Wonen

Ook tijdens de winter een schoon en comfortabel huis: 5 tips

David916 views

Na een ietwat onverwachte nazomer, staat de winter nu dan toch echt voor de deur. Het wordt steeds kouder, natter en minder comfortabel buiten. Het is dan ook zaak om het binnen juist zo prettig en behaaglijk mogelijk te maken.

Op een dag dat je dan niet de deur uit hoeft of lekker van je avond kunt genieten, geniet je er extra veel van. Mannennieuws geeft je vijf tips om ook tijdens de natte en koude wintermaanden je huis schoon en comfortabel te houden.

1. Kokosmat om je voeten te vegen

Het is een tijdloze klassieker in menig interieur: de kokosmat. Deze ruwe matten maken met gemak je schoenen schoon en droog wanneer je net door de regen of sneeuw hebt geploegd. Hoewel de matten grof zijn, voelen ze niet onprettig aan op blote voeten of sokken.

De kokosmat is een klassieker, maar inmiddels beschikbaar in diverse kleuren. Het liefst plaats je een dergelijke mat in een uitsparing in de grond. Dit geeft het mooiste effect, maar is geen vereiste. Een kokosmat bij de voor- en achterdeur voorkomt natte sokken, want je zult nooit meer met natte zolen de kamer hoeven binnenstappen.

Kokosmatten zijn tegenwoordig in diverse kleuren beschikbaar.

2. Voorkom tocht

Weinig dingen zijn zo onprettig als een koude tocht langs je nek als je net lekker een goede serie wilt gaan kijken onder een dekentje. Tocht is simpelweg een koude luchtstroom en die koude lucht is vaak afkomstig van buiten.

Hoewel het goed is als er wat circulatie is in huis, wijst tocht vaak op een gebrekkige isolatie. Een beruchte plek waar tocht ontstaat is onder deuren. Is de kier tussen de deur en de vloer te groot, dan stroomt warme lucht makkelijk weg. Dit kun je met tochtstrippen voorkomen. Dit geldt eveneens voor kozijnen en binnendeuren.

3. Kaarsen

Ze zijn niet alleen gezellig, maar bieden ook nog eens meer warmte dan vaak wordt gedacht. Met name in kleine woningen merk je al snel het effect wanneer je enkele kaarsen hebt aangestoken. Ze geven een gezellig licht en produceren een prettige warmte.

Gebruik geurkaarsen om bovendien een prettige geur door de woning te verspreiden. Zo kun je binnen heerlijk genieten, terwijl de wind buiten buldert.

4. Houd natte spullen uit de woonkamer

Heb je net door de regen of sneeuw moeten lopen of fietsen, dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk naar binnen en een warme douche nemen. Toch is het goed om wel even de tijd te nemen om de natte spullen achter te laten in de hal of bij de deur. Je schoenzolen kun je met een eerder genoemde kokosmat snel droogmaken, maar natte kleding duurt toch echt wat langer.

Zelfs natte kleding die niet perse druipt kan storend zijn in een woonruimte, omdat het water op een gegeven moment begint te verdampen. Dat geeft niet altijd een prettige geur. Hou de natte spullen daarom liever weg van de ruimte waar je veel bent.

5. Overdag het raam op de slaapkamer open

Ook in de winter blijft het verstandig om af en toe even goed te luchten. Om het toch zo comfortabel mogelijk te houden, is het goed om overdag je slaapkamerraam open te zetten. Zo fris je de slaapkamer op en hoef je niet in een muffe kamer weer naar bed te gaan.

Sluit het raam rond een uur of zes, zodat de verwarming nog even de tijd heeft om de kamer weer op een prettige temperatuur te krijgen.

 

Leave a Response