Sport

Ode aan Ireen Wüst: Nederlands’ meest succesvolle Olympiër ooit

David1 comment1327 views

Dat Nederland domineert in het schaatsen mag voor niemand nieuws zijn. Sven Kramer is de ongekroonde koning van het schaatsen, terwijl Ireen Wüst geldt als de koningin van het schaatsen. Sinds de Olympische Spelen van afgelopen maand is Wüst bovendien de meest succesvolle Nederlandse Olympiër ooit, op zowel de Zomerspelen als Winterspelen. Wüst won in totaal vijf gouden, vijf zilveren en één bronzen medaille.

Wüst werd tot dusver bovendien achttien keer wereldkampioen op zowel individuele afstanden als het WK allround. In totaal won Wüst op internationale toernooien (wereldbekers niet meegenomen) het duizelingwekkende aantal van 59 medailles, waarvan de meerderheid ook nog eens goud (28).

Daarom brengt Mannennieuws vandaag een ode aan Ireen Wüst: één van de meest succesvolle atleten aller tijden van Nederland.

Opmars met Sven Kramer

In veel opzichten is Sven Kramer de mannelijke vorm van Ireen Wüst. Beide zijn ze extreem succesvol en het meest bekende gezicht van de sport. Ze kwamen dan ook vrijwel gelijktijdig naar voren en schelen nog geen maand in leeftijd. Dat succes begon in het seizoen 2004/2005, toen de twee voor het eerst meededen bij de senioren en direct betrekkelijke successen boekten.

Wüst won brons op het NK allround, werd vierde op het EK allround en zesde op het WK allround. In datzelfde seizoen werd Kramer Nederlands kampioen allround, won hij zilver op het EK en derde op het WK. Wüst was toen pas 18, Kramer ook.

Doorbraak op Olympische Spelen 2006

Het jaar 2006 zou de grote doorbraak van Wüst worden. Ze won goud op de 1000 meter, 1500 meter en 3000 meter op het EK, won brons op het EK allround en werd vierde op het WK allround.

Tijdens het Olympische seizoen piekte ze op precies het goede moment: tijdens de Spelen zelf. Wüst won als 19-jarige de gouden plak op de 3000 meter, brons op de 1500 meter en werd ook nog eens vierde op de 1000 meter.

Naar grote hoogten

Na 2006 zou Wüst eigenlijk nooit meer wegzakken en alleen maar beter worden. Ieder jaar won ze prijzen. Hierbij was 2014 waarschijnlijk haar beste jaar. Ze werd met grote overmacht Europees- en Wereldkampioen allround en won op de Olympische Spelen van dat jaar maar liefst vijf(!) medailles:  goud op de 3000 meter en ploegenachtervolging, zilver op de 1000 meter, 1500 meter en 5000 meter. Dat ze teleurgesteld was over het grote aantal zilveren plakken zegt alles over de status van Wüst.

Zelfs in een jaar dat het voor Wüst niet meezat wist ze nog prijzen te winnen. Zo was 2016 een mager jaar voor Goirlse, maar werd ze wel tweede op het EK en WK allround. Het jaar daarop maakte ze dit dan ook direct goed, door twee keer goud te winnen en bovendien goud te winnen op de 3000 meter en zilver op de 1500 meter.

Kroon op haar werk: Olympische Spelen 2018

De Olympische Spelen van 2018 moesten de kroon op haar werk gaan worden. Inmiddels 31, is de kans groot dat deze Spelen ook haar laatste Spelen zouden zijn. In een jaar waar ze op de NK afstanden nog niet wist te overtuigen met geen enkele titel, was het de vraag hoe het ervoor zou staan met haar vorm.

Dat bleek uiteindelijk wel goed te zitten, want met goud op de 1500 meter en zilver op de 3000 meter kroonde Wüst zich tot meest succesvolle schaatser, meest succesvolle Nederlandse Olympiër en recordwinnaar van medailles ooit.

Bekijk hieronder enkele hoogtepunten uit de carrière van Wüst. Laten we hopen dat ze nog een paar jaar mee kan op topniveau!

1 Comment

Leave a Response