Gadgets

Review Fiio E12A versterker: muziek luisteren zoals het hoort

David973 views

Een wandeling buiten of reis met het openbaar vervoer en je ontkomt er niet aan: bijna iedereen luistert de hele dag naar muziek. De één met goedkope oortjes, de ander met iets duurdere in-ears en nog een groep met een mooie koptelefoon.

De ene speaker is de ander niet, het verschil in geluidskwaliteit kan enorm zijn tussen verschillende modellen. Dat verschil kan zo groot zijn, dat de gehele muziekbeleving totaal anders kan zijn afhankelijk van de hoofdtelefoon die je gebruikt.

Met de Fiio E12A versterker kun je de muziek die je luister nog beter laten klinken en zo nog meer genieten van je favoriete tunes. Mannennieuws.nl reviewde de nieuwe versterker van het gerenommeerde Fiio.

Stijlvolle metalen E12A als opvolger van de E12

In de wereld van draagbare versterkers is Fiio al lange tijd een bekende naam en populair onder een grote schare audiofielen. De E12, voorganger van de E12A, was een flinke powerhouse die de tonen vooral steviger maakte. Met de E12A is Fiio wat meer richting verfijning gestapt. Deze versterker is minder krachtig, maar biedt over de hele linie meer kwalitatieve versterking van het geluid.

De E12A is even groot als zijn voorganger: 12,4 x 65,5 x 1,5 centimeter, waarmee je de versterker dus eenvoudig kunt meenemen. Met een gewicht van 166 gram is de versterker ongeveer zo zwaar als een gemiddelde smartphone. Opvallend is de metalen casing van de versterker, die stevigheid geeft maar de E12A ook esthetisch een lust voor het oog maakt.

Nog een opvallende verbetering is de accu. Na een oplaadbeurt van ongeveer 3 uur kun je er maar liefst 20 uur tegenaan. Voor de meeste mensen betekent dit dat je met gemak meerdere dagen gebruik kunt maken van de E12A zonder je zorgen te hoeven maken over de accu.

Logische button lay-out

Aan de onderzijde van de versterker vind je een vrij grote volumeknop waarmee je nauwkeurig het volume kunt regelen. Hiernaast zit een schuifje waarmee je kunt schakelen tussen een high en low gain. Links hiervan zitten respectievelijk de poort voor je koptelefoon en de poort voor de geluidsbron. Wat ons betreft stuk voor stuk logische en praktische plekken. Aan de linkerzijde vind je tenslotte de bass boost (met een boost van 4 decibel) en een micro-USB-poortje voor het opladen.

De Fiio E12A is vooral gemaakt voor in-ear hoofdtelefoons, maar ook geschikt voor andere soorten hoofdtelefoons.

Geluidskwaliteit: waar voor je geld

Onder de vele draagbare versterkers is de Fiio E12A één van de goedkopere modellen, maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van het geluid matig is met deze versterker. Sterker nog, we zijn erg positief verrast over de kwaliteit van de E12A.

Veel versterkers creëren een erg warm geluid. Hierdoor valt het met name leken sneller op dat de versterker daadwerkelijk iets verandert aan het geluid. Tegelijkertijd verstoort een dergelijke verandering vaak enigszins de balans van het geluid. Waar je in eerste instantie denkt beter geluid te hebben, merk je na verloop van tijd dat de versterker de afzonderlijke tonen juist wat meer samendrukt. Dit is met de E12A niet het geval.

De Fiio E12A wordt vooral gekenmerkt door de neutrale versterking die het je geluid geeft. Tonen zijn zeer helder afzonderlijk van elkaar te horen, klinken mooier en vormen een betere compositie dan een gemiddelde hoofdtelefoon doet zonder dergelijke versterking. Dit alles wil overigens niet zeggen dat de E12A een te plastisch, koud geluid creëert. Ook de E12A maakt het geluid warmer, maar doet dit veel subtieler dan sommige concurrenten die hierin te ver doorslaan.

Fiio heeft met dit type versterking de veilige route gekozen, maar is hierin wel geslaagd gezien het eindresultaat.

Voor wie is de Fiio E12A?

De Fiio E12A is speciaal gemaakt voor in-ear oortjes en voor mensen die waarde hechten aan een stevig en helder geluid. Dat wil echter niet zeggen dat je zonder in-ears geen baat hebt bij de Fiio E12A. Uit onze tests zijn ook duidelijke verschillen te merken met koptelefoons en goedkope oortjes van Apple.

Het grootste verschil merk je wanneer je een matige bron en goedkope oortjes gebruikt, het beste resultaat bereik je met een goede hoofdtelefoon en goede bron. Met name voor elektronische muziek is de E12A uitermate geschikt. De algemene versterking in combinatie met de bass boost geeft je het gevoel dat je midden op een festival staat los te gaan.

Wanneer je gewend bent aan de E12A wil je eigenlijk niet meer terug, omdat het verschil simpelweg te groot is geworden voor je.

Leave a Response