Sport

Oranje getint Barcelona: deze Nederlanders gingen Frenkie de Jong voor!

Jaro761 views
fc-barcelona-nederlanders-2

Twee maanden geleden kwam het grote nieuws naar buiten: Frenkie de Jong speelt vanaf volgend seizoen bij FC Barcelona. Voor een bedrag van maar liefst 75 miljoen transfereert de talentvolle middenvelder van Ajax naar de Catalaanse grootmacht. De Jong is niet de eerste Nederlander die het shirt van FC Barcelona zal dragen. 19 Nederlanders gingen De Jong voor!

Recordtransfer voor de Eredivisie

Naast Barcelona, zat ongeveer de gehele Europese top achter Frenkie de Jong aan. Clubs als Manchester City, Paris Saint-Germain, Juventus en Bayern München wilden zich graag versterken met het Nederlandse talent. Barcelona trok uiteindelijk aan het langste eind. Met de transfer van Frenkie de Jong is minstens 75 euro gemoeid. Dit bedrag kan door middel van bonussen oplopen tot 86 miljoen euro. Dit is de grootste uitgaande transfer ooit in de Eredivisie. Op nummer twee staat de Colombiaanse Davinson Sánchez, die in 2017 voor een bedrag van 40 miljoen euro van Ajax naar Tottenham Hotspur transfereerde.

fc-barcelona-nederlanders

Lees ook: Dit zijn de 20 meest waardevolle Nederlandse voetballers!

Nederlanders op de loonlijst bij Barcelona

Frenkie voegt zich in Barcelona bij een andere ex-Ajacied. Jasper Cillisen staat namelijk nog steeds op de loonlijst van Barcelona. Als tweede keeper keept Cillisen voornamelijk wedstrijden in de Copa del Rey en de Champions League. Hij moet helaas de Duitser Ter Stegen voor zich dulden in de rangorde. Welke Nederlanders speelden er in het verleden voor de Catalanen? Wij hebben ze op een rijtje gezet!

Nederlandse spelers bij Barcelona

Johan Cruijff (1973-1978)

De bekendste Nederlander in het rood-blauwe tenue is natuurlijk Johan Cruijff. Zowel als speler en als trainer maakte de Nederlander een verschrikkelijk grote indruk in Catalonië. In 1973 verkaste hij net als Frenkie de Jong van Ajax naar FC Barcelona. Hij speelde uiteindelijk 5 seizoenen voor de Catalanen waarin hij 143 wedstrijden speelde (48 doelpunten). Hij werd onder andere Spaans kampioen met FC Barcelona.

Johan Neeskens (1974-1979)

Een jaar nadat Johan Cruijff naar Barcelona verkaste, volgde Johan Neeskens. Zijn aanwezigheid werd niet zo’n groot succes als eerdergenoemde, maar toch speelde hij 5 jaar voor de Catalanen.

Jordi Cruijff (1988-1996)

Toen Johan Cruijff in 1988 aangesteld werd als trainer van FC Barcelona, verhuisde hij met het hele gezin naar de Catalaanse hoofdstad. Zoon Jordy was toen 14 jaar en hij sloot zich aan bij de jeugdopleiding van FC Barcelona. Hij maakte zijn debuut voor Barcelona B en in het seizoen 1994/1995 werd hij overgeheveld naar het eerste elftal. Hij debuteerde onder zijn vader en toen Johan Cruijff ontslagen werd, vertrok ook Jordi uit Barcelona.

Ronald Koeman (1989-1995)

Ronald Koeman speelde in totaal 6 jaar voor de Catalanen. Hij speelde bijna 200 wedstrijden en maakte 19 doelpunten. Hij won onder andere de Europacup I, de UEFA Super Cup, de Spaanse Beker en hij werd maar liefst 4x kampioen in Spanje. Tot op de dag van vandaag is Ronald Koeman nog steeds erg gelieft in Catalonië en vele Catalanen hopen dat de Nederlander ooit nog eens terugkomt als trainer.

Michael Reiziger (1997-2004)

Michael Reiziger was de volgende Nederlander in Catalaanse dienst. Hij speelde in totaal 7 seizoenen voor FC Barcelona en hij won de Spaanse landstitel en de Copa del Rey. Barcelona zat begin 2001 in een dipje en Reiziger speelde de laatste seizoenen niet veel meer.

Patrick Kluivert (1998-2004)

Een jaar na het aantrekken van Reiziger, werd ook Kluivert aangekocht. De talentvolle Nederlandse spits stond hoog op het lijstje van de Catalanen. Hij scoorde in totaal 90 doelpunten en met name de eerste seizoenen was hij erg succesvol. Hij vormde samen met Rivaldo een van de meest succesvolle aanvalskoppels uit de historie.

Phillip Cocu (1998-2004)

Datzelfde seizoen werd ook Phillip Cocu aangetrokken. Onder leiding van Louis van Gaal, maakten de Nederlandse spelers furore bij FC Barcelona. Hij speelde in totaal 205 wedstrijden en scoorde daarin 31 doelpunten. Zijn bijnaam in Spanje was ‘Pinocho’ verwijzend naar de puntige neus van de in Eindhoven geboren voetballer.

Frank de Boer (1999-2003)

Een jaar later werd ook Frank de Boer aan het Nederlands getinte FC Barcelona toegevoegd. Na bijna 10 jaar Ajax, werd hij (samen met zijn broer) door Louis van Gaal naar FC Barcelona gehaald. Hij speelde uiteindelijk 143 wedstrijden voor de hoofdmacht van Barça.

Overige Nederlanders bij FC Barcelona

Dit waren de meest succesvolle Nederlanders bij FC Barcelona. Hieronder de overige Nederlanders die in het verleden voor deze Catalaanse grootmacht speelden:

Ruud Hesp (1997-2000)

Richard Witschge (1991-1993)

Winston Bogarde (1997-2000)

Boudewijn Zenden (1998-2001)

Ronald de Boer (1999-2000)

Edgar Davids (2003-2004)

Mark van Bommel (2005-2006)

Marc Overmars (2000-2004)

Giovanni van Bronckhorst (2003-2007)

Ibrahim Afellay (2010-2015)

Zo, dat waren alle Nederlandse voetballers die ooit voor Barcelona speelden. We hopen dat Frenkie de Jong de verwachtingen waar gaat maken en dat hij een dragende speler mag worden bij het prachtige FC Barcelona!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response