Lifestyle

Passief inkomen genereren: 5 mogelijkheden!

Jaro986 views
passief-inkomen-genereren

Vroeger was alles anders. Er moest brood op de plank komen en door hard te werken kon je ervoor zorgen dat je een dak boven je hoofd had en kon eten en drinken. Anno 2019 is dit natuurlijk nog steeds het geval, maar vandaag de dag eisen we als man iets meer van onszelf. Zo moet het werk ook nog eens leuk en uitdagend zijn en hebben we steeds hogere ambities. Ook beleggen en investeren is vandaag de dag erg toegankelijk en niet meer alleen voor de rijken onder ons. Veel mannen zijn eigen baas en werken voor hunzelf. Dit is natuurlijk hartstikke leuk en uitdagend, maar op financieel gebied ook erg onzeker. Geen klanten betekent namelijk geen werk. En geen werk betekent geen inkomen. Een manier om te zorgen voor wat zekerheid is het genereren van passief inkomen. Wat is passief inkomen? En hoe passief inkomen genereren?

Wat is passief inkomen?

Veel mensen hebben een verkeerd beeld bij passieve inkomsten. Men denkt dat dit een manier is om ‘slapend’ rijk te worden. We kunnen je nu alvast vertellen dat dit niet het geval is. Het verschil tussen actief inkomen en passief inkomen zit hem in het moment waarop er gewerkt wordt. Bij actief inkomen werk je bijvoorbeeld een uur en krijg je een uur uitbetaald. Bijvoorbeeld als je werkt als webdesigner of schilder. Bij passief inkomen werk je waarschijnlijk een heleboel uren waarvoor je niets betaald krijgt. Na verloop van tijd heb je iets opgebouwd en gaat dit inkomen genereren. Op dat moment gaat het op de automatische piloot en hoef je zelf (bijna) niets meer te doen. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een boek of het opzetten van een webshop op basis van dropshipping. Passief inkomen is vaak online. Hoe kun je passief inkomen genereren? Wij hebben een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet!

1)    Geld uitlenen

De meest eenvoudige manier om passief inkomen te genereren is waarschijnlijk het uitlenen van geld. Deze manier is natuurlijk niet zonder risico en je hebt er wel kapitaal voor nodig, maar het kost je bijna geen werk. Bovendien kun je op deze manier een stuk meer verdienen dan wanneer je geld op je spaarrekening zet. Je kunt ervoor kiezen om geld uit te lenen aan vrienden, maar dit raden we in de meeste gevallen af. Het zou niet de eerste keer zijn dat een vriendschap verloren gaat door een discussie over geld. Online zijn er verschillende platforms te vinden waar je jouw geld voor de korte termijn kunt uitlenen. Deze platforms zijn een relatief veilige manier om geld uit te lenen.

2)    Beleggen

Een andere manier van passief inkomen genereren is beleggen. Dit kun je doen via je bank, via een bedrijf of zelf. Investeer in aandelen en obligaties en zie je geld groeien zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Beleggen is echter niet zonder risico’s, dus houdt daar rekening mee. Beleg niet zonder na te denken al je spaargeld, want met een beetje pech kun je ook verlies maken. Wanneer je het goed aanpakt en slechts een gedeelte van je geldt belegt dan kun je daar een vrij constante stroom aan passief inkomen mee genereren.

passief-inkomen-beleggen

Lees ook: Hoe word je rijk door geld te laten groeien?

3)    Zet een webshop op

Anno 2019 is het niet lastig om een webshop op te zetten. De kunst zit hem in het vinden van een goed product. Een product dat je goedkoop kunt inkopen en duur weer van de hand kunt doen. Wanneer je een product hebt gevonden met een flinke winstmarge en je webshop begint te lopen, dan is dit een ideale manier van passief inkomen creëren. Zorg er wel voor dat de producten rechtstreeks vanaf de leveranciers naar de klanten verstuurd worden. Dan heb je er nog minder werk aan!

4)    Een (e)-book schrijven 

Heb jij ergens veel verstand van en heb je een vlotte pen? Dan kan het schrijven van een boek of e-book zorgen voor een flinke bron van extra passieve inkomsten. Een e-book is wellicht de meest eenvoudige optie, want hier heb je geen uitgever of drukker bij nodig. Het schrijven van een e-book kost je waarschijnlijk behoorlijk lang, maar wanneer het boek eenmaal af is, kan dit voor jarenlange inkomsten zorgen. Het is dan wel zaak om het boek online aan de man te brengen, maar wanneer je hier een beetje handig in wordt kan het erg snel gaan!

5)    Verhuur een kamer (of huis!)

Heb jij toevallig twee huizen? Of heb je een kamer vrij in huis? Dan kun je ervoor kiezen om deze te verhuren. Denk aan lange termijn verhuur, maar ook verhuren op de korte termijn kan een goede passieve inkomstenbron zijn. Denk bijvoorbeeld aan verhuren via Airbnb. Als je in Amsterdam woont, kun je hier flink mee verdienen. Daarnaast zal de kamer veel gehuurd worden, aangezien de meeste toeristen naar de hoofdstad afreizen. Verhuren via Airbnb kost je natuurlijk wel wat meer tijd (inchecken, uitchecken, schoonmaken, etc), maar de prijs die je kunt vragen is vele malen hoger dan bij lange termijn verhuur. Zo, dit waren onze 5 favoriete mogelijkheden om passief inkomen te genereren. Genereer jij passief inkomen? Zo ja, waarmee? Laat het ons weten in de reacties

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response