Lifestyle

Onverwachts glossofobie: wat nu?

Redactie MannenNieuws476 views
Onverwachts glossofobie: wat nu?

Spreken in het openbaar is een belangrijke vaardigheid die je op veel plekken zal moeten toepassen. Maar de meesten van ons zijn doodsbang bij alleen al de gedachte! In dit artikel lees je de beste tips over hoe je je angst voor spreken in het openbaar kunt overwinnen.

Wat is spreekangst in het openbaar?

Spreekangst in het openbaar, ook wel plankenkoorts of glossofobie genoemd, is een vorm van sociale angst die bij mensen een intense angst opwekt in sociale situaties waarin ze moeten spreken, presenteren of vragen moeten beantwoorden aan andere mensen. Deze angst gaat vaak gepaard met fysieke en emotionele reacties, zoals zweten, trillen, nervositeit en bezorgdheid.

De oorzaken van spreekangst

Spreekangst in het openbaar kan door een aantal diverse oorzaken worden getriggerd:

  • Spreken in het openbaar doe je niet regelmatig en daarmee ontwikkel je dus niet de nodige vaardigheden om het gevoel te hebben dat dit het beste voor je kan werken;
  • Onvoorbereid zijn kan onnodige stress aan een presentatie toevoegen;
  • Niet vertrouwd zijn met het onderwerp kan angst- en jouw vertrouwensniveau beïnvloeden;
  • Als je geen zelfvertrouwen hebt, is de kans groot dat je moeite zal hebben met spreken in het openbaar, omdat je actief in een kwetsbare positie wordt geplaatst om door anderen bekeken en beoordeeld te worden;
  • Spreken in het openbaar kan onze overlevingsinstincten aanwakkeren; ons onderbewuste brein is voortdurend alert op bedreigingen op ons voortbestaan. In de prehistorie was het deel uitmaken van een groep essentieel om te overleven en afgewezen worden uit de sociale groep was een enorme bedreiging!
  • De gedachte om te falen in het spreken in het openbaar is genoeg om zelfs de meest zelfverzekerde mensen angst aan te jagen! Het is onmogelijk om privé te falen in het spreken in het openbaar, omdat het wordt bijgewoond door degenen voor wie je presenteert.

In het grote geheel doet de oorzaak van je spreekangst er niet toe. Soms kan spreken in het openbaar niet worden vermeden. Het enige wat telt is hoe je op zo’n situatie reageert.

Tips om spreekangst te overwinnen

Tips om spreekangst te overwinnen

Wees voorbereid

Als je niet goed bent in improviseren, improviseer je presentatie dan ook niet. Geef jezelf voldoende tijd om te oefenen. Lees je presentatie niet gewoon stilletjes aan jezelf voor, maar begin met een script en presenteer het aan jezelf in een spiegel. Je voelt je misschien eerst een beetje dom, maar het is een geweldige manier om te oefenen zonder voor iemand anders te presenteren. Dit leer je bijvoorbeeld als eerste tijdens een spreken in het openbaar workshop.

Maak jouw publiek aan het lachen

Grappen zijn een geweldige manier om je angst voor spreken in het openbaar te helpen overwinnen. Het vermaakt niet alleen je publiek, maar het helpt je ook om je meer ontspannen te voelen. Lachen helpt om onze angst te verminderen door ons vermogen om angst te confronteren te versterken. Maak wel alleen grappen als ze gepast zijn en binnen de context vallen bij wat je aan het doen bent op dat moment.

Erken de angst

De laatste tip is, erken je angst. Spreken in het openbaar is moeilijk! Het is volkomen natuurlijk om je angstig te voelen. Erken dat je het moeilijk vindt en neem stappen om jouw angst te overwinnen. Ga eens online op zoek naar presentatietrainingen of probeer kleine stappen te nemen zoals het aanspreken van compleet vreemde mensen.

Leave a Response