto van een luxe privévliegtuig met een dikke bak ervoor. Even op weg naar New York, zo zei hij bij zijn post. Het past natuurlijk perfect bij het imago van de gemiddelde rapper, maar hij onderschatte eventjes zijn volgers. Eén van zijn volgers nam namelijk ook het vliegtuig naar New York, maar niet met een privéjet. Hij zat gewoon in de Economy Class van een vliegtuig en zag daar, jawel, Bow Wow zitten.

4. Gracyanne Barbosa

Ah, fitgirls. Mooie vrouwen op Instagram die altijd #fit en #healthy zijn in alles wat ze doen. Ze sporten hard, eten goed, slapen goed en laten iedere druppel vet of alcohol links liggen. Tenminste, zo moet het natuurlijk overkomen. Natuurlijk, ze zijn allemaal daadwerkelijk behoorlijk fit, maar het is vaak net wat minder mooi dan het lijkt. De Braziliaanse Gracyanne Barbosa liep keihard tegen de lamp, toen bleek dat ze nepgewichten gebruikte voor haar filmpjes.

Deze rondgebilde Barbosa was namelijk 226 kilogram aan het squatten. Dat is nog al wat, zeker voor vrouwen. Sterker nog, zou ze dat gewicht daadwerkelijk aankunnen, dan zou ze waarschijnlijk een Olympische sporter zijn geweest. De maker van het YouTube-filmpje hieronder maakt dan ook zonder veel moeite gehakt van het Instagram-account.

 

5. “Amanda Smith”

Een bijzonder verhaal is dat van Amanda Smith, oftewel @wanderingggirl. Binnen korte tijd wist Amanda namelijk 30.000 volgers te vergaren met haar reisfoto’s. Het enige detail? Amanda bestaat niet. Ze werd gecreëerd door een reclamebureau die wilde testen hoe snel je mensen met Instagram voor de gek kan houden. Dat bleek vrij snel te zijn. Ze kochten duizenden foto’s en gebruikten gratis stockfoto’s.

Binnen de kortste keren kreeg het account op een natuurlijke wijze duizenden nieuwe volgers en kwamen bedrijven aan de deur om sponsordeals met Amanda af te sluiten. Volgens het reclamebureau konden ze binnen twee weken al honderden euro’s verdienen, maar hebben ze dit uiteindelijk niet aangenomen vanwege het neppe karakter van het account.

De les: wees kritisch op Instagram en andere sociale media, er is meer nep dan je wellicht denkt.

 

Did I fool you? Where should I travel to next??

Een bericht gedeeld door Amanda Smith (@wanderingggirl) op

 

Hoofoto: Shutterstock

Leave a Response