Gadgets

De Playstation 5, wat is er nieuw?

Tom van Pinxteren833 views
Playstation 5

De Playstation 5 komt eraan. De echte gamers kunnen bijna niet meer wachten. Zeker in deze rare tijden is een beetje afleiding op een nieuwe spelcomputer zeer welkom. Nog heel even geduld en dat is het zo ver. Om alvast even warm te draaien in dit artikel een kleine voorbeschouwing. Wat weten we over de PS5?

Wanneer komt de Playstation 5?

De release date van de PS5 is 19 november. De verwachting is dat hij erg snel uitverkocht is wegens de beperkte voorraad. Wanneer de volgende ronde van Playstations 5 in de verkoop gaat is nog niet bekend. Als je er dus zeker van wil zijn dat je er een hebt, dan is reserveren aangeraden.

Hoe duur is een Playstation 5?

Als de releasedatum van de PS5 eindelijk daar is, moet je natuurlijk wel genoeg gespaard hebben. Hoeveel kost de PS5 dan? Dat ligt er aan welke versie van de spelcomputer je wil hebben.  De kosten van een normale Playstation 5 zijn 499,99 euro. Bij deze versie is het mogelijk om spellen via een cd-rom te spelen. Download je liever je spellen? Dan is er de Playstation 5 Digital Edition voor een prijs van 399,99 euro.

Playstation 5 uiterlijk

Het uiterlijk van de Playstation 5

Naast de prijs van de PS5 zijn we natuurlijk benieuwd naar vormgeving. Het wordt een wit met zwart design. De vorm geeft het een soort futuristische uitstraling. Waar een Playstation in 2020 nog plat werd neergelegd, lijkt het bij de nieuwe de bedoeling om hem rechtop te laten staan. De PS5 afmetingen zijn: 390x 104x 260 millimeter.

Backwards compatibility

Een van de nieuwste functies van de Playstation 5 is de backwards compatibility. Dat wil zeggen dat alle spellen die je voor de oude versie gekocht hebt, mee te nemen zijn naar de nieuwe. De volledige bibliotheek van jouw account wordt meegenomen. Ook is het mogelijk om PS4 spellen op disc te spelen op de nieuwe console. Je kan de favoriete games uit de voorgaande jaren dus nog gewoon spelen.

Playstation 5 controller

De nieuwe controllers krijgen dynamische triggereffecten. Dus triggers met weerstand, specifiek voor het spel wat je aan het spelen bent. De nieuwe DualSense lijkt qua uiterlijk op de Dualshock V2. Geen paniek, ook de oude controller van je PS4 is te gebruiken op de nieuwe console.

De PS5 controller

Technische specificaties

De Sony Playstation 5 beschikt over een RDNA 2-architectuur gpu van AMD met een maximale snelheid van 2,23GHz. Heel technische praat. Het komt erop neer dat je 4K beelden op maximale ververs snelheid afspeelt. Ook bevat de PS5 een cpu en SSD die ervoor zorgen dat spellen 20 keer sneller laden. Het werkgeheugen is 16GB en het is mogelijk om 3D geluid af te spelen.

Nadeel van de PS5

Eigenlijk is de Playstation 5 een geweldig apparaat. Als je dan toch iets negatiefs moet verzinnen, is het dat de Digital Edition geen discopening heeft. Als je spellen op disc of je dvd’s en Blu-ray ’s zijn dus niet speelbaar op deze versie van de PS5. Gelukkig is dit negatieve punt op te lossen door 100 euro meer te betalen. Ze zijn niet achterlijk bij Sony! Een andere kanttekening gaat over de specificaties. Wanneer je een PS5 koopt verwacht je dat het er fantastisch uit gaat zien op je televisie. Echter zijn alle specificaties van toepassing op de nieuwste 4K-televisies. Heb jij geen nieuwe TV, dan zal het er mooi uitzien, maar niet zo fantastisch als op een nieuwe. 

Games op de PlayStation 5

Er zijn nog niet veel PS5 games bekend die al in 2020 uitkomen. Een heel populair spel heeft het wel al aangekondigd. Met de release van de nieuwe console komt ook de upgrade van het razend populaire spel Fornite uit. Ook is er door de makers al een verdere upgrade voor in 2021 aangekondigd. Ook komt Marvels ’s Spider-Man: Miles Morales (12/11/2020) uit op de PS5. Een nieuw helden avontuur geweldig in beeld gebracht. Ook is de beleving van FIFA21 totaal anders op de PS5 volgens Sony. Verder zijn er veel spellen waarvan nog datum bekend is. Het is in ieder geval duidelijk dat er nog genoeg aankomt om je op te verheugen. 

De Playstation 5 gaat een hoop te weeg brengen in game industrie. Uit alle voorspelling blijkt dat het allemaal nog sneller en realistischer wordt dan we gewend zijn. Nog heel even wachten tot eind november, dan kan er gespeeld worden. Ben je nog niet toe aan de nieuwe Playstation? In dit artikel een aantal vette games voor de PS4.

Leave a Response