Lifestyle

Reizen als Digital Nomad, is het wat voor jou?

Jaro700 views
werken-als-digital-nomad

De meeste mannen werken in loondienst. Dan heb je ook nog mannen met een eigen bedrijf en zzp’ers, oftewel freelancers. Sinds een tijdje is er een nieuwe manier van werken bijgekomen: locatieonafhankelijk werken als Digital Nomad. De term ‘Digital Nomad’ heb je vast weleens voorbij zien komen. Sinds een aantal jaar zit deze beweging in een groeispurt. Wat is een Digital Nomad? En is het wat voor jou?

Wat is een Digital Nomad?

Een Digital Nomad, op zijn Nederlands ook wel bekend als ‘Digitale Nomade’ is een persoon die al werkend rondreist. Meestal is dit een online beroep dat op de computer of laptop uitgevoerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een online tekstschrijver, een webdesigner, een illustrator of een vertaler. De meeste Digital Nomads kiezen ervoor om te reizen door de ‘goedkopere’ delen van de wereld. Denk bijvoorbeeld aan Zuid-Europa en landen in Zuid-Amerika en Azië. Zo hoef je niet eens gek veel te verdienen om toch heerlijk rond te kunnen reizen.  

Is het wat voor jou?

Deze levensstijl is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Je hebt een bepaalde discipline nodig, een passie voor reizen en een drive voor ondernemen. Daarnaast moet je zeer flexibel zijn en kunnen omgaan met tegenslagen. In potentie is het Digital Nomad leven natuurlijk de droom, maar dit leven gaat niet altijd over rozen. Zo zie je je vrienden en familie een stuk minder, kan er van alles misgaan op reis en voelen sommige Digital Nomads zich geregeld eenzaam. Maar goed, er zitten ook veel voordelen aan deze lifestyle verbonden. Wij hebben ze op een rijtje gezet:

Vrijheid

Leven als Digital Nomad geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je maar wilt, je kunt zelf bepalen hoeveel je werkt. Ook je werktijden kun je allemaal zelf bepalen. Veel vrijer ga je je niet voelen!

Veelzijdig

Wanneer je een 9 tot 5 baan hebt, dan zijn je dagen vaak hetzelfde. Je staat op, je gaat naar werk, je komt thuis, je gaat eten, je kijkt tv en je gaat naar bed. Als Digital Nomad is dit zeker niet het geval. Elke dag is anders. De ene dag zwem je met dolfijnen terwijl je s middags via skype een zakelijk belletje hebt en de volgende dag wandel je in de jungle terwijl je ’s nachts nog een opdracht afmaakt. Heerlijk veelzijdig dus!

Je ziet veel van de wereld

Veel bestemmingen die je als Digital Nomad bezoekt daar kunnen de meesten alleen maar van dromen. De meeste mannen moeten het doen met pak ‘m beet 6 weken zomervakantie per jaar. Als Digital Nomad reis je in principe ‘altijd’. Je kunt dus veel meer plekken zien. Ook kun je, doordat er geen tijdsdruk op staat, veel verder doorreizen dan wanneer je alleen maar op vakantie zou zijn. 

Nadelen va het leven als Digital Nomad

Naast eerdergenoemde voordelen, zitten er natuurlijk ook nadelen aan deze lifestyle verbonden. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:

Sociale contacten onderhouden is lastig

Je vrienden van ‘thuis’ en je familie zie je als Digital Nomad logischerwijs een stuk minder. Je bent namelijk minder vaak in het land. Dan maak je toch nieuwe vrienden onderweg? Dat kan zeker! Maar omdat je continu op doorreis bent, zitten echt langdurige vriendschappen er vaak niet in. Daarom voelen Digital Nomads zich soms wat eenzaam. 

Onzeker leven

Wanneer je een vast contract hebt en bijvoorbeeld in een koophuis woont, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Er kunnen natuurlijk nog steeds dingen fout gaan, maar in Nederland kom je in de meeste situaties niet zomaar op straat te staan. Als Digital Nomad werk je meestal niet met vaste contracten. Ook heb je geen vast huis, maar huur je vaak telkens voor de korte termijn. Als je ineens geen werk hebt en je zit ergens in de middle of nowhere, dan zul je toch iets moeten vinden. Als je van spanning houdt dan is dat niet erg, maar er zijn ook veel mannen die meer van wat vastigheid houden!

Werk vinden als Digital Nomad

Zoals we eerder schreven is een belangrijke voorwaarde aan het werk, dat dit locatieonafhankelijk kan worden uitgevoerd. Verder kun je natuurlijk zelf bepalen wat dat werk inhoud. Heb je geen idee wat je wilt doen? Dan kun je ook een kijkje nemen bij Digital Nomad vacatures. Online zijn er genoeg Digital Nomad banen te vinden. Veel werkgevers vinden het anno 2019 helemaal niet erg dat je rondreist. Zolang je je deadlines maar haalt natuurlijk.

reizen-als-digital-nomad

Lees ook: Werken als Digital Nomad: altijd op avontuur!

Hoe word je Digital Nomad?

Heeft dit artikel je aangesproken en lijkt het Digital Nomad bestaan je ook wel wat? Dan is natuurlijk de grote vraag: Hoe word je Digital Nomad? Een antwoord op deze vraag bestaat eigenlijk niet. Het is zaak dat je een manier vindt om locatieonafhankelijk te werken. Misschien kan dit binnen je huidige baan, maar waarschijnlijk moet je hiervoor switchen naar ander werk. Zodra je inkomen kunt genereren zonder dat je hiervoor op een vaste plek hoeft te zijn, dan kan je grote Digital Nomad avontuur beginnen. Er zijn geen regels, zolang jij jezelf er maar goed bij voelt. Enkele plekken waar je gegarandeerd andere Digital Nomads zal tegen komen zijn Chiang Mai, Barcelona, Berlijn en Bali.   

En? Is het wat voor jou? Of juist totaal niet? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response