Mannen kapsels

Oh oh, de baard dreigt uit de mode te raken!

Jaro2021 views
baard uit de mode

Net als kleding is ook de baard een redelijk modegevoelig deel van jouw uiterlijk. Waar we aan het begin van de jaren 70 enorm veel mannen met baarden zagen, was het dragen van een volle baard in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw behoorlijk uniek. Sinds ongeveer 2010 was het de afgelopen jaren weer helemaal hip om een baard te dragen. Eerst droegen vooral de zogeheten hipsters baarden maar tegenwoordig is een baard helemaal geaccepteerd in de mainstream mode. Maar lees voordat je een baard wilt laten groeien eerst nog even dit artikel: de baard is momenteel namelijk alweer uit de mode aan het raken.

Uit de mode

Een baard lijkt op het eerste gezicht misschien stoer en sexy maar als je echt modebewust bent is het nu tijd geworden om al jouw gezichtshaar nauwkeurig weg te scheren. De baard was volgens veel trendwatchers al een tijdje over zijn hoogtepunt heen maar dit jaar zien we op de belangrijke modeshows en catwalks helemaal geen mannen met volle baarden meer. De meeste modellen zijn helemaal gladgeschoren en degene met gezichtshaar hebben hoogstens een dun sikje of snorretje. De baard is dus eigenlijk al helemaal uit de mode maar het duurt vaak even totdat dit ook in het straatbeeld te zien is.

Onderzoek

Je zult je nu misschien afvragen: hoe kan het nou dat de baard weer uit de mode begint te raken? Onderzoekers van de universiteit van New South Wales hebben op deze vragen een antwoord proberen te zoeken. De eerste en wellicht de meest belangrijke reden dat de baard uit de mode begint te raken is dat de meeste vrouwen een gladgeschoren gezicht momenteel aantrekkelijker vinden. Hoewel we het misschien niet snel toe zullen geven vinden veel mannen het toch wel belangrijk om aantrekkelijk te worden gevonden door vrouwen. De reden dat vrouwen een baard minder aantrekkelijk vinden is dat veel mannen een baard hebben. Wanneer er veel mannen met baarden in een ruimte zijn, wordt een geschoren gezicht door vrouwen als aantrekkelijker beoordeeld (volgens de wetenschappers van het onderzoek). Wanneer relatief weinig mannen een baard hebben wordt het gezichtshaar juist weer wel aantrekkelijker gevonden door vrouwen. Dit is direct de belangrijkste reden dat een baard eens in de zoveel jaar in de mode is en dan weer een tijdje niet. Nu is er dus een overschot aan mannen met baard, vandaar dat vrouwen mannen zonder baard aantrekkelijker vinden.

baard uit de mode 2

Lees ook: 6 mannelijke tattoo ideeën!

Wat te doen?

Als je een baard hebt en je afvraagt wat je ermee moet doen om modieus te blijven hebben we een aantal tips voor je.  De eerste tip: scheer de wangen. Als je aan wat gezichtshaar gehecht bent kies je daarom voor een klein sikje of een snorretje. Een geheel gladgeschoren gezicht is ook een modieuze optie wanneer je niet zo aan de baard gehecht bent. Om een volle baard te verwijderen knip of trim je eerst het grootste gedeelte weg en scheer je vervolgens met een scheermesje de korte haartjes helemaal weg. Het voelt misschien op het begin ongemakkelijk, maar je bent er zo weer aan gewend!

Hoe zit het met jou? Draag jij (nog) een baard? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response