Automotive

Private lease en financial lease: wat is het verschil?

Redactie MannenNieuws405 views
Private lease en financial lease wat is het verschil

Het leasen van auto’s is al langere tijd populair in het zakenleven. Maar ook particulieren kiezen er steeds vaker voor om een auto te leasen in plaats van er een te kopen. Een veel gehoorde reden daarvoor is dat je weet wat je per maand kwijt bent en niet zelf opdraait voor onverwachte kosten. Ook is het een manier om in een auto te rijden die je anders misschien niet had kunnen betalen. Maar er zijn verschillende vormen van leasen. We bespreken het verschil tussen private lease en financial lease.

Private lease

Private lease is vergelijkbaar met de traditionele vorm van leasen voor zakelijke rijders. In het geval van private lease blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij. Jij betaalt ervoor om de auto te mogen gebroken, maar het economische risico ligt bij de leasemaatschappij. Zaken als de motorrijtuigenbelasting, verzekeringen, onderhoud en reparaties zijn de verantwoordelijkheid van de leasemaatschappij en maken onderdeel uit van het maandbedrag dat je betaalt. Alleen voor de brandstof betaal je zelf. Wel spreek je met de leasemaatschappij een maximaal aantal kilometers af dat je per jaar mag rijden met de auto. Ga je hier overheen, dan moet je daar extra voor betalen. Hoe hoger het aantal kilometers dat je wilt kunnen rijden met de auto, des te hoger het maandbedrag is dat je betaalt. De duur van een overeenkomst voor private lease betreft doorgaans een periode van minimaal 12 maanden tot maximaal 60 maanden.

Private lease en financial lease

Financial lease

Het belangrijkste verschil tussen financial lease en private leasen, is dat je bij financial lease wel zelf eigenaar wordt van de auto. Met het maandelijkse bedrag dat je betaalt aan de leasemaatschappij betaal je de auto af. Aan het einde van de looptijd van de leaseovereenkomst is de auto dan van jou. Om die reden zit er ook geen limiet op het aantal kilometers dat je mag rijden met de auto. Een ander belangrijk verschil met private lease is dat je bij financial lease zelf verantwoordelijk bent voor kosten met betrekking tot verzekering, onderhoud, reparaties en motorrijtuigenbelasting. Financial lease is populair bij startende ondernemers. Zij kunnen zo een zakelijke auto verwerven zonder aanspraak te hoeven doen op de liquide middelen. Uiteraard kun je ervoor kiezen om de auto te verkopen wanneer deze afbetaald is en jouw eigendom is geworden.

De keuze tussen private lease en financial lease hangt dus af van in welke mate je ontzorgd wilt worden en of wilt investeren in iets wat uiteindelijk jouw eigendom wordt. Beide vormen van leasen hebben voordelen die het overwegen waard zijn.

Leave a Response