AutomotiveKlussenLifestyle

Oldtimer kopen en restaureren: waar moet je rekening mee houden?

Redactie MannenNieuws1150 views
oldtimer restaureren

Voor vele mannen is een oldtimer kopen en restaureren een jongensdroom die in vervulling gaat. Die aankoop en restauratie vragen om een goede voorbereiding, en daar komt heel wat bij kijken. In deze blog lees je waar je allemaal rekening mee moet houden.

Oldtimer kiezen

Mannen en oude auto’s… Je zou er hele boekwerken over kunnen schrijven. Zo ook over het kiezen van de juiste oldtimer. Om een oldtimer te kiezen die bij je past, moet je rekening houden met heel wat punten:

  1. Denk na over wat je zelf kunt restaureren
    Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, wordt wel eens gezegd. Voor je overgaat tot de aankoop van een oldtimer is het verstandig om eerst eens na te denken over de klusjes die je zelf kunt uitvoeren als je ervoor kiest een oldtimer te kiezen die je gaat restaureren. Heb je niet veel ervaring? Dan kun je enkele taken uitbesteden. Vraag jezelf dus voor aanschaf af welke uitdaging jij het beste aan kunt. Hou hierbij rekening met eventuele tegenslagen. Ook qua kosten.
  2. Maak een lijstje van eventuele kosten
    Bepaal hoeveel je ongeveer wilt én kunt uitgeven voor het restaureren van je oldtimer. Hoe hoog dat bedrag precies is, is afhankelijk van jouw restauratiekennis en hoeveel je moet uitbesteden aan professionals. De kosten hangen voornamelijk af van de staat waarin de oldtimer zich verkeert en de soort wagen die je wilt kopen. Weeg daarnaast ook de voor- en nadelen af tussen een iets duurdere wagen tegenover een goedkopere. Bij een goedkopere oldtimer blijft de waslijst aan kosten soms oplopen, waardoor goedkoop duurkoop wordt.
  3. Controleer de te besteden tijd
    Denk na over hoeveel tijd je wilt besteden aan het opknappen van je nieuwe oldtimer. Dat restaureren kan maanden duren, maar ook jaren. Vraag jezelf vooral af hoe snel je de weg op wilt om te pronken met je aankoop.
  4. Bedenk welke oldtimer bij jou past
    Welke auto je uiteindelijk kiest, hangt af van verschillende factoren: jouw expertise, je inventarisatie van de kosten en het moment waarop je graag de motor wilt gaan testen op de baan.

Waar moet je nog meer op letten bij de aanschaf?

Als je daadwerkelijk overgaat tot de aankoop van een oldtimer, moet je ook rekening houden met de volgende zaken:

  1. Woon je in een milieuzone?
    Is het antwoord op die vraag ‘ja’, dan kun je geen diesel of lpg aankopen tenzij je je oldtimer buiten de zone parkeert. Je mag de milieuzone uiteraard ook niet door rijden. Kiezen voor een oldtimer op benzine lost dit probleem op; daarmee mag je de milieuzone gewoon in.
  2. Prijzen vergelijken
    Vergelijk de prijs van een opgeknapte oldtimer met die van een niet-gerestaureerde variant. Dat is handig om te weten wanneer je zelf een oldtimer wil restaureren om vervolgens te verkopen. Je kunt de verkoper ook vragen om een taxatierapport. De prijzen van auto’s in verschillende staten naast elkaar leggen, is ook handig met het oog op de totale uitgaven. Koop je een echte opknapper, dan zijn de restauratiekosten hoger maar de aanschafprijs waarschijnlijk laag. En andersom bij de auto’s in betere staat. Denk dus niet direct dat zo’n goedkopere wagen je ook minder kost.
  3. Algemene Periodieke Keuring (apk)
    Vraag de verkoper hoe het met de apk-keuring van de oldtimer zit. Mag je zo de baan op of moet je een aantal dingen herstellen voordat hij goedgekeurd kan worden? Zonder geldige apk mag de oldtimer de weg niet op. Hoe vaak jouw oldtimer gekeurd moet worden, kun je vinden in het apk-keuringsschema.
  4. Verzekering auto
    Check of je een verzekering voor oldtimers kunt afsluiten voor je oldtimer. Is dat niet het geval? Dan moet je een gewone autoverzekering nemen. Kijk in beide gevallen sowieso na hoeveel premie je zult moeten betalen. De premie van de oldtimerverzekering is vaak lager dan die van de gewone verzekering voor de auto, wel gelden er dan soms andere regels.5. Wil je gebruikmaken van de overgangsregeling?
    Heb je een oldtimer van voor 1 januari 1988 die nog geen 40 jaar terug toe is gelaten, rijdt de auto niet op diesel en ga je deze niet zakelijk rijden? Dan kun je een beroep doen op de overgangsregeling. Hiermee krijg je korting op de wegenbelasting. Je moet de auto dan wel op privéterrein zetten in januari, februari en december. In die periode zou je de oldtimer ook kunnen schorsen én daarna de autoverzekering opschorten. Dat scheelt je flink in de vaste lasten. Ga je de weg weer op, dan moet je alles weer activeren.

Sta je te springen om een oldtimer te kopen? Overweeg dan om lid te worden van een oldtimerclub. Zo beleef je de hele ervaring met mensen die ook verzot zijn op oude wagens. Gedeelde vreugde telt immers dubbel!

Leave a Response