Eten & Drinken

Originele oliebollen recepten

Tom van Pinxteren573 views
Oliebollen recepten

Recepten voor oliebollen zijn populair zo tegen het einde van het jaar. Het is leuk om op oudejaarsavond je zelfgemaakte bollen te eten. Om ze extra bijzonder te maken, vind je in dit artikel een aantal originele recepten om te proberen de komende dagen.

Oliebollen recept met mango

Voor dit recept het je nodig:

1 eat me mango

2 liter zonnebloemolie

0,5 liter melk

500 gram bloem

50 gram boter

20 gram verse gist

1 ei

0,5 theelepel zout

0,5 theelepel kaneel

Verwarm de melk en meng het met de gist. Laat vervolgens de boter in de melk smelten. Vervolgens zeef je de bloem met het zout en de kaneel. Mix het met een mixer met het ei tot een glad beslag. Ondertussen snij je de mango in blokjes en meng ze met het beslag. De zonnebloemolie gaat in een pan en dient verhit te worden tot 175 graden. Schep bolletjes uit het beslag en laat ze in de olie zakken. Ze worden vanzelf goudbruin. Dit recept voor oliebollen wordt gegarandeerd smullen.

Italiaanse bollen

Recepten voor oliebollen kunnen ook hartig zijn. Zo ook deze Italiaanse variant.  Dit heb je nodig:

200 gram mozzarella 

200 gram zongedroogde tomaten

100 gram pijnboompitten

1 hand basilicum 

2 eetlepels Italiaanse kruiden

0,5 liter karnemelk

10 gram gedroogde gist

2 eetlepels suiker

500 gram bloem

1 ei

3 theelepels zout

4 liter zonnebloemolie

Om te beginnen snij je de mozzarella, zongedroogde tomaten en basilicum. Verwarm de karnemelk. Meng de gist en suiker en voeg het vervolgens bij de karnemelk. Zeef de bloem in een kom. In een ander kommetje klop je het ei. Voeg ze karnemelk, ei en zout toe aan de bloem. Meng het toe het een mooi beslag is. Vervolgens doe je de mozzarella, tomaten, basilicum, Italiaanse kruiden en pijnboompitten erbij. Dek het af en laat het rijzen. De olie verwarm je tot 180 graden. Schep weer bolletjes uit het beslag en bak ze weer goudbruin. Wel af en toe keren.

Recepten oliebollen

Oliebollen recept voor de echte zoetekauw

De meeste oliebollen recepten zijn gewoon zoet. Hou jij hier echt van dan is dit recept echt iets voor jou. Je hebt nodig:

500 gram speltbloem

0,5 liter melk

10 gram gedroogde gist of 30 gram verse gist

1 eetlepel suiker

1 ei

0,5 theelepel zout

4 liter zonnebloemolie

Banketbakkersroom

Verwarm de melk en meng de gist en de suiker erdoor. Zodra de gist gaat borrelen is het actief en klaar voor gebruik.  Meng de smeltbloem met de zout. Voeg het ei en het melk gistmengsel bij de bloem en mix het. Dek het vervolgens af en laat het op een warme plek rijzen. Het beslag verdubbelt ongeveer in volume. Roer het beslag om de ergste lucht eruit te krijgen maar niet te veel. Verhit de zonnebloemolie tot ongeveer 175 graden. Schep bolletjes uit het beslag en stop ze in de olie. Keer ze af en toe om en bak ze mooi goudbruin. Na het oliebollen bakken laat je ze even afkoelen. Snij een inkeping in de bol en spuit hier in een zigzagbeweging banketbakkersroom in. Om de oliebollen af te maken kan je er nog poedersuiker overheen strooien.

Oliebollen zelf bakken is een mooie traditie. Lekker op oudejaarsdag bezig zijn met de top 2000 aan. Natuurlijk kan je ook gewoon voor oma’s oliebollen recept gaan. Niks mis met een traditionele bol. Lees in het volgende artikel over champagne.

Leave a Response