Eten & Drinken

Pindakaas is gezond

Tom van Pinxteren723 views
Pindakaas is gezond

Pindakaas is gezond. Het is al sinds jaar en dag het eten wat met groot en sterk worden, wordt geassocieerd. Het broodje pindakaas is onderdeel van de Nederlandse cultuur. Tegenwoordig liggen de schappen steeds voller met smaken en soorten. Het mooie is dat het ook werkelijk een gezonde toevoeging van je dieet is. In dit artikel wordt besproken welke pindakaas gezond of niet is en waarom.

Hoe gezond is pindakaas?

Pindakaas is gezond vanwege de gezonde ingrediënten of eigenlijk 1 ingrediënt, namelijk de pinda. Het bevat eiwitten, koolhydraten en veel onverzadigde vetten. Ook zit er in pindakaas vitamine B6, vitamine E, magnesium, phosphorus, voedingsvezels, zink en koper. Om deze reden is het een populair voedingsmiddel voor veel sporters. Ook volgens het voedingscentrum is het gezond. Het eten van pinda’s verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Pindakaas wordt natuurlijk gemaakt van gemalen noten. Er zijn onderzoeken die beweren dat het goedje de kans op darmkanker en diabetes type 2 verlaagd. Dus is pindakaas gezond? Het antwoord is ja, maar onder een bepaalde voorwaarde. Het hangt namelijk af van de soort pindakaas die je in huis hebt.

Pindakaas is gezond

Welke pindakaas is gezond? 

Reken je niet meteen rijk met je supermarkt pindakaas. Waarom is pindakaas gezond? Door de ingrediënten. Echter bevat de variant in de supermarkt nog een aantal ingrediënten. Deze pindakaas bevat 80 tot 85 procent pinda’ en er wordt zout en palmolie aan toegevoegd. Deze doen de gezondheidseffecten teniet. De toevoegingen bepalen of de pindakaas gezond of ongezond is. Een heel hoog percentage gemalen pinda’s met maar weinig andere ingrediënten, dat is de variant die je wil hebben.

De voedingswaarde

Voor sporters of volgers van een streng dieet is het van belang om te weten wat er in een product aan voedingswaarde zit. Een pindakaas van 100 procent gemalen pinda’s heeft de volgende voedingswaarde: 

Per 100 gram

50 gram vetten (waarvan 6,8 gram verzadigde vetzuren)

7 gram koolhydraten (waarvan 3,6 gram suikers)

9,9 gram vezels

30 gram eiwitten

0,02 gram zout

Dit is een voorbeeld van hoe een pindakaas er uit kan zien. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat alles wat anders is ongezond is. De schappen in de winkel staan vol met bijzondere variaties van pindakaas. De meeste zijn niet zo gezond, maar wel ontzettend lekker. 

Hoe gezond is pindakaas? Best gezond als je de juiste variant koopt. Het is vooral belangrijk om te letten op de toevoegingen. De pindakaas waaraan bijna niks is toegevoegd bevat de meeste voordelen voor je gezondheid. Als het percentage gemalen pinda’s omlaaggaat, bevat de pindakaas meestal meer ongezonde dingen. Lees in het volgende artikel ook eens over de 4 gezondste vleesvervangers of welke olie het gezondste is om mee te koken.

Leave a Response