Reizen

De 10 oudste steden van Nederland

Tom van Pinxteren1551 views
Oudste steden Nederland

Wat zijn de oudste steden van Nederland? In dit artikel wordt het beschreven. Een mooie woonplaats met een charmant historisch centrum, daar zijn er in Nederland genoeg van. Op welke plek wonen we al het langst dicht op elkaar?

Hulst| 12e eeuw

Deze woonplaats werd bij het ontstaan in de 11e eeuw Hulust genoemd. In het jaar 1180 kreeg Hulst stadsrechten toegewezen van graaf Filips van den Elzas. Je vindt deze stad in de provincie Zeeland. Met maar 11 duizend inwoners is het van bescheiden omvang. ‘De meest Vlaamse stad van Nederland’ dat is het motto van Hulst, de op negen na oudste stad van Nederland.

Stavoren| 11e eeuw

Het vrouwtje van Stavoren, dat is het sprookje waar we deze plaats van kennen. Al rond het jaar 300 voor Christus werd deze nederzetting gesticht. De stadsrechten verkregen ze in de 11e eeuw van de Friese graven. Stavoren groeide uit tot een belangrijke handelsstad en werd in 1285 onderdeel van de Hanze. De groei stagneerde echter door de opkomst van de steden Amsterdam en Antwerpen. De stad telt slechts 950 inwoners tegenwoordig. Ze zijn niet het oudste stadje van Nederland, maar wel van Friesland.

Tiel| 896

Ook het Gelderlandse Tiel is een Hanzestad. Tiel kreeg in 896 tolrecht van koning Zwentibold. Vlakbij deze plaats ging een van de succesvolste handelsplaatsen ten onder door bemoeienis van de Vikingen. Tiel profiteerde en de handel verschoof in hun richting. Tegenwoordig wonen er 41.962 mensen in de voormalig Hanzestad.

Middelburg|800 

Aan het begin van 9e eeuw ontstond de plaats Middelburg. Er stond toen al een burgwal om de stad. Wellicht staat onterecht op deze plek in de lijst. Middelburg kreeg namelijk pas in 1217 stadsrechten van Willem 1 van Holland. Toch is het een van de oudste steden van Nederland. Tegenwoordig telt de stad 42.055 inwoners. 

Deventer| 768

Waarschijnlijk werd Deventer opgericht in het jaar 768. Missionaris Lebuïnus stak de IJssel over en bouwde een houten kerkje. De kerkelijke missie trok mensen en handel aan. Hierdoor kon Deventer uitgroeien tot een serieuze stad. In een document uit 956 bleek dat de Deventer stad werd genoemd. Tegenwoordig wonen er meer dan honderdduizend mensen.

Deventer oude stad

Aardenburg| 174

Aardenburg is al sinds het jaar 174 een belangrijke nederzetting. Er was hier namelijk een romeins legerkamp gevestigd. Ook deze woonplaats bouwde een burgwal ter bescherming tegen de Vikingen. In 1187 kreeg de stad officieel stadrechten en werd het een belangrijke Hanzestad. Er wonden 2495 inwoners. Een kleine plaats in het huidige Zeeland, maar de op vier na oudste stad van Nederland.

Zutphen| 100-200

Zutphen stamt uit de tijd van de Romeinen. In de Frankische tijd werd het een grafelijk bestuurscentrum. In de 9e eeuw werd ook hier door de Vikingen huisgehouden.  Echte stadrechten kregen ze pas in 1190. Ook trad Zutphen toe tot de Hanze. Er wonen tegenwoordig 39.440 inwoners. Zutphen valt net buiten de top 3, maar wel bijna de oudste stad van Nederland.

Utrecht| 50

De op drie na oudste stad van Nederland is Utrecht.  De Domstad is al bewoond sinds de tijd van de Romeinen. Waar het huidige Domplein ligt, was in die tijd een legerkamp gevestigd. Utrecht bleef door de geschiedenis heen altijd een belangrijke vestiging waar veel om gestreden werd. Er wonen tegenwoordig 357.719 inwoners en daarmee is het de grootste van de oudste steden van Nederland.

Nijmegen| 70 voor Christus 

Nijmegen claimt zelf nog wel eens dat zij de oudste stad van Nederland zijn. Ook deze plaats was al bewoond in de tijd van de romeinen. Echter werd de stad tijdens de Bataafse opstand vernietigd. Pas honderden jaren later werd het weer bewoond. Eigenlijk zou Nijmegen dus ook veel lager op deze lijst kunnen staan. 176.669 inwoners telt de stad tegenwoordig. De nummer twee van de oudste steden van Nederland.

Maastricht| 500 voor Christus

Wat is de oudste stad van Nederland? Juist, Maastricht.  Dat deze stad al 500 jaar voor de jaartelling bewoond werd is een vermoeden van geschiedkundigen. Wel is zeker dat rond hetzelfde jaar als Nijmegen al mensen gevestigd waren. Omdat Maastricht al die tijd bewoond is gebleven, kregen zij de titel oudste stad van Nederland. Er wonen tegenwoordig 118.636 mensen.

Toegegeven, de oudste stad met stadsrechten had waarschijnlijk een andere lijst opgeleverd. Toch zijn dit een aantal van de oudste steden die Nederland kent. Een prima lijstje voor een stedentrip in Nederland. Lees in het volgende artikel wat een leuke roadtrip is om door Nederland te maken. Er is genoeg te zien in eigen land.

Leave a Response