Automotive

Rijden op waterstof, hoe werkt dit precies? 

Jaro789 views
waterstof-auto

De automarkt is anno 2019 drastisch aan het veranderen. Het duurt niet lang meer en benzineauto’s en dieselauto’s behoren tot het verleden. Elektrische auto’s én waterstofauto’s zijn de toekomst. Het principe van een elektrische auto is bij veel mensen bekend, maar hoe zit dat met de waterstofauto? Hoe zit deze auto technisch in elkaar?

Wat is het verschil met elektrisch rijden?

Voor menig man is het hebben van een sportauto een grote droom. Diezelfde rijervaring krijt je niet met elektrische rijden en bij rijden op waterstof. Het verschil tussen een sportauto vs elektrisch rijden is natuurlijk groot. Een sportauto heeft meer power én rijdt op brandstof. Een elektrische auto heeft een batterij en moet je onderweg opladen. Maar waar staat de waterstofauto?  Een waterstofauto lijkt het meest op een elektrische auto, maar dan zonder batterij. De motor is wel elektrisch, maar wordt niet aangedreven door een batterij, maar door waterstof. 

Wat is waterstof?

De motor wordt dus aangedreven door waterstof, maar wat is dit precies? Waterstof is een stofje dat met behulp van zuurstof wordt omgezet in water. Dit proces zorgt ervoor dat er elektriciteit vrijkomt, die gebruikt wordt voor het aandrijven van de motor. 

Hoe werkt het precies?

Maar hoe werkt het precies? Je tankt waterstof bij een speciaal tankstation. Dit wordt opgeslagen in de auto. In de elektromotor zit een speciale brandstofcel, waarin de waterstof wordt gemengd met zuurstof. Het wordt tijdens dit proces dus omgezet in water, wat uiteindelijk elektriciteit genereert om de elektromotor aan te drijven. Verder is een waterstofauto natuurlijk hetzelfde als een ‘gewone ‘auto en deze moet dus ook verzekerd worden. Deze prijzen verschillen ook weer per type auto. Een optie is bijvoorbeeld aan autoverzekering van FBTO

Hoe milieuvriendelijk is het?

Fossiele brandstoffen zijn dus niet milieuvriendelijk. Benzine- en dieselauto’s stoten veel CO2 uit en dat heeft een negatieve impact op het milieu. Elektrische auto’s zijn een stuk milieuvriendelijker. De productie van deze auto’s heeft weliswaar een grote ecologische voetafdruk, maar in gebruik zijn deze auto’s erg milieuvriendelijk. Maar hoe zit dat met waterstofauto’s? Het klinkt allemaal heel milieuvriendelijk, maar er zit een haakje aan. Zo wordt veel waterstof op het moment gemaakt middels aardgas en water. De productie van waterstof heeft een behoorlijke CO2-uitstoot. Wanneer dit in de toekomst gemaakt kan worden met behulp van duurzame energie, dan kan dit wel veranderen. Het gebruik van waterstof zelf is natuurlijk wel duurzaam.

Waar kun je waterstof ‘tanken’?

Je kunt uiteraard geen waterstofauto rijden zonder waterstof. De meeste tankstations bieden echter geen waterstof aan. Er zijn slechts een handjevol tankstations waar je waterstof kunt krijgen. Bovendien is het momenteel ook erg duur. Zo betaal je ruim 10 euro voor een kilo waterstof. Per kilo waterstof kun je ongeveer 100 kilometer rijden. Je betaalt dus al gauw 10/15 cent per kilometer.

Is de waterstofauto te toekomst?

Tot nu toe wordt er door autofabrikanten nog niet massaal ingezet op waterstofauto’s. Er zijn anno 2019 dus niet veel modellen te koop die op waterstof rijden. Bovendien zijn deze aan de dure kant. Het is echter wel iets waar autofabrikanten zich in de toekomst op zullen focussen. Zo deed KPMG hier onderzoek naar en naar schatting rijdt in 2040 ongeveer een kwart van de auto’s op waterstof.

Kortom, rijden op waterstof is anno 2019 nog niet erg toegankelijk. Als we de voorspellingen moeten geloven dan zal dat in de volgende decennia wel gaan veranderen. Heb jij weleens in een waterstofauto gereden? Of zou je dat willen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Dit is een samenwerking. 

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response