Automotive

Ophef! Gebruiken Tesla auto’s zelfs zonder te rijden bergen energie?

David2292 views

Elon Musk, oprichter van autobedrijf Tesla en tal van andere bedrijven, wordt alom geroemd. Veelal terecht, maar de afgelopen weken heeft hij flink wat uit te leggen over zijn Tesla auto’s. De elektrische auto’s zijn schoon, zien er strak uit en ontzettend geavanceerd.

De laatste weken komen er echter berichten dat de auto wel erg veel energie verbruikt bij stilstand. Hoewel het normaal is dat een elektrische batterij of accu naar verloop van tijd energie verliest, zou het bij de Tesla gaan om 1200 kWh per jaar. Dat is ongeveer de helft van het jaarlijkse totale energieverbruik van een klein gezin.

De problemen waren jaren geleden al bekend, maar worden nog nauwelijks aangepakt. Is het een probleem waaraan we niet ontkomen met de huidige technologie, of doet het bedrijf van Musk niet voldoende?

Rijdend minder energieverbruik dan stilstaand

Hoewel het probleem van verloren energie zonder gebruik al jaren geleden bekend was, is het nooit echt een groots in de media gekomen. In zekere zin niet gek, omdat het bedrijf ook een hoop goed doet. Toch is het verlies dat nu gemeld wordt wel erg disproportioneel. In 2013 zou het dagelijkse verlies van energie ongeveer 5 kWh per dag. Hoewel dit slechts een dikke euro per dag is, zijn dat alsnog honderden euro’s per jaar bovenop stroomkosten die gemaakt worden voor het rijden zelf en onderhoud. Inmiddels zou dit lekken terug zijn gebracht tot zo’n 3 kWh, maar ook dit is nog aanzienlijk.

Bovendien loopt ook het klimaatvriendelijke imago van Tesla een deuk op met deze openbaring. Met zoveel stroomverspilling (die wellicht op een niet-schone manier is opgewekt), is de auto een stuk minder milieuvriendelijk dan gedacht.

Is het normaal voor elektrische auto’s?

Energieverlies is normaal. Batterijen in apparaten lopen ook langzaam leeg zonder dat je ze gebruikt. Toch gaat dit excuus bij Tesla niet helemaal op. Zo blijkt de volledig elektrische Volkswagen E-Golf ongeveer 2000 keer minder energie te verbruiken in stilstand.

Het lijkt dan ook een probleem te zijn dat vooral Tesla heeft.

Maar er is ook weerwoord

Hoewel diverse Tesla-eigenaren het probleem melden, is het ook weer niet een universele klacht. Sterker nog, er lijken twee bewegingen te ontstaan in de groep Tesla-eigenaren. Een grote groep meldt namelijk dat de accu helemaal niet zoveel energie verliest en zelfs lange tijd op hetzelfde niveau blijft zitten.

Het probleem lijkt dan ook iets gecompliceerder te zijn. Volgens experts is de kans groot dat het weer en gebied waarin de auto staat van grote invloed is. Koud of warm weer kan namelijk invloed hebben op de capaciteit van de accu en het gemak waarmee energie verloren gaat.

Uitsluitsel is er nog niet. Het blijft wachten op een officieel antwoord van grote baas Elon Musk.

 

Leave a Response