Reizen

Op reis met de auto: dit mag je nooit vergeten

Dion1725 views
Reizen met de auto geeft een hoop vrijheid, maar een goede voorbereiding is belangrijk.

Je kunt met het vliegtuig naar Italië, met de bus naar Lloret de Mar, maar als je echt de vrijheid wilt hebben om te gaan en staan waar je wilt, ga je met de auto. Afhankelijk van je reisbestemming kan dit best een onderneming zijn, en daarom is het altijd verstandig om een lange autoreis naar het buitenland goed voor te bereiden. Daarom geven we je bij deze een aantal tips voor zaken die je nooit mag vergeten als je op reis gaat met de auto.

Wat moet je verplicht aan boord hebben?

Een aantal items moet je verplicht aan boord hebben van je auto, maar hoe en wat kan verschillen per land. Ga er dus niet van uit dat overal hetzelfde geldt als voor Nederland. Ga je bijvoorbeeld naar Italië, Tsjechië of Spanje, dan is het verplicht om voor alle inzittenden een veiligheidsvest aan boord te hebben. In Turkije en Spanje moet je twee gevarendriehoeken bij je hebben, en in Kroatië en Slovenië moet je er ook hebben voor je caravan als je die bij je hebt. Reis je in of door Polen, Turkije, Roemenië, Bulgarije en Griekenland, dan moet je verplicht een brandblusser in de auto hebben. In een groot deel van Oost- en Centraal-Europa is een verbanddoos ook verplicht.

Paspoort of identiteitskaart

In deze tijden van open grenzen door het Schengenverdrag is het makkelijk om te vergeten dat je wel degelijk in een situatie kunt komen waarbij je je moet identificeren. Het is de stress niet waard om het erop te gokken je identiteitsbewijs niet mee te nemen. Zet hem op je checklist!

Groene kaart van je autoverzekering en je caravan

Je bent verplicht je auto minimaal voor wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren. Bij je autoverzekering krijg jij als verzekeringsbewijs de zogenaamde groene kaart. Daarop staat ook aangegeven voor welke landen je dekking geldt. Kijk voor de zekerheid of alle landen die jij gaat aandoen op je reis ook onder die dekking vallen. Ga je met de caravan, dan moet je daar ook een geldige groene kaart voor hebben.

Vignet of milieustickerCheck van tevoren of je een vignet of milieusticker nodig hebt.

Niet alle wegen zijn zomaar toegankelijk voor jou. In Frankrijk betaal je bijvoorbeeld tol op de snelwegen. Ook als je door Zwitserland of Oostenrijk rijdt moet je betalen, wat kan door een vignet aan te schaffen. Ben je van plan in een stad te gaan rijden, onderzoek dan of een milieusticker verplicht is. Dit geldt voor veel steden in Duitsland.

Pechhulp

Pechhulp klinkt als een luxe, maar wanneer je in het buitenland problemen met je auto krijgt, weet je weinig tot niets over de infrastructuur waar je een beroep op moet doen om jou uit de problemen te helpen. Daarnaast zit je met de taalbarrière, die voor nog meer stress kan zorgen. Het is daarom zeker niet onverstandig om een abonnement op pechhulp met Europa-dekking af te sluiten, zodat je geruster met de eigen auto op reis kan gaan.

Reservesleutel

De reservesleutel van je auto is snel vergeten, want die dragen de meeste mensen niet standaard bij zich. Het zal je echter maar overkomen dat je ver weg van huis de enige autosleutel die je bij hebt kwijtraakt. Om de vervelende gevolgen hiervan te voorkomen horen de reservesleutels dus absoluut op jouw checklist.

Stevige dakdragers

Ga je op wintersport, of op een andere vakantie waarbij je veel en grote bagage meeneemt? Dan maak je wellicht gebruik van een dakkoffer. Ga er niet blind van uit dat jouw dakdragers ieder mogelijk gewicht aankunnen. Controleer de belasting en de belastbaarheid. Heb je meer stevigheid nodig, dan is bijvoorbeeld Thule dakdragers kopen een optie.

Dekentje, eten en drinken

Zoals eerder al vermeld zijn allerlei items verplichte bagage, maar daarbij zitten niet de zaken die ervoor zorgen dat jij een lange, vervelende wacht langs de weg goed doorkomt. Zorg er daarom voor dat je eten en drinken bij je hebt voor het geval dat je strandt. Dekentjes zijn ook verstandig om mee te nemen als je pech krijgt in koude omstandigheden. Het is ook verstandig om bewapend te zijn tegen verschillende kwalen.

 

Leave a Response