Eten & Drinken

Recepten om zelf Sangria te maken

Tom van Pinxteren1200 views
Eigen_gemaakte_sangria

Sangria is een lekker zomers drankje en het is niet moeilijk te maken. Het drankje giet makkelijk weg maar zorgt toch voor de nodige hoofdpijn de volgende ochtend. In dit artikel wordt uitgleed hoe je zelf sangria maakt.

Geschiedenis van Sangria maken

Bij sangria krijg je waarschijnlijk een heel Spaans gevoel. Toch ligt de oorsprong van het drankje niet in Spanje. Het waren de voorouders van de Grieken en Romeinen die de het eerste recept van sangria maakten. Ze mengden suiker, wijn en specerijen door elkaar. Het mengsel wat ontstond noemden ze Hippocras. De term sangria is overigens wel Spaans. De kleur van drankje doet een beetje denken aan bloed.  Sangre is het Spaanse woord voor bloed. Oké, genoeg achtergrondinformatie. Tijd voor het beste sangria recept.

Zelfgemaakte sangria

Eigenlijk bestaat er niet een echt authentiek sangria recept. Alle Spaanse families maken het op hun eigen manier. Uiteraard vindt elke familie zijn eigen recept het allerlekkerste. Wij Hollanders kunnen natuurlijk nooit een even goeie sangria maken als een echte spanjaard. Er zijn wel twee basis varianten van het drankje. Je kunt sangria maken met cava of met rode wijn. Allebei de varianten worden hieronder besproken.

Rode sangria recept

Voor een typische rode sangria heb je nodig:

Een fles rode wijn

Een halve fles limonade (sinas of citroen) (geen halve fles siroop)

Een kopje brandy, cognac, triple sec, witte vermouth of Cointreau

Sinasappels 

Citroenen

Perzik

Evt. suiker

Sangria

Zoals je ziet ben je vrij in de keuze van sterke drank. Brandy en cognac is wel het meest gebruikelijk. De dranken zorgen dat de bitterheid uitbalanceert. Het fruit is in tegenstelling tot de sterke drank meer aan regels gebonden. Bij het maken van de sangria is het belangrijk dat het geen sompig zootje wordt. Daarom is het van belang om stevige fruitsoorten te kiezen. Daarom zijn vooral deze fruitsoorten geschikt: sinaasappel, citroen, appel en perzik. Vervolgens moet het fruit inweken. Dit mag twee uurtjes zijn maar ook een dag. Het gaat erom dat het fruit de alcohol opzuigt. Zo maak je dus zelf een rode sangria.

Tinto de Verano

Een ander zomers drankje met rode wijn is Tinto de Verano. Het doet een beetje denken aan sangria. Tinto is spaan voor rode wijn en verano betekent zomer. Het is erg populair in het zuiden van Spanje. Op een bloedhete dag is een verfrissende glas Tinto de Verano precies wat je wil. Dit zijn de ingrediënten: 

Een fles rode wijn

Een fles bitter lemon

Citroen

Aardbei

Grapefruit

Sinaasappel

Je kunt het drankje zo sterk maken als je zelf wel. De rode wijn en bitterlemon mag 50/50, maar 1/3 om 2/3 mag ook. 

Sangria met cava

Een origineel recept voor het maken van witte sangria mag natuurlijk niet ontbreken. Dit heb je ervoor nodig:

Een halve fles cava

Een kopje brandy, triple sec

Een scheut ananassap

Sinasappel 

Citroen

Perzik

Ananas

sangria_met_cava

Het is belangrijk om stevige fruitsoorten te gebruiken. Het mengsel moet een paar uur staan en uiteindelijk met ijsblokjes geserveerd worden. Dit is een luxere variant. Om het nog wat exclusiever te maken, mag de cava vervangen worden voor champagne. Er bestaat ook een recept voor witte sangria met Likeur 43. Dit zijn de ingrediënten:

250 ml cava

250 ml bitter lemon

125 ml likeur 43

40 ml vlierbloesemlikeur

Appel

Citroen

Sinaasappel

Met dit recept van sangria met cava en likeur 43 haal je de Spaanse sferen zo naar Nederland.

zomers_sangria

Het is duidelijk het drankje op veel verschillende manieren gedronken wordt. Een paar zaken om te onthouden zijn: Witte of rode sangria maken moet met stevig fruit en gebruik rode wijn of cava. Verder ben je vrij om te experimenteren. Dat wordt genieten deze zomer! Klik hier als je wil leren hoe je zelf likeur maakt.

Leave a Response