AutomotiveSport

Op zoek naar een comfortabele boot voor recreatief varen: sloep, tender of speedboot?

Dion1966 views
Moderne sloepen zijn comfortabel, maar niet zo snel als een speedboat.

Velen van ons mannen zouden het diep van binnen vrij gaaf vinden om een eigen boot te hebben. Gemotoriseerd uiteraard, en dan met lekker weer heerlijk het open water op en zelf de boot besturen. Kratje (alcoholvrij) bier erbij, zonnebrandcrème en genieten maar. Maar we willen natuurlijk niet zomaar een boot. Een jacht zou fijn zijn, maar toch een tikkeltje aan de dure kant, en bij een sloep denken we niet zo snel aan ruimte en comfort. Ook niet aan snelheid, want als je dan toch een boot hebt wil je er ook mee kunnen knallen. Dit beeld klopt ten dele, maar ten dele ook niet.

Geen speedboot, wel comfortabel

Een sloep is geen speedboot, om het maar kort te stellen. Dat wil niet zeggen dat je er niet aardig mee door kunt varen, afhankelijk natuurlijk van hoeveel pk de motor aan de boot heeft. Is het eigenlijk een speedboot die je zoekt, dan is een sloep niet de juiste keuze voor jou. Maar wil je een degelijke boot voor recreatief varen met het gezin of met vrienden, dan is het heel goed mogelijk om in een sloep een comfortabele boot te vinden. Een Primeur sloep is bijvoorbeeld ruim en van verschillende gemakken voorzien. Laten we de Primeur 700 sloep als voorbeeld nemen. Daarbij is het mogelijk om het zitgedeelte van de bestuurder te verstellen, zodat iedere kapitein comfortabel zijn boot kan besturen. De sloep heeft ook een ruim zwemplateau met makkelijke opstap om uit het water te komen, waarmee hij ideaal is voor een lekker dagje zwemmen met de kids. Als je wilt, kun je de sloep nog uitbreiden met bijvoorbeeld een koelkast, wat natuurlijk wel erg fijn is, en een chemisch toilet. Ook kun je er een afsluitbare tent op laten maken. De kleur van de boot mag je zelf bepalen wanneer je hem nieuw koopt.

De tender is de ideale combinatie van snelheid en luxe.

Speedboten maken vooral snelheid

Speedboten dienen doorgaans een ander doel dan puur recreëren in gezelschap van bijvoorbeeld je gezin of andere familieleden, of vrienden met kinderen. Zoals de naam verraad is een speedboot gemaakt voor het maken van snelheid. In het design is daar specifiek rekening mee gehouden. Zo hebben speedboten doorgaans een sterke motor en een lichte bouw. Natuurlijk bestaan er verschillende uitvoeringen. Wil je in minder goed weer ook voor je plezier kunnen varen, dan kun je gaan voor een speedboot met een kajuit door middel van een dekzeil. Sportievere uitvoeringen hebben dit doorgaans niet, en zijn dan ook vooral geschikt voor gebruik bij mooi weer. Waar de Primeur 700 sloep 7 meter in lengte is en daarmee meerdere mensen kan herbergen, zijn de meeste speedboten niet langer dan 5 meter. Deze boten worden dan ook vooral gebruikt voor snelle en populaire watersporten als waterskiën en wakeboarden. Er bestaan langere speedboten, maar deze lenen zich hier dan weer minder voor.

Een comfortabele sloep, maar dan sneller

Dan is er ook nog de tender. Dat klinkt als een begrip uit het bedrijfsleven, wat ook zo is, maar het is tevens de benaming voor een snel varende sloep. Kortom, zoek je het comfort van een sloep zoals de Primeur 700 sloep maar wil je wel de snelheid van een speedboot, dan is een tender het type boot dat je zoekt. Hoewel de tender voor consumenten omschreven kan worden als ‘een plezierjacht met extra power’, kent deze klassieke, open boot een geschiedenis als vervoersmiddel voor post en passagiers van de kade naar een zeeschip. Daarnaast worden ze tegenwoordig nog regelmatig gebruikt als reddingsboten bij grotere passagiersschepen. Omdat de ‘tender sloep’ een zwaardere motor heeft dan een gewone sloep is deze de laatste jaren steeds meer in trek geraakt bij sportieve vaarliefhebbers. De Premier 700 sloep is ook in de vorm van een tender te verkrijgen. Ook bij deze variant is er de mogelijkheid om de zitplaats van de bestuurder naar wens te verstellen, en is er een ruim zwemplateau met makkelijke opstap vanuit het water. De boot is verder uitgerust met zit- en rugkussens, zonnedek met kussen en vloer met teaklook. In de romp zit geïntegreerde navigatieverlichting, en bovenop de boot is een rondom schijnend toplicht bevestigd. Ook de tendervariant van de Premier 700 is bijvoorbeeld uit te breiden met zaken als een koelkast of koellade, chemisch toilet en een afsluitbare tent.

Leave a Response