Sport

Ode aan Johan Cruijff: de beste voetballer ooit

David1315 views

Nederland heeft door de jaren heen veel topvoetballers voortgebracht: Ruud Gullit, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Arjen Robben en Ruud van Nistelrooy om er maar een paar te noemen. Maar eigenlijk is iedereen het er wel over eens dat er maar één de allerbeste was: Johan Cruijff.

Het is inmiddels al weer een jaar geleden dat El Salvador veel te jong stierf aan de gevolgen van longkanker. Mannennieuws.nl brengt aan de hand van enkele filmpjes een ode aan de beroemdste Nederlander ooit.

Al op jonge leeftijd een fenomeen

Het talent van de jonge Johan Cruijff was al snel duidelijk. Waar sommige wereldsterren pas op latere leeftijd genialiteit beginnen te tonen, gold dat zeker niet voor Cruijff. Hoewel je in zijn tijd pas op je tiende lid kon worden van Ajax, trainde hij al vanaf zijn zesde mee. Hij maakte uiteindelijk zijn debuut voor het eerste team toen hij 17 jaar was en begon direct een traditie bij Ajax door te scoren tijdens zijn debuut.

Koning Cruijff bij grootmacht Ajax

Aan het begin van de jaren ’70 profileerde Ajax zich als de absolute top van de wereld. Maar liefst drie keer op rij de Europa Cup 1, de voorloper van de Champions League. In geen enkele finale incasseerde Ajax een tegendoelpunt, terwijl Cruijff bij drie van de vijf goals in de finales direct betrokken was. Met name de winst van 1972 was legendarisch, het toernooi waarin Ajax onder leiding van Cruijff Totaalvoetbal speelde en tot en met de finale de vloer aanveegde met iedere tegenstander.

Cruijff was niet te stoppen tijdens de finale van de Europa Cup 1 in 1972.

Het vertrek naar Barcelona

We kennen Cruijff als een extreem goede voetballer en visionair, maar ook als iemand die altijd koppig was en er goed in was om mensen tegen zich in het harnas te jagen. Ondanks de successen met Ajax gebeurde dit ook in 1973, toen het team tegen Cruijff stemde en hem hiermee de aanvoerdersband afnam. Cruijff voelde zich gekrenkt en forceerde een transfer naar FC Barcelona in het Spanje van de dictator Franco.

Cruijff werd als ware verlosser ontvangen en groeide uit tot publiekslieveling, zowel op het veld als buiten het veld. Zijn onmogelijke goal tegen Atlético Madrid was één van de vele hoogtepunten.

Bijna wereldkampioen..

In 1974 haalde Nederland voor het eerst de finale van het WK voetbal, uiteraard onder leiding van Johan Cruijff. Met het Totaalvoetbal dat Ajax drie keer de Europa Cup 1 liet winnen, was ook Nederland een klasse apart dit toernooi. Zo werden Argentinië (4-0), Brazilië (2-0), Oost-Duitsland (2-0) en Bulgarije (4-1) met gemak verslagen.

Ook de finale tegen West-Duitsland leek die kant op te gaan. Nog voordat Duitsland de bal had aangeraakt versierde Cruijff een penalty toen hij de complete verdediging van de Duitsers voorbij liep en vervolgens werd neergehaald. Neeskens schoot binnen, maar vervolgens wist het krachtvoetbal van de Duitsers toch de winst te forceren: het begin van drie verloren WK-finales voor Nederland.

Visionair als coach

Ook als coach had Cruijff groot succes. Bij Ajax won hij de Europa Cup 2, bij Barcelona onder meer de Europa Cup 1, 2, diverse landskampioenschappen en werd hij bovendien twee keer verkozen tot wereldwijd coach van het jaar.

Zijn trainerschap moest echter vroegtijdig gestaakt worden door hartproblemen, onder meer als gevolg van zijn rookgedrag tijdens zijn leven. Na een bypass-operatie mocht Cruijff niet meer blootgesteld worden aan stress, waardoor hij onder meer nooit meer in staat was om bondscoach van het Nederlands Elftal te worden.

Zijn grootste succes als coach, de winst van de eerste Europa Cup 1 voor Barcelona, had hij overigens mede te danken aan Ronald Koeman, die de winnende goal scoorde uit een vrije trap.

De inmiddels beroemde beelden van Koeman die de winnende goal scoort in de Europa Cup 1 finale van 1992, met Cruijff die over een reclamebord klimt.

24 maart 2016: het tragische overlijden van Johan Cruijff

De datum 24 maart 2016 zal voor altijd geassocieerd worden met het toch onverwachte overlijden van Cruijff. Hoewel zijn ziekte bekend was, gaf hij de buitenwereld de indruk op de goede weg te zijn. Zo zei hij dat het aanvoelde alsof hij in de eerste helft van een wedstrijd al met 2-0 voorstond.

Het mocht helaas niet zo zijn: op 69-jarige leeftijd overleed hij. Zijn overlijden sloeg in Nederland en de hele voetbalwereld in als een bom. Met name bij Ajax en Barcelona was de verslagenheid groot, maar het eerbetoon bij beide clubs nog groter.

 

De Amsterdam Arena met een mozaïek voor Cruijff.
Voorafgaande aan de wedstrijd tegen Real Madrid toonde ook het publiek in Barcelona een mozaïek ter ere van Cruijff.

 

Hoofdfoto: Maxisport / Shutterstock.com

Leave a Response