Sport

De oudste voetbalclub van de wereld

Tom van Pinxteren1101 views
Oudste voetbalclub

Wat zijn de oudste voetbalclubs van de wereld? De nummer een sport van Nederland gaat al een hele tijd terug. In dit artikel lees welke club per land het alleroudste is. In een tijd lang voordat het grote geld bepalend werd in het voetbal. 

Oudste voetbalclub van Duitsland

De oudste club van Duitsland is BFC Germania 1888. Je raadt het al, deze club werd opgericht in 1888. Een jaar eerder werd SC Germania 1887 Hamburg opgericht. Echter ging deze club later op in Hamburger SV dus werd BFC Germania 1888 de oudste bestaande club van Duitsland. De mannen uit Berlijn werden al ook als allereerst kampioen van Duitsland. Echter deden alleen clubs uit Berlijn mee. Daarom wordt het niet gezien als officieel kampioenschap. Momenteel komt BFC uit in de Kreisliga B, het tiende niveau in Duitsland.

Oudste voetbalclub van Italië

In 1893 richtte een groep Engelsen Genoa Cricket & Athletic op. Op deze manier werd Engeland vertegenwoordig in het buitenland. De shirts waren wit, net zoals het Engelse nationale team. Italianen waren dan ook niet welkom bij de club. Tot 1896 speelde men enkel Cricket. Tot James Richardson Spensley het voetbal in Italië introduceerde. Het team van Genoa bleek in 1897 nogal slecht te zijn. Daarom besloot de leiding om toch maar wel Italianen toe te laten. Negen keer werd de club kampioen. In 1898, 1899, 1900, 1902,1903,1904, 1915, 1923, en 1924. Vandaag de dag komt de club uit in de Serie A. 

Oudste voetbalclub van Spanje

Ook in Spanje introduceerden de Engelsen het voetbal. Arbeiders en zeelieden uit Groot-Brittannië namen het mee. In 1889 werd Recreativo Huelva opgericht en vervolgens Aguilas in 1896, Athletic Bilbao in 1898, gevolgd door FC Barcelona en Palamos in 1899.  Huelva werd opgericht door mijnwerkers uit de regio. Daar dankt de club zijn bijnaam El Decano (de senior) aan. Erg succesvol was Recreativo niet. Drie keer promoveerde ze naar het hoogste niveau en een keer bereikte de club de finale van de Copa de Rey. 

The Club, Engeland

De oudste voetbalclub ter wereld komt uit Engeland. Op 24 oktober 1857 richtten Nathaniel Creswick en William Prest Sheffield FC op. In het begin kwam de club uit op het beroemde Bramall Lane. Toen de club de slag verloor van clubs die professioneel werden, zakte Sheffield FC weg. Het stadion ging naar Sheffield United. De bijnaam van de club is The Club. Deze naam is natuurlijk te danken aan het feit dat het de oudste voetbalvereniging van de wereld is. In 1904 won Sheffield FC de FA Amateur Club. Verdere successen bleven uit. Vandaag de dag komt The Club uit op het achtste niveau van Engeland in de Northern Premier Football League Division One South.

Oudste voetbalclub van Nederland

Tot slot, wat is de oudste voetbalclub van Nederland? De oorsprong van het voetbal in ons land heeft wederom te maken met Engeland. Pim Mulier nam een bal mee terug van zijn vakantie in Engeland. Vervolgens richtte hij HFC Haarlem op. De oudste nog bestaande profclub is Sparta Rotterdam. De club stam uit 1888 en speelt momenteel nog in de Eredivisie. Sparta werd zes keer kampioen van Nederland en won drie keer de KNVB-beker.

Dit waren de oudste voetbalclubs van een aantal grote voetballanden. Op veel plekken werd het voetbal geïntroduceerd door de Engelsen. Lang geleden opgericht zijn is geen garantie voor succes blijkt. Geen enkele van de bovengenoemde clubs behoort tot de huidige Europese top. Lees in het volgende artikel over een aantal profclubs die in de loop der jaren verdwenen zijn.

Leave a Response